Χρόνια τώρα οι γυναικολόγοι φωνάζουν για την πρόληψη και ότι το τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες ή 1 χρόνο στις γυναίκες ανω το 20 ετών.
Της Έλενας Τσιακούπη
Μεγαλώσαμε οι γυναίκες, με την συμβουλή, ότι μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε χρόνο να επισκεπτόμαστε το γιατρό για τις καθιερωμένες προληπτικές εξετάσεις πέρα απο τις έκτακτες σε περίπτωση οποιασδήποτε ασθένειας ή επιπλοκής.
Το τεστ ΠΑΠ δεν θα λέγαμε πως είναι και φθηνό, αφου αναλόγως γιατρού κυμαίνεται απο 80 ευρώ εως και 100 ευρώ, ακόμη και περισσότερα.
Σε μια κοινωνία που τα βιντεάκια για πρόληψη παίζουν στην τηλεόραση για να προτρέψουν τους νέους να εξετάζονται και τις γυναίκες να μην αμελούν το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, διότι ο καρκίνος της μήτρας ή του μαστού ή οποιαδήποτε αλλη γυναικολογική επιπλοκή ή ασθένεια μπορεί να χτυπήσει το γυναικείο σώμα ανα πάσα στιγμή ... αναφέροντας πως η πρόληψη είναι το Α και το Ω... πώς γίνεται το ίδιο το κράτος ενώ προωθεί την πρόληψη να αποφασίζει να μην χορηγεί...την πρόληψη μέσω ΓΕΣΥ και να κάνει εκπτώσεις στην υγεία της γυναίκας;
Τι εννοούμε;
Τα νέα πρωτόκολλα και η "αναγκαία αναθεώρηση" του καταλόγου δραστηριοτήτων της γυναικολογίας/ μαιευτικής, καθώς και η εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών σε σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας από γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας, κρίθηκε αναγκαία. Ως προς τι; Στο θετικότερο;
Μόνο θετικό δε μπορεί να είναι για τις γυναίκες το νέο πρωτόκολλο όπου τέθηκε χρονικός περιορισμός και προϋποθέσεις για την επανάληψη της εξέτασης για κάθε γυναίκα, διάφορους τύπους υπερηχογραφημάτων και εξετάσεων κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, περιορισμούς στις μαστογραφίες κ.λπ.
Πλέον το τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες μέχρι 65 ετών από τούδε και στο εξής θα καλύπτεται από το ΓεΣΥ ανά διετία, εκτός, βέβαια, και αν συντρέχει λόγος για τη διενέργεια της εξέτασης σε πιο συχνή βάση. Και όχι ανα χρόνο που είναι και το αναγκαίο για πρόληψη.
Μπορεί ο ίδιος ο Υπουργός να δήλωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την ειδικότητα της γυναικολογίας έγιναν σε συνεννόηση με τη Γυναικολογική – Μαιευτική Εταιρεία, ωστόσο το ερώτημα είναι αν δεν κρίνονται τόσο σημαντικές οι εξετάσεις πρόληψης κάθε χρόνο, τότε γιατί απο μικρά παιδιά μας βομβαρδίζουν με την πρόληψη; Ας μην κλέινουμε τα μάτια, όλοι γνωρίζουμε οτι ειναι σημαντικές εξετάσεις για την γυναίκα, αφού καθε χρόνο απο αμέλεια ή απο μη εγκυρη διάγνωση αρκετές γυναίκες πολεμούν με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Τα νούμερα μιλάνε! Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα μετά τον καρκίνο του μαστού.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τo test Παπανικολάου (Pap Test) στις γυναίκες 25 ετών και άνω ελαττώνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80%. Και ότι το τέστ πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, ωστε να διαγνωστεί έγκαιρα οποιαδήποτε ασθένεια και να μπορεί να θεραπευτεί όταν ακόμα είναι στα πρώιμα στάδια.
Γιατί τότε οι γυναίκες ενώ πληρώνουν ΓΕΣΥ να πρέπει τον δεύτερο χρόνο να βάζουν απο την τσέπη τα χρήματα για να κάνουν το απαραίτητο Τεστ Παπ ή οποιοδήποτε αναγκαίο έλεγχο για την υγεία τους;
Πού αποσκοπεί η αποκοπή χρημάτων απο τους μισθούς μας για το ΓΕΣΥ, εαν το ίδιο το σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τα αυτονόητα και τα βασικά;
Γιατί να πρέπει να πληρώνει κάποια γυναίκα και ΓΕΣΥ και εξωτερικό γιατρό ταυτόχρονα;
Αυτα είναι ερωτήματα που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το Υπουργείο, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση για οικονομική αποφόρτιση ή για καταπολέμηση κατάχρησης απο ορισμένους γιατρούς.
Με αυτό τον τρόπο αφήνετε τη γυναίκα εκτεθειμένη στον κίνδυνο του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις