Την προώθηση πολιτικών που αφορούν την έρευνα, την καινοτομία και της ψηφιακής πολιτικής μέσω ενός ενιαίου φορέα και με συντονισμένο τρόπο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω της δημιουργίας του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, παρουσίασε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το νομοσχέδιο περί Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, αλλά και σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η ψηφιακή μεταμόρφωση θα επιφέρει άνευ προηγουμένου αλλαγές για τις οποίες το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Επεσήμανε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα πέραν των €250 εκατ ενώ έγιναν αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Τόνισε όμως ότι το κράτος υστερεί στον συντονισμό των δράσεων που βρίσκονται κατακερματισμένες σε διάφορα τμήματα και υπηρεσίες.
«Χωρίς να προκύπτει ζήτημα αύξησης των λειτουργικών δαπανών, αξιοποιώντας υφιστάμενα στελέχη και υφιστάμενες δομές, θα υπάρξει συγκέντρωση σε ένα Υφυπουργείο με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, αυξάνοντας την ικανότητα του κράτους να προωθεί πολιτικές, να κινητοποιεί και τις παραγωγικές δυνάμεις, να συμμετέχει αποτελεσματικά στην ΕΕ, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες μέσω της επικέντρωσης στην έρευνα και τεχνολογία που μπορούμε να πετύχουμε», είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Σημειώνοντας πως η προώθηση του Υφυπουργείου Καινοτομίας βασίζεται στο πετυχημένο μοντέλο των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε όμως πως η διαφορά του Υφυπουργείου Καινοτομίας έγκειται στο ότι δεν θα κτιστεί πάνω από ένα ημικρατικό οργανισμό όπως τα δύο Υφυπουργεία που ήδη λειτουργούν (ΚΟΤ για Υφυπουργείο Τουρισμού και Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας για Υφυπουργείο Ναυτιλίας). Στην περίπτωση αυτή το νέο υπό δημιουργία Υφυπουργείο θα ενσωματώσει το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών.
«Δεν παίρνουμε ένα τμήμα ή ένα κρατικό οργανισμό και τον μετατρέπουμε σε Υφυπουργείο. Η πρώτη σημαντική δουλειά του Υφυπουργείου είναι να προσδιοριστούν οι υπόλοιπες δομές, να αξιολογηθούν οι ανάγκες στελέχωσης,» είπε ο κ. Γεωργιάδης, διαβλέποντας την ανάγκη για σύσταση και κάποιων επιτελικών διευθύνσεων στο Υφυπουργείο για την έρευνα και την καινοτομία. Σημείωσε ωστόσο ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να προωθηθούν με την έναρξη της λειτουργίας του Υφυπουργείου και την ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού, προσθέτοντας δε πως αν χρειαστεί κάποιες ανάγκες μπορούν να εξεταστούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Όπως είπε, εφόσον συσταθεί, το Υφυπουργείο θα διαθέτει περίπου 220 άτομα, εκ των οποίων η πλειοψηφία θα προέρχεται από το ΤΥΠ που αυτή τη στιγμή σχεδόν 200 άτομα.
Σημείωσε δε πως με τη δημιουργία του Υφυπουργείου, «θεωρώ ότι διανοίγεται μια πολύ σημαντική προοπτική μετεξέλιξης αυτών των τμημάτων τα οποία θα καταστούν σε τμήματα αιχμής, τα οποία θα βοηθήσουν στην υλοποίηση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής».
«Αυτά τα τμήματα θα μετεξελιχθούν σε επιτελικές διευθύνσεις», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θα απέκλειε την προοπτική δημιουργίας νέων οργανικών θέσεων όταν αναλάβει ο νέος Υφυπουργός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας δεν θα υπαχθεί στο Υφυπουργείο, αφού διαθέτει διαφορετικό ρόλο, καθώς σχεδιάζει προγράμματα και τα υλοποιεί διοχετεύοντας στήριξη και πόρους στον ιδιωτικό τομέα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επιστήμονας για την έρευνα και καινοτομία Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε πως η οργάνωση του Υφυπουργείου θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αφού υποβληθεί αίτημα στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν (SRSS) τεχνοκρατική βοήθεια ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Σύντομα διαφοροποιημένη δομή για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης
------------------------------------------------------------
Εξάλλου, ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως είχε ενημερώσει γραπτώς την επιτροπή ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει πολύ σύντομα με διαφοροποιημένη δομή του υφυπουργείου. Εξήγησε πως ήδη κάποιες δομές που θα υπάγονταν στο εν λόγω Υφυπουργείο, όπως τον επενδυτικό νόμο, θα υλοποιούνται από το ΥΠΕΣ.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τη Βουλή όπως εξετάσει και εγκρίνει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν.
Θετικά στην πρόταση δημιουργίας Υφυπουργείου Καινοτομίας τάχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. «Θεωρούμε υψίστης σημασίας τη συγκέντρωση οριζόντιων δράσεων σε ένα μόνο πολιτικό θεσμό. Είναι επάναγκες να προχωρήσουμε σε αυτή την σπουδαία μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τον σχεδιασμό του μέλλοντος της κοινωνίας και της οικονομίας μας», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλά, εκφράζοντας και τη συμφωνία του με την έκκληση της κυβέρνησης να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους έτσι ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η υλοποίηση της ψηφιακής πολιτικής της πατρίδας μας.
Στις δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε πως θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν μια κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κυβέρνηση επείγεται, όπως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να τύχει ενδελεχούς επεξεργασίας από το κοινοβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που σήμερα θέσαμε», είπε, και έφερε ως παράδειγμα την ομαλή συγχώνευση τμημάτων, την ανάγκη ενός αποτελεσματικού οργανογράμματος, αλλά και την ακριβή καταγραφή του δημοσιονομικού κόστους.
Κατά της δημιουργίας του Υφυπουργείου τάχθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, λέγοντας πως δεν χρειάζονται Υφυπουργεία για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», ενώ θα προκύψουν επιπλέον δαπάνες από τη δημιουργία θέσεων Υφυπουργού και Γενικού Διευθυντή και νέων τμηματαρχών.
«Αν εξαιρέσουμε τη δημιουργία του Υφυπουργείου ναυτιλίας που υποστηρίξαμε, όλα τα υπόλοιπα Υφυπουργεία είναι για επικοινωνιακούς σκοπούς που γίνονται και για να ικανοποιούνται οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι μισθολογικές φιλοδοξίες κάποιων», είπε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις