O Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης επανέλαβε την Παρασκευή την έκκληση του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εξετάσουν το ταχύτερο δυνατό τη δέσμη των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της γρήγορης απονομής της δικαιοσύνης με ανάλογο όφελος προς τους πολίτες και την αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου διεθνώς.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τορναρίτη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργο Γεωργίου και άλλους Βουλευτές του κόμματος, ανέφερε πως το κράτος προωθεί τις διαδικασίες για την κτιριακή αναβάθμιση των Δικαστηρίων, με ανέγερση νέων κτηρίων οι ενοικίαση άλλων κτηρίων.
Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση ο κ. Σαββίδης είπε πως η Επιτροπή Νομικών στην τελευταία της συνεδρία άρχισε τη συζήτηση των ουσιωδών νομοσχεδίων που αφορούν την ολική αλλαγή της δομής των Δικαστηρίων.
Πρόσθεσε ότι τελούν υπό συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών και άλλα νομοσχέδια, τα οποία μέσα στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, την οποία η Κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει και θα συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί τεράστια βελτίωση στην ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνονται οι δικαστικές υποθέσεις.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας είπε ότι μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομματικών δυνάμεων, αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ώστε να τους εξηγήσει ολόκληρο το φάσμα του οράματος της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης ως αυτό αντικατοπτρίζεται στις διάφορες νομοθεσίες που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.
Ακολούθως ο κ. Σαββίδης είπε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση της θα επιτύχει τον σκοπό της ταχύτερης εκδίκασης των υποθέσεων στα Δικαστήρια.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε εκ νέου ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποιότητα της δικαιοσύνης, στην αξιοπιστία και την εντιμότητα των Δικαστών και την ποιότητα των αποφάσεων, αλλά πάσχουμε, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι φορείς στην ταχύτητα.
Επί του θέματος της ταχύτητας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι έχουμε πολύ κακή θέση στις διεθνείς στατιστικές για την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων, Ανώτατο Δικαστήριο, Νομική Υπηρεσία, Γενική Εισαγγελία, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και την συμπαράσταση που παρέχει η Κυβέρνηση στην τεράστια προσπάθεια, «θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον σκοπό μας, ο οποίος είναι να προσφέρουμε ένα καλύτερο σύστημα, που θα ωφελήσει τους πολίτες και θα αυξήσει τη σημασία της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου επιχειρήσεων και ως αξιόπιστου κέντρου επίλυσης διαφορών.
«Πάντα σεβόμενοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αφού ποτέ ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάνει τον οποίο συμβιβασμό σε αυτό το θέμα», διευκρίνισε.
Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως το όραμα αυτό ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα έχει, αλλά είναι ένα μεγάλο στοίχημα που στόχος είναι να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Ερωτηθείς αν η προτεινόμενη δέσμη νομοσχεδίων περιέχει διατάξεις, ρήτρες ή και πρόνοιες, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης λόγω αργοπορίας ή γραφειοκρατίας των κρατικών υπηρεσιών, όπως οι εκθέσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών ή οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις και θανατικές ανακρίσεις που διαρκούν χρόνια, ο κ. Σαββίδης είπε πως υπάρχει η αναγκαιότητα εξασφάλισης διαφόρων εγγράφων από διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας και είναι γεγονός ότι κάποτε υπάρχουν καθυστερήσεις.
«Όταν μιλούμε για καθυστερήσεις δεν είναι οι καθυστερήσεις των δύο – τριών μηνών, αλλά καθυστερήσεις πολλών χρόνων στις αστικές υποθέσεις καθώς υπάρχει ενδεχόμενο μια υπόθεση να εκδικαστεί και εκδοθεί απόφαση σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο σε 15ετία και αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη», είπε.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι με τα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή, επέρχεται διαφοροποίηση της δομής των Δικαστηρίων, με δημιουργία τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας, δημιουργούνται δύο Ανώτατα Δικαστήρια (το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό), ένα εντελώς καινούργιο Εφετείο με αποκλειστική υποχρέωση την εκδίκαση εφέσεων με 16 Δικαστές, οι οποίοι θα λύσουν το πρόβλημα της καθυστέρησης που παρατηρείται στο Εφετείο, δημιουργούνται νέα Δικαστήρια όπως το Ναυτοδικείο, το Εμπορικό Δικαστήριο, τη δικαιοδοσία για χρηματοοικονομικές αξιώσεις και αξιόγραφα, προχωρά η απλοποιημένη διαδικασία για μικρές απαιτήσεις.
Περαιτέρω ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων προχώρησε στη θέσπιση μοντέρνων θεσμών πολιτικής δικονομίας, αποδεσμεύτηκαν 32 νέες θέσεις Δικαστών για να διοριστούν νέοι Δικαστές στα επαρχιακά Δικαστήρια, αυξήθηκαν οι κλίμακες δικαιοδοσίας των επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Δικαστών ώστε η πλειοψηφία των Επαρχιακών Δικαστών να δικαιούνται να χειρίζονται περισσότερες υποθέσεις σε αριθμό.
Σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές των Δικαστηρίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ανέγερση υπερσύγχρονου επαρχιακού Δικαστηρίου στη Λευκωσία με το κόστος να υπολογίζεται στα 70 εκ.
Πρόσθεσε ότι έχει κατακυρωθεί το συμβόλαιο για τη μετατροπή του «Φιλοξένεια» ώστε να στεγάσει το νέο Εφετείο, το νέο Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο και υπολογίζεται ότι η μετατροπή θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020.
Είπε ακόμα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρεί με την επέκταση του κτηρίου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ενοικιάζονται συνεχώς νέοι χώροι και αγοράστηκε κτήριο στη Λευκωσία για να στεγαστεί το νεοσυσταθέν Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι ανησυχούμε για το δικαστικό μας σύστημα καθώς τα διαχρονικά συσσωρευόμενα προβλήματα το έχουν λυγίσει. Πρόσθεσε ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία οφείλουν να συνεργαστούν για να μην οδηγηθεί το δικαστικό σύστημα σε κατάρρευση.
Από το 1964, πλην της σύστασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας δεν έγινε καμμία ουσιαστική αλλαγή, είπε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι στοίχημα για όλους΄.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε πως το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να εξυπηρετεί τους καλώς νοούμενους σκοπούς της δικαιοσύνης όπως η διασφάλιση της ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων, την ποιοτική και ακριβοδίκαιη απονομή της δικαιοσύνης, τη μείωση του κόστους και η αύξηση της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.
Συνεχίζοντας είπε ότι θα πρέπει να επέλθει απλοποίηση των διαδικασιών μέσα από τροποποίηση των απηρχαιωμένων διαδικαστικών θεσμών, προσθέτοντας ότι κερδισμένοι θα είναι, η κοινωνία, το κράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία, για αυτό και παρά τον φόρτο εργασίας που έχει η Επιτροπή Νομικών θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα τα νομοσχέδια για να κερδηθεί το στοίχημα το συντομότερο δυνατό.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις