Η Ομάδα UniteCyprusNow , σε ανοιχτή επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, τους καλεί να αναγνωρίσουν την ιστορική ευθύνη, η οποία δεν εναπόκειται μόνο στους ώμους των δύο ηγετών αλλά και στους ώμους του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών και της Γραμματείας των ΗΕ για να επέλθει το τέλος της διαίρεσης της Κύπρου.
Στην επιστολή, η ομάδα τονίζει ότι η συνέχιση του στάτους κβο οδηγεί σε περαιτέρω ένταση στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο ενώ θα φέρει μόνο περισσότερη αστάθεια στην περιοχή. Αυτό θα έχει επικίνδυνες συνέπειες για τους Κυπρίους, αλλά και για όλους.
Η Ομάδα UniteCyprusNow σημειώνει ότι έχουν περάσει σχεδόν 2.5 χρόνια από τις 7 Ιουλίου 2017 όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα για επανένωση της Κύπρου με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δυόμισι χρόνια αδράνειας και χάσιμο χρόνου, αναφέρει, κατά την διάρκεια των οποίων οι εντάσεις στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο έχουν αυξηθεί.
«Είμαστε η τρίτη γενιά Κυπρίων που υποφέρουν από τις εντάσεις και τη διαίρεση του νησιού», αναφέρει η UniteCyprusNow και τονίζει ότι ενώ όλοι ξέρουν πως η ομοσπονδιακή λύση είναι η μόνη κοινώς αποδεκτή και ρεαλιστική λύση για το Κυπριακό πρόβλημα, «απλώς αποτυγχάνουμε να την επιτύχουμε».
Η UniteCyprusNow επαναλαμβάνει ότι η κάθε έρευνα γνώμης στην Κύπρο δείχνει ότι οι Κύπριοι και στις δύο πλευρές του νησιού επιθυμούν το τέλος του διχασμού, που εδραιώνεται και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος κάθε μέρα που περνά.
Η Ομάδα τονίζει ότι στο Γκραν Μοντάνα, οι δύο ηγέτες πέτυχαν συγκλίσεις άνευ προηγουμένου στο κάθε κεφάλαιο του Κυπριακού προβλήματος. Οι διαφορές τους στα ανοιχτά θέματα μειώθηκαν στο έπακρον με το πλαίσιο έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα στις 30 Ιουνίου 2017. Οι πλευρές γνωρίζουν σχεδόν ακριβώς πώς θα είναι η λύση. Το μόνο που χρειάζεται, συνεχίζει, είναι πολιτικό θάρρος για να κάνουν το τελικό βήμα, αναφέρει η Ομάδα και επισημαίνει ότι η ενθάρρυνση από πλευράς ΟΗΕ και «επιμονή στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και όλη τη δουλειά που έχει γίνει στο Κυπριακό, θα είναι καθοριστική».
Σημειώνει ότι το ανεπίσημο δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν τις παραμέτρους τους και να ενθαρρύνουν τους ηγέτες να καταλήξουν στους όρους αναφοράς για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις