ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε, με τη σχετική ψηφοφορία, η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια διήρκησε μία εβδομάδα ενώ την Δευτέρα (25/11), πριν την ψηφοφορία, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, το άρθρο 32 του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεωρείται με βάση την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπερψήφισαν συνολικά 158 βουλευτές. Ως εκ τούτου, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την διάλυση της Βουλής.

Επιπλέον, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται μια πρόταση να εξασφαλίσει 200 θετικές ψήφους. Σε περίπτωση που σε δύο ψηφοφορίες αυτό καταστεί ανέφικτο, τότε χρειάζονται διαδοχικά 180 και στη συνέχεια 151 ψήφους. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο υποψηφιότητες, Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 151. Αν δεν  επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

Επιπλέον, αναθεωρείται το άρθρο για την ψήφο των αποδήμων καθώς η πρόταση της ΝΔ που δίνει, υπό προϋποθέσεις, το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες από τον τόπο διαμονής τους, υπερψηφίστηκε με 212 ψήφους.
Όλες οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι εξής:

1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.

2. Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει, η οποία, όπως αναμενόταν, δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

3. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 «όχι» και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών»

5. Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα «παρών».

6. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ` εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
 
8. Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
 
9. Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top