Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ παρέστησαν στην κηδεία του εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ, ο οποίος σκοτώθηκε έπειτα από την ομηρία του από δύο μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP C χθες το βράδυ.
"Αυτή η επίθεση έγινε εναντίον ολόκληρου του συστήματος δικαιοσύνης. Αυτό το όπλο προτάθηκε εναντίον ολόκληρου του τουρκικού έθνους", είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κενάν Ιπέκ, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο.
Ο πατέρας του εισαγγελέα δήλωσε πως έμαθε για τον γιο του από την τηλεόραση. "Δεν άξιζε κάτι τέτοιο στον γιο μου", ανέφερε.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν σήμερα πως όταν οι δύο τρομοκράτες μπήκαν στο γραφείο του εισαγγελέα ακινητοποιώντας τον, ο εισαγγελέας πάτησε αμέσως το `κουμπί πανικού` ωστόσο οι άντρες ασφαλείας του δικαστικού μεγάρου δεν κατάφεραν να μπουν στο γραφείο γιατί οι τρομοκράτες κλείδωσαν την πόρτα.
Τελικά οι διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τους τρομοκράτες απέτυχαν, ο εισαγγελέας πυροβολήθηκε στο κεφάλι τρεις φορές και δύο στο σώμα. Κάποια μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο ενώ άλλα ότι ήταν ήδη νεκρός όταν διακομίστηκε.
Ο εισαγγελέας Σελίμ Κιράζ ο οποίος από το δικαστήριο του Γκαζίοσμάνπασα μετατέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο του Τσαγλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, ασκούσε το επάγγελμα του εισαγγελέα για 14 χρόνια, διορίστηκε πέρσι εισαγγελέας στην υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν. Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων του παρέδωσε τους φακέλους του πάρκου Γκεζί.
Στο μεταξύ σκοτώθηκαν και οι δύο τρομοκράτες, ο Σαφάκ Γιαϊλά 23 χρονων και Μπαχτιγιάρ Ντογρούγιολ 27 χρόνων κατά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης και οι δύο είχαν εκπαιδευτεί στο στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Ο Σαφάκ Γιαϊλά περιλαμβανόταν στη λίστα της τουρκικής αστυνομίας ως επίδοξος καμικάζι και η φωτογραφία του είχε διανεμηθεί από το 2012 σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.
Φιλοκυβερνητικά μέσα γράφουν ότι κάποιοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες στήριξαν με μηνύματά τους στο τουίτερ τους τρομοκράτες. Αναφέρει ακόμη ότι το Αλ Τζαζίρα αποκαλούσε ακτιβιστές τους τρομοκράτες που σκότωσαν τον εισαγγελέα.
Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται επίσης και στα αδέλφια του ενός από τους τρομοκράτες, του Σαφκάκ Γιαϊλά, επισημαίνοντας ότι είναι επίσης μέλη της ίδιας οργάνωσης. Μάλιστα ο ένας, ο Μεχμέτ Γιαϊλά, εκτίει ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα έπειτα από σύλληψή του στα ανοιχτά της Χίου ενώ μετέφερε πυρομαχικά σε φουσκωτό. Η Τουρκία ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τον παραδώσουν για να δικαστεί για την επίθεση εναντίον του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των κεντρικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά η απάντηση ελληνικού δικαστηρίου ήταν αρνητική στις 30 Ιουλίου του 2013. Καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Μυτιλήνης και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος σε ενάμισυ χρόνο αφού θα έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του.
Ο άλλος αδελφός του Σαφάκ ΓιαΪλά, Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος είναι από τα βασικά στελέχη της οργάνωσης είχε συλληφθεί το 2013 στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα ενώ έμπαινε στην Τουρκία. Ο Μπουλούτ Γιαϊλά μπήκε στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ έπειτα από την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα την 1η Φεβρουαρίου του 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις