Στο Υπουργικό το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων σε επενδυτές

Στο Υπουργικό το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων σε επενδυτές

Το θέμα της παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές, με ενδεχόμενες ανακλήσεις υπηκοοτήτων υπό το φως των πρόσφατων δημοσιευμάτων, θα τεθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη 6/11.

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν και οι σχετικοί έλεγχοι που έγιναν και γίνονται για περιπτώσεις πολιτογραφήσεων πριν από το 2018 όταν εφαρμόστηκαν πιο ενισχυμένοι έλεγχοι. Χθες το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
 
O Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε τη Δευτέρα οι υπηκοότητες, για τις οποίες υπήρξαν πρόσφατα δημοσιεύματα, να ανακληθούν δεδομένου διεξαχθεί η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητα. Σημείωσε δε πως το ενδεχόμενο αφαίρεσης υπηκοοτήτων , δεν αφορά μόνο αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες και μίλησε για δέκα με δεκαπέντε περιπτώσεις.
 
Και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στην παραχώρηση υπηκοοτήτων, σημειώνοντας ότι αυτά «ήταν μεμονωμένα αλλά όχι ασήμαντα».
 
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως το Υπουργείο προχωρεί μέσω τριών εξειδικευμένων οίκων στον συμπληρωματικό έλεγχο των υπηκοοτήτων που είχαν δοθεί πριν την εφαρμογή των ενισχυμένων ελέγχων το 2018.
 
Οι τρεις διεθνείς εταιρείες που έχουν επιλεγεί, ανέφερε, είναι οι Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting, οι οποίες από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν θα διεξάγουν ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για όλους τους αιτούντες και όλες τις αιτούσες.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

To πρόγραμμα για τη Γενεύη - Ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

To πρόγραμμα για τη Γενεύη - Ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί το απόγευμα της 16ης Μαρτίου, για τη Γενεύη, όπου κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, θα συμμετάσχει στη διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE