Η εκλογή μου στην τιμητική θέση του Προέδρου της Ομάδας MEPs Against Cancer οφείλεται και στην συμπαράσταση που είχα από τους υπόλοιπους πέντε Kυπρίους Eυρωβουλευτές, καθώς και από την Ελληνική αντιπροσωπεία, οι οποίοι ενώ προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες στήριξαν την υποψηφιότητα μου, αποδεικνύοντας πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.
«Ήταν μια σημαντική επιτυχία γιατί ένας Ευρωβουλευτής από μια μικρή χώρα είχε να αντιμετωπίσει δύο ισχυρές υποψηφιότητες από την Γαλλία και την Βρετανία. Η συγκεκριμένη ομάδα, η οποία αριθμεί 135 μέλη, είναι η μεγαλύτερη ομάδα πίεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για καταπολέμηση του καρκίνου και έχει συσταθεί το 2005. Σε αυτή την προσπάθεια δίπλα μου από την πρώτη στιγμή ήταν ο φίλος και συνάδελφος Λευτέρης Χριστοφόρου και τον ευχαριστώ θερμά», αναφέρει.
Ο κ. Φουρλάς εξηγεί ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ομάδας, είναι η ενημέρωση για τον καρκίνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η ίση πρόσβαση για όλους τους ασθενείς, δηλαδή από όποια χώρα κι αν προέρχονται, εάν υπάρχει κάτι που είναι πρωτοποριακό και μπορεί να δώσει ελπίδες, τότε αυτό να τους παρέχεται απρόσκοπτα.
«Ακόμη, μπορούμε να ετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τροπολογίες που αφορούν οτιδήποτε έχει σε σχέση με τους ασθενείς και θα βοηθούν στην βελτίωση του επιπέδου διαβίωση τους. Για παράδειγμα, να σας υπενθυμίσω ερώτηση που έχω καταθέσει στην Κομισιόν, για την ομαλή επανένταξη των επιζώντων του καρκίνου στον χώρο εργασίας, πως διασφαλίζονται αυτοί οι άνθρωποι και ποιες διευκολύνσεις μπορούν να τους παραχωρούνται, ώστε η επιστροφή τους να γίνει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα», λέει στο ΚΥΠΕ.
Σε ότι αφορά τις δικές τους προτεραιότητες και στόχους αυτοί δεν είναι άλλοι από το να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδιατρική ογκολογία και την παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα.
«Αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους όταν συμμετείχα στις πρόσφατες ευρωεκλογές και αυτή ήταν η κύρια υπόσχεση μου προς τους Κύπριους ψηφοφόρους. Την ίδια προτεραιότητα, τον ίδιο στόχο, συμμερίζεται και το EPP του οποίου αποτελώ μέλος και το οποίο θεωρεί τη μάχη κατά του καρκίνου ως κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», αναφέρει.
Ο κ. Φουρλάς δεν μπορεί παρά να κατατάξει στα πλέον θετικά και ενθαρρυντικά στοιχεία το γεγονός ότι η Στέλλα Κυριακίδου , η δική μας Επίτροπος, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας.
«Είναι πολύ σημαντικό που σε αυτό το νευραλγικό πόστο της Επιτρόπου Υγείας στην Κομισιόν, βρίσκεται η φίλη Στέλλα Κυριακίδου, άρα το να είναι Κύπριος ο Πρόεδρος της ομάδας των Ευρωβουλευτών για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει τη σημασία του και αυτό το μήνυμα πέρασε. Έχουμε συνεργαστεί στην Κύπρο, τώρα θα συνεργαστούμε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι στόχοι είναι εκεί, είναι κοινοί και είμαι σίγουρος πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους, θα δώσουμε μάχη για την πρόληψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρωτοστατήσουμε για την χρηματοδότηση νέων καινοτόμων θεραπειών», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την παιδιατρική περίθαλψη κοινός στόχος είναι το κάθε παιδί να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή θεραπεία όπου κι αν αυτή παρέχεται στην Ευρώπη, με παράλληλη στήριξη οικονομική και ψυχολογική της οικογένειας. Το επόμενο διάστημα, αναφέρει, θα καθοριστεί και συγκεκριμένη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κομισιόν.
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ σημειώνει ακόμη ότι τα κονδύλια της έρευνας είναι το Α και το Ω στο θέμα της θεραπείας του καρκίνου. Η επιστημονική έρευνα, προσθέτει, επιβάλλεται να ενισχυθεί στον πόλεμο κατά του καρκίνου γιατί είναι αυτή που θα φέρει στο φως νέες ελπιδοφόρες καινοτόμες θεραπείες.
«Στόχος είναι τα επόμενα πέντε χρόνια να διατεθούν 2,2 δις ευρώ στον τομέα της αντιμετώπισης και της πρόληψης, κατά του καρκίνου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και προσωπικά δηλώνω παρών στη διεκδίκηση όσο περισσότερων κονδυλίων για την ανάδειξη στρατηγικών συνεργασιών, καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, στον έλεγχο, στην ισότιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες αλλά και στη συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση αποφάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσων των ίδιων όσο και των οικογενειών τους», λέει στο ΚΥΠΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις