Βαριές κουβέντες ειπώθηκαν από τον μάρτυρα κατηγορίας στη δικάσιμο της Τρίτης (15/10) που αφορά καταγγελίες για φερόμενους χειραγωγημένους αγώνες του 2012, με κατηγορούμενο τον Μιχάλη Αργυρού, στέλεχος της κυπριακής διαιτησίας.
Της Μαρινέλλας Παναγιώτου
Ο πρώην διεθνής διαιτητής Μάριος Παναγή που κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, στοχοποίησε τον νυν πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα.
Βάσει των όσων ισχυρίστηκε κι αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο με στόχο να χειραγωγηθούν δυο αγώνες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου κατά τη σεζόν 2011-12. Ο ένας αγώνας ήταν Εθνικός Άχνας – Ένωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου του 2012 και άλλος ο αγώνας Ένωση – Άρης στις 22 Απριλίου του ίδιου έτους.
Ο Μάριος Παναγή κλήθηκε να μιλήσει για κατάθεση που είχε δώσει στην Αστυνομία στις 19 Δεκεμβρίου του 2014 και στο πλαίσιο της οποίας είχε πει για το παιχνίδι Εθνικός Ένωση ότι ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, φώναζε γιατί ο διαιτητής Ηρακλής Ηρακλέους δεν φρόντισε να έρθει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ο Παναγή υποστήριξε ότι την δυσαρέσκεια του Κούμα του την μετέφερε ο Μιχάλης Αργύρου (κατηγορούμενος στην παρούσα υπόθεση που τότε ήταν μέλος της κυπριακής διαιτησίας).
Έγινε αναφορά και σε άλλη κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου του 2015. Ο κατηγορούμενος Μιχάλης Αργυρού, σύμφωνα με τα όσα είπε τότε ο Παναγή, πρότεινε στον τελευταίο να διευθύνει ως διαιτητής τον αγώνα Ένωση - Άρης για να βοηθήσει την κατάσταση για την Ένωση. Ο Παναγή τότε αρνήθηκε και τους πρότεινε τον διαιτητή Βασίλη Δημητρίου. Σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσε, ο Αργύρου είπε στον Ολλανδό αρχιδιαιτητή αυτολεξεί: «Panayi is not for this job (σημ. ο Παναγή δεν κάνει γι΄ αυτή τη δουλειά)».
Όπως εξήγησε ο Παναγή όλη αυτή η συζήτηση για το Ένωση – Άρης έγινε μεταξύ του ιδίου, του Αργυρού και του Ράικβαρτ.
Τελικά, όπως κατέθεσε ο Παναγή, στον συγκεκριμένο αγώνα ορίστηκε διαιτητής ο Δημητρίου και απέβαλε παίκτη δίδοντας πέναλτι, με το παιχνίδι να τελειώνει 1-0 υπέρ της Ένωσης. Μετά, όπως είπε ο Παναγή, αντί ο Δημητρίου να τιμωρηθεί, ορίστηκε να διαιτητεύσει τιμητικό παιχνίδι στον Λίβανο, ενώ του έβαλαν και υψηλή βαθμολογία. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Βασιλείου του Άρη αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ-πέναλτι που έκανε, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια για σωματική επαφή με τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή, στον οποίο υποτίθεται έκανε πέναλτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΓΓΡΑΦΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι 4 εταιρείες Κούμα σε Σεϋχέλλες-BVI και οι συναλλαγές εκατομμυρίων με CytaVision
Ακόμη ο Παναγή σε κατάθεσή του στην Αστυνομία είχε αναφέρει ότι αναφερόμενος στο άτομό του ο Κούμας τον Μάιο του 2008 είπε: «Τούτος εν κάμνει για έτσι δουλειές, εν του 50-50 τούτος».
Στη δικάσιμο της Τρίτης (15/10) έγινε αναφορά στα όσα είχε καταθέσει ο Παναγή στην Αστυνομία. Όπως είχε αναφέρει, είχε λάβει απειλητικό μήνυμα από τον Ράικβαρτ, ο οποίος σύμφωνα με τον Παναγή του έγραφε πως αν πει τίποτε για την εν λόγω υπόθεση, αυτός επιφυλασσόταν για τα νομικά του δικαιώματα. Προηγουμένως τηλεφωνούσε στον Παναγή και ο τελευταίος δεν απαντούσε στο τηλεφώνημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αίτημα Αστυνομίας σε Σεϋχέλλες και Παρθένες Νήσους για τις εταιρείες Κούμα
Κατά την αντεξέταση του Παναγή από τον δικηγόρο του Μιχάλη Αργυρού, ο πρώην διαιτητής ρωτήθηκε γιατί δεν τα κατάγγελλε πιο πριν όλα αυτά, με τον Παναγή να απαντά: «Για να τα βάλεις με ένα σαθρό σύστημα, πρέπει να αποκτήσεις ή να έχεις την δύναμη να τα βάλεις μαζί τους. Εγώ ήβρα την δύναμη, παρά το ότι η οικογένεια μου προσπαθούσε να με αντικόψει. Ακόμα και πολιτικά πρόσωπα έπαιρναν τηλέφωνο για να μην κάνω τη διάσκεψη (σημ. συνέντευξη Τύπου, όπου έκανε αποκαλύψεις), όμως εγώ το έκαμα. Χρειάζεται ψυχικό σθένος και προετοιμασία για να μιλήσεις και δεν μπορούσα να μιλήσω ατεκμηρίωτα».
Ο συνήγορος υπεράσπιστης του κ. Αργυρού υπέβαλλε ερωτήσεις για την απόφαση του Παναγή να καταγγείλει τα όσα κατήγγειλε, μετά που ο ίδιος και ο στενός του συνεργάτης Λεόντιος Τράττος έχασαν τις εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου.
Ο Παναγή όταν απάντησε ανέφερε προς υπεράσπισή του ότι πάντα τον ενδιέφερε το καλό του ποδοσφαίρου αλλά και της διαιτησίας.
Επικαλέστηκε e-mail που έστελνε με τον Λεόντιο Τράττο στον αποβιώσαντα πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη και αποσκοπούσαν στο να υπάρχει ισότητα και τιμιότητα μεταξύ όλων των διαιτητών. Όπως είπε ο Παναγή, ήθελαν να τους ‘φάνε’ και το κατάλαβε γι’ αυτό έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία, «για να μάθει ο κόσμος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ένα παζλ, ένας βόθρος και μια δυσωδία. Το 2014 η ΚΟΠ ήθελε να αλλάξει την δομή της διαιτησίας για να ελέγξει το κυπριακό ποδόσφαιρο» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Παναγή.
Ισχυρίστηκε ακόμη πως «πριν τις εκλογές του 2014 απειλήθηκα από τον αδελφό του Αργύρου ότι αν επέμβω και στηρίξω τον Τράττο, θα με καθαρίσουν. Αλλά δεν το κατήγγειλα γιατί μου είπαν ότι δεν μέτρα η απειλή από τηλέφωνο».
Απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου του Μιχάλη Αργυρού, είπε ότι δεν πήγε στην Αστυνομία ο ίδιος να τα καταγγείλει. Ανέφερε ότι «πρώτα έκανε τη δημοσιογραφική διάσκεψη και μετά με κάλεσε η Αστυνομία».
Είπε επίσης ότι «το 2014 που έγιναν οι εκλογές στον σύνδεσμο διαιτητών στήριξα τελικά τον Τραττο αλλά χάσαμε. Τελευταία στιγμή πολλοί που ήταν στον συνδυασμό μας, αποσύρθηκαν γιατί φοβήθηκαν για τις θέσεις τους. Έτσι παρουσιάσαμε ελλιπές σχήμα».
Όταν ο δικηγόρος του Αργυρού υπέβαλε στον Παναγή ότι θύμωσαν επειδή έχασαν και γι΄ αυτό έγινε επιθετικός, ο τελευταίος το απέρριψε. Είπε ότι συνδικαλίζονταν και ήταν ιδεολόγοι και ότι ο ίδιος μαζί με τον Τραττο ήρθαν πολλές φορές σε ρήξη με την ΚΟΠ για να διεκδικήσουν για τους συναδέλφους τους. «Μετά δεν υπήρχε καμία ρήξη» υποστήριξε.
Ο Παναγή είπε ότι όταν έχασαν στις εκλογές του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου από τον Αργυρού, οι ίδιοι τον συνεχάρηκαν. Είπε ακόμη ότι ο Αργύρου κέρδισε τις εκλογές γιατί «ήταν δικός του Κουτσοκούμνη και του Κουμα και το ξέραμε με τον Τραττο, ξέραμε ότι ήταν αδύνατοι στις συγκεκριμένες εκλογές».
Ρωτήθηκε γιατί δεν είπε όσα ήξερε για τον Αργύρου πριν τις εκλογές και ανέφερε ότι τα είπε στον Κουτσοκουμνη μέσω email που έστειλε ο Τράττος.
Ο δικηγόρος υπέβαλε ότι η καταγγελία σε βάρος του Αργύρου δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ότι έγινε εκδικητικά.
Ο Παναγή απάντησε ότι στο δικαστήριο είπε πως θα πει μόνο την αλήθεια και ότι η οικογένεια του του έμαθε να μην λέει ψέματα, να μην κλέβει και να παίρνει μόνο ότι του ανήκει. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτός άφησε τα λεφτά της διαιτησίας για να καταγγέλλει κάποια πράγματα, μπας και συνέλθουν κάποιοι.
Είπε ότι πρώτα προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν λύθηκαν. Υποστήριξε ότι δεν ήθελε να πλήξει προσωπικά τον Αργύρου, αλλά ήθελε να πει τα κακώς έχοντα.
Το 2013 σε τελικό κυπέλου έφεραν ξένο διαιτητή. Τότε είχαν συνάντηση σε ξενοδοχείο και εκεί στηρίχθηκε η θέση ανθρώπου της διαιτησίας για στήριξη Κύπριων διαιτητών. Αυτό δεν άρεσε στον αρχιδιαιτητή Χανς Ράικβαρτ και του βοηθού του Ουίλεμπεργκ. Όπως είπε ο Παναγή έχει ηχητικό ντοκουμέντο από εκείνη την συνάντηση. «Από τότε ξεκίνησε η διαδικασία φαγωματός μου» σχολίασε.
Ο λόγος που δεν κατήγγειλε από τότε, όπως είπε, είναι η υπόσχεση του τότε προέδρου της ΚΟΠ Κώστα Κουτσοκούμνη ότι θα επέλυε τα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Το 2012 ο Αργύρου ήταν ακόμα παρατηρητής, λέει ο Παναγή.
Μέτα το συμβάν με το στημένο, μέχρι δηλαδή το 2014, σίγουρα του έκανε τον παρατηρητή σε αγώνα.
Ρωτήθηκε αν έχει παράπονο από κάποια βαθμολογία του κ ο Παναγή είπε όχι, ενώ εξήγησε και τον τρόπο που βάζουν βαθμολογίες.
Μέχρι το 2012 δεν έχει δεχθεί ξανά πρόταση για να στήσει παιχνίδι.
Για τον αγώνα Ένωση – Άρης ανέφερε πως υπήρχε ανύπαρκτο πέναλτι στην αρχή του παιχνιδιού και κόκκινη στον Γιώργο Βασιλείου.
Ρωτήθηκε αφού ήξερε γιατί δεν κατήγγειλε τότε.
Απάντησε ότι προσπάθησαν πίσω από κλειστές πόρτες με τον Κουτσοκουμνη να λύσουν το πρόβλημα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Όταν είδαν ότι δεν λυνόταν, όπως είπε, δημοσιοποίησε όσα ήξερε γιατί πίστευε ότι ίσως να λύνονταν έτσι.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Αργυρού, είπε ότι ο απόλυτος άρχοντας των παιχνιδιών είναι ο διαιτητής και ότι τις αποφάσεις τις παίρνει αυτός. Έφερε παράδειγμα το χέρι του Μαραντονα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ρώτησε αν μπορεί να ισχυριστεί πως ο διαιτητής τότε ήταν πουλημένος και ο Παναγή απάντησε «βεβαίως».
Εξήγησε ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο στην Κύπρο, αλλά ανά το παγκόσμιο.
«Το να κάνει λάθος ο διαιτητής είναι μέσα στο παιχνίδι, το να πετασσεται ένας τρίτος και να λέει ότι ήταν στημένο είναι αθέμιτο» λέει ο δικηγόρος.
Ο δικηγόρος υποβάλλει επίσης ότι διακρίνει και είναι κομβική σημασίας, την ετοιμότητα να αποδόσεις δολιότητα και παράνομα κίνητρα την ώρα που η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ πιο απλή.
«Διαιτητής που έκανε λάθος στο Αχνά - Άρης προηγουμένως, στην συνέχεια πήγε στο σπίτι του, ενώ είναι ακόμα στο ποδόσφαιρο και έγινε και διεθνής…» απάντησε με νόημα ο Παναγή.
Ο Μιχάλης Αργυρού κατηγορείται για αδικήματα που αφορούν διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος, δηλαδή της αποδοχής ωφελήματος με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις