Σε νέα συνεδρία τη Μεγάλη Δευτέρα θα κατατεθούν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών οι τροπολογίες των κομμάτων επί των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ενώπιον των δύο Επιτροπών βρίσκονται και οι σχετικές προτάσεις νόμου που θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το πιθανότερο την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Στις 2 Απριλίου ενδέχεται να ψηφιστεί νέα αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας της συνεδρίας της Τρίτης, δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διατυπωθείσα άποψη ότι αιωρείται ακόμα το ερώτημα εάν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας προστατεύονται ή όχι οι εγγυητές. Ανέφερε ακόμα ότι διαφάνηκε πως η εισήγηση του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών είναι καλύτερη από την αντίστοιχη διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επί των νομοσχεδίων συνεχίζεται και τη Μεγάλη Δευτέρα σε συνεδρία κατά την οποία κλήθηκαν τα κόμματα να καταθέσουν εισηγήσεις και τροπολογίες επί των νομοσχεδίων, με στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν για ψήφιση σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας μετά το Πάσχα, ενδεχομένως την Πέμπτη μετά το Πάσχα στις 16 Απριλίου. Πρόθεση είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε ημερομηνία σίγουρα πριν από το Eurogroup της 23ης Απρίλη.
Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητείται μπορεί να προστατεύσει τους δανειολήπτες και θα πρέπει μέσα από τροπολογίες να αναβαθμίσουμε και βελτιώσουμε την προστασία. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει τη Δευτέρα συγκεκριμένες τροπολογίες, που θα αφορούν την καλύτερη προστασία των εγγυητών, με τη διεύρυνση των κριτηρίων εκείνων που θα δικαιούνται να ζητούν τη διαγραφή των χρεών τους, ή και θα δικαιούνται να επικαλεστούν την προστασία του πλαισίου και άλλες ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το όλο σύστημα.
Περαιτέρω επανέλαβε τη θέση ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό για τον απλό λόγο ότι δεν το θέλει ο Σύνδεσμος Τραπεζών, προσθέτοντας ότι θα αναμένει να δει ποια κόμματα θα ταυτιστούν με το Σύνδεσμο των Τραπεζών και ποια θα ταυτιστούν μαζί και τους δανειολήπτες.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Βουλή να ψηφίσει νέα αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων καθώς την Πέμπτη λήγει η ήδη ψηφισθείσα.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το ΔΗΚΟ διαμόρφωσε τις θέσεις του για τους εγγυητές, αλλά διευκρίνισε δεν είναι μόνο οι εγγυητές το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης στα πολύπλοκα νομοσχέδια, όπως αντιμετώπιση αυτών που πτώχευσαν, αυτών που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, εκείνων που κινδυνεύουν με αγωγές ή με αίτηση διάλυσης, εκείνων που χρωστούν και δεν έχουν υποθήκες.
Πρόσθεσε πως όλοι αυτοί οι δανειολήπτες πρέπει να προστατευθούν και δεν υπάρχει πρόταση από το όποιο κόμμα που να προστατεύει όλο το φάσμα των δανειοληπτών εκτός από το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θέλουμε να βελτιώσουμε.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει το ψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιστορία των τραπεζών και ανέφερε πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εγγυητές, δεν θα πρέπει η τράπεζα να μπορεί να διώξει εγγυητή εάν δεν εξαντλήσει όλα τα μέτρα εκτέλεσης κατά του πρωτοφειλέτη, διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει τέτοια πρόνοια.
Ερωτηθείς εάν οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν παραμένουν ως προτάσεις νόμου ή εάν μετατράπηκαν σε τροπολογίες επί των νομοσχεδίων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι όλες οι προτάσεις νόμου είναι στο τραπέζι, όπως η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για την αναδρομική απαγόρευση των τόκων υπερημερίας, και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την ίδια ημέρα.
Κληθείς να απαντήσει εάν με την κατάθεση προτάσεων νόμου αντί για τροποποιήσεις επί των νομοσχεδίων, η προσπάθεια είναι τα κόμματα να ανοίξουν την πόρτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τους σχετικούς νόμους και με αυτό τον τρόπο τα κόμματα εμπαίζουν τους δανειολήπτες, ο Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί όλες οι προτάσεις νόμου να περιληφθούν σε ένα νομοσχέδιο.
Πρόσθεσε ότι για να αλλάξουν οι τόκοι υπερημερίας, πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων. Ανέφερε περαιτέρω πως εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να αναπέψει νόμο, μπορεί να αναπέμψει και τροποποιητικό νόμο, ή να τον αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
“Δεν είναι εμείς που εμπαίζουμε τον κόσμο, εμπαίζουν τον κόσμο αυτοί που δεν θέλουν να εφαρμοστεί η προστασία, η οποία εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία”, συνέχισε αναφέροντας ότι το ερώτημα που τίθεται είναι “πώς θα επιτευχθεί νομικά αυτός ο στόχος”.
Κατέληξε λέγοντας ότι “οι εξουσίες που παρέχει το Σύνταγμα είναι ευρύτατες. Αν ο Πρόεδρος θέλει δεν υπογράφει ένα νόμο και η Βουλή δεν έχει τρόπο να τον αναγκάσει να υπογράψει ένα νόμο”.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε πως όλες οι προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να έχουμε μια σωστή νομοθεσία η οποία να βοηθά να γίνονται δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και η οποία να μπορεί να υποχρεώσει τις Τράπεζες και δικαστικά ακόμα να προχωρούν σε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις γιατί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ανέφερε.
Περαιτέρω είπε πως δεν μπορούν να φορτωθούν οι εγγυητές ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσπάσουν από τους πρωτοφειλέτες και αυτό εισηγηθήκαμε την απαλλαγή των εγγυητών από τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις σε περίπτωση πτωχεύσεων ή εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων.
Είπε στη συνέχεια ότι το μεγάλο κενό που υπάρχει είναι η μη κάλυψη από το πλαίσιο αφερεγγυότητας των μη βιώσιμων δανειοληπτών, δηλαδή εκείνων των δανειοληπτών για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μια βιώσιμη αναδιάρθρωση και ένας καθορισμός ενός πλάνου αποπληρωμής του χρέους.
“Εμείς θεωρούμε ότι αυτοί οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι απόλυτα εκτεθειμένοι είτε στο να χάσουν την κύρια τους κατοικία είτε την μικρή επαγγελματική τους στέγη, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις στη δεύτερη περίπτωση”, πρόσθεσε αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ έχει εισηγηθεί με τροπολογίες την προστασία και της μικρής επαγγελματικής στέγης και της κύριας κατοικίας για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες.
Περαιτέρω εξήγησε πως η ΕΔΕΚ επέλεξε να εισηγηθεί σειρά από τροπολογίες στη βασική νομοθεσία, καθώς θεωρεί ότι είναι πιο σωστή προσέγγιση παρά οι προτάσεις νόμου, επειδή εξήγησε πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα πλαίσιο για την αφερεγγυότητα που να είναι πλήρες και συγκροτημένο.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως αν οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ δεν περάσουν ούτως ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για μια σωστή νομοθεσία η ΕΔΕΚ δεν θα μπορεί να στηρίξει οποιοδήποτε πλαίσιο.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στους Προέδρους των κομμάτων με εισήγηση για τους εγγυητές, προσθέτοντας πως αν γίνει αποδεκτή θα υπερψηφίσει τα πέντε νομοσχέδια. Αν δεν γίνει αποδεκτή, θα καταψηφίσει και τα πέντε νομοσχέδια με ότι αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε.
Εξήγησε ότι η εισήγηση διαλαμβάνει ότι οι τράπεζες που εκποιούν υποθηκευμένα ακίνητα σε τιμή κάτω του 80% της αρχικής αγοραίας αξίας, απαλλάσσουν τον πρωτοφειλέτη και εγγυητές.
Εξήγησε ακόμα ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες θα φανούν υπεύθυνες και θα εκποιήσουν τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα σε ποσοστό πέραν του 80% της αρχικής αγοραίας αξίας, τότε θα δικαιούνται αφού εξαντλήσουν όλη την προσπάθεια με τον πρωτοφειλέτη να προχωρήσουμε προς στους φερέγγυους εγγυητές κατά αναλογία κατά τρόπο που να μην μετατρέπουν κανένα από τους εγγυητές με αυτή την κίνηση σε αφερέγγυο.
Σημείωσε ότι η εισήγηση που κατέθεσε είναι πολύ καθαρή και αποτελεί το ελάχιστο που μπορεί να δεχτεί για να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια του πλαισίου. Παρατήρησε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα κακά στα νομοσχέδια, αλλά τουλάχιστον με αυτή την πρόταση δεν θα οδηγήσουμε το 80% της Κύπρου στα Δικαστήρια.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΩΚΟ είπε πως εάν η εισήγηση δεν περιληφθεί στις τροποποιήσεις που θα επιφέρουν οι δύο Επιτροπές στα κείμενα των νομοσχεδίων θα καταθέσει σχετική τροπολογία.
Περαιτέρω ο κ. Συλλούρης είπε πως το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τρόικα με την τεχνοκρατική ικανότητα που διαθέτει δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει το πρόγραμμα και να διατηρήσει την πιο στρεβλή πτυχή λειτουργίας του τραπεζιτικού συστήματος, που δεν υπάρχει άλλη χώρα του κόσμου, το σύστημα των εγγυητών, την ώρα που γίνονται διορθωτικές κινήσεις για τη λειτουργία του τραπεζιτικού συστήματος.
Όσον αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπήρξαν και άλλες αλλαγές εκ μέρους της κυβέρνησης. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Επιτροπή Οικονομικών σημειώνεται και άλλη καθυστέρηση. Ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει πλήρη σχέδια αναδιάρθρωσης των δανείων, λύσεις των προβλημάτων γύρω από τις πτωχεύσεις και την προστασία της κύριας κατοικίας κοκ μαζί με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις. Κακώς η πλειοψηφία της Βουλής, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, δέχθηκε να ψηφίσει τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις περιμένοντας να ετοιμαστούν τα σχέδια αφερεγγυότητας.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι κατέθεσαν μία τροπολογία, επειδή η Κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από το πλαίσιο να παραβιάσει αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων σε σχέση με δάνεια που έγιναν με ξένο συνάλλαγμα.
Είπε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις Δικαστηρίου που καθιστούν υποχρέωση των τραπεζών να λαμβάνουν ως ισοτιμία αυτή που είχε το ευρώ όταν έγινε η δανειακή σύμβαση, εντούτοις, πρόσθεσε, εισάγουν στο νόμο πρόνοια ότι η αναδιάρθρωση θα γίνεται με βάση τη σημερινή ισοτιμία.
Ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση παίρνει τη θέση των τραπεζών και όχι των οφειλετών και του δεδικασμένου από το Δικαστήριο.
Η τροπολογία βρίσκει αρκετή υποστήριξη, είπε και εξήγησε ότι αφορά τα δάνεια που έγιναν σε ελβετικό φράγκο, και σε άλλο συνάλλαγμα και διαλαμβάνει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία που υπήρχε όταν γινόταν η σύμβαση. Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η τροποποίηση θα γίνει αποδεκτή από τα κόμματα για να διορθωθεί, όσο μπορεί να διορθωθεί, αυτό το γεμάτο τρύπες νομοσχέδιο.
Πηγή:ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις