Εαν έχεις καποιο διαμέρισμα ή εξοχικό, θα μπορείς μέσα απο τη νέα πρόταση νόμου να την αξιοποιήσεις για να αυξησεις τα εισοδήματα σου, ομως μόνο απο νόμιμο τρόπο και διαδικασία, αφού οπως όλα δείχνουν είναι σε δρόμο ολοκλήρωσης η συζήτηση στη Βουλή για αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.
Προς ολοκλήρωση οδεύει η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής πρότασης νόμου η οποία ρυθμίζει την αδειοδότηση και τις προδιαγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Η συζήτηση της πρότασης νόμου, η οποία επηρεάζει γύρω στα 20.000 τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι φαίνεται να ολοκληρώνεται η συζήτηση «μιας πολύπλοκης και δύσκολης πρότασης νόμου για ρύθμιση, ακριβώς, των μη αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων».
Χαίρομαι ιδιαίτερα, πρόσθεσε, «γιατί έχουμε καταφέρει μέσα από τις καλοπροαίρετες παρεμβάσεις των μελών της Επιτροπής, να απλοποιήσουμε μια νομοθεσία για να μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «δίνουμε την δικαίωμα μέσα από αυτή την νομοθεσία, όπως καταλήγει, στον κάθε οικογενειάρχη, στον κάθε νοικοκύρη, να εκμεταλλευθεί ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει, ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι, ένα εξοχικό για να αυξήσει τα εισοδήματα της οικογένειας του». Για να μπορέσει, πρόσθεσε, «να προχωρήσει στην εκπλήρωση, αν έχει, δανειακών υποχρεώσεων, να προσθέσει στο οικογενειακό εισόδημα για να σπουδάσει τα παιδιά του και ούτω καθεξής».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι «η πρόταση νόμου είναι ξεκάθαρη θα επιτρέπεται περίπου σε όλους όσοι έχουν διαμέρισμα, σπίτι, εξοχικό να το ενοικιάζουν μέσα από τις πλατφόρμες, οι οποίες υπάρχουν». Για να μπορεί να το κάνει αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει να εγγραφεί σε ένα μητρώο, άρα πλέον θα είναι ελεγχόμενη αυτή η αγορά, δηλαδή δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή είτε σε φόρο εισοδήματος, είτε σε ΦΠΑ, γιατί για να μπορεί να το διαφημίσει και να το ενοικιάσει θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένο σε μητρώο.
Ουσιαστικά, τακτοποιείται επιτέλους, μπαίνει μια τάξη σε αυτή τη δραστηριότητα, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια αναδυόμενη, τεράστια αγορά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις χώρες που δέχονται τουριστικά ρεύματα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Λειτουργώντας σωστά, είπε, η κυπριακή πολιτεία, μέσα από το Υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορέσει να προσθέσει στο ΑΕΠ της πατρίδας και θα μπορέσει να προσθέσει στα έσοδα από τον τουρισμό.
Ενημέρωσε επίσης ότι η πρόταση νόμου θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού ο οποίος συμφωνεί στην ολοκλήρωσή της. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όπως το ζήτημα του τρόπου φορολόγησης τα οποία και θα δει η Επιτροπή, είπε.
Εκτίμησε ότι «μετά την συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης θα είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση και να προλάβουμε και την επόμενη τουριστική περίοδο».
«Φαίνεται ότι καταλήγουμε σε ένα πλαίσιο της πρότασης νόμου το οποίο πιστεύω ότι θα τύχει της ομόφωνης προσέγγισης από τα μέλη της Επιτροπής», ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ο εκ των εισηγητών βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε και τον Υφυπουργό Τουρισμού για ίσως κάποιες επιμέρους απόψεις, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι σήμερα γύρω στα 20.000 και πλέον τουριστικά καταλύματα είναι μη αδειούχα με αποτέλεσμα από τη μια ο κάθε ιδιοκτήτης να μην μπορεί να αναπτύξει την επιχείρησή του όπως θα έπρεπε και από την άλλη το κράτος να μην μπορεί να ελέγξει τι προϊόν διατίθεται στην τουριστική βιομηχανία. «Ως εκ τούτου, με την πρόταση αυτή ουσιαστικά υπάρχει η δυνατότητα γύρω στις 20.000 τουριστικά καταλύματα ή επαύλεις ή διαμερίσματα να αδειοδοτηθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της πρότασης ο κ. Μυριάνθους είπε ότι η βασική νομοθεσία περί τουριστικών καταλυμάτων «περιόριζε την αδειοδότηση γιατί έβαζε ορισμένες προϋποθέσεις, είτε στα τετραγωνικά, είτε στην ποιότητα, είτε γενικότερα στο εμβαδόν του οικοπέδου».
Ήδη, πρόσθεσε, εδώ και χρόνια η αγορά έχει βασικά καθορίσει τη διαδικασία ενοικιάσεων των τουριστικών καταλυμάτων, οπότε αντιλαμβάνεστε το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα 20.000 τουριστικά καταλύματα και δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ το γεγονός ότι η νομοθεσία σήμερα είναι περιοριστική «δημιουργεί προβλήματα πολλαπλά και προβλήματα στους ίδιους τους επιχειρηματίες και στην ίδια την οικονομία».
Σε ερώτηση αν το κράτος θα έχει κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα ο κ. Μυριάνθους αναφέρθηκε στις υφιστάμενες νομοθεσίες περί φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ οι οποίες «καθορίζουν είτε είναι αδειούχο ένα κατάλυμα είτε είναι μη αδειούχο να είναι ενταγμένοι και να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Άρα αυτή η πρόταση νόμου δεν έχει να κάνει με ζητήματα που έχουν να κάνουν με φορολογίες, έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν την αδειοδότηση μη αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων.
Διευκρίνισε ότι αυτόματα όφειλε ο κάθε ιδιοκτήτης τέτοιου είδους τουριστικών καταλυμάτων να τα δήλωνε, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, όποιος λαμβάνει οποιοδήποτε εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή οφείλει να το δηλώνει.
Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που έγιναν εκ μέρους του κόμματος του οι οποίες και φαίνεται ότι υιοθετήθηκαν από τους εισηγητές της πρότασης νόμου και σημείωσε ότι έχουν απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία αδειοδότησης και εγγραφής στο μητρώο.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για διαγραφή της φράσης με την οποία επιτρεπόταν η εγγραφή στο μητρώο των υφιστάμενων καταλυμάτων μόνο και όχι των καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας.
Διαγραφή της πρόνοιας, είπε, η οποία προέβλεπε ότι με την υποβολή της αίτησης ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει άδειες και δικαιολογητικά που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας όπως προνοείται για τα άλλα τουριστικά καταλύματα, όπως τα ξενοδοχεία. Αναφορά έκανε και στην έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας και από πιστοποιημένα φυσικά πρόσωπα και στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου από δύο σε τρία χρόνια.
Ο κ. Κώστα ανέφερε ακόμη ότι «εξακολουθούμε να έχουμε έντονες επιφυλάξεις και να μην συμφωνούμε με την νέα διατύπωση των εισηγητών για την αδειοδότηση μονάδας σε κοινόκτητη ιδιοκτησία πχ σε διαμερίσματα στο νέο άρθρο 17(1)(γ) η οποία πιστεύουμε ότι όπως διατυπώνεται θα δημιουργήσει προβλήματα αφού γίνεται αναφορά στη μη λήψη αρνητικής απόφασης από την διαχειριστική επιτροπή ή αν δεν υπάρχει από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών».
Στη σημερινή συνεδρία, είπε, «όλα τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από τον κ. Μυριάνθους να διαγράψει και αυτή την πρόνοια εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή τόσο από τον εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και από τον ίδιο τον εισηγητή». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η εισήγηση αυτή θα γίνει αποδεκτή και από το δεύτερο εισηγητή, τον Πρόεδρο ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «πρώτος στόχος της πρότασης νόμου είναι να δημιουργηθεί ένα μητρώο, ένα μητρώο στο οποίο θα καταγραφούν όλα αυτά υποστατικά». Εάν εγγραφούν στο μητρώο θα μπορούν να νομιμοποιηθούν, μέσω του αριθμού μητρώου τους, εξήγησε.
«Υπήρξε μεγάλη συζήτηση κατά πόσο θα εμπλακούν οι διαχειριστικές επιτροπές ή δεν θα εμπλακούν», είπε, προσθέτοντας ότι «το συζητούσαμε για πάρα πολύ καιρό». Η τάση, ανέφερε, «που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν». Είναι, σημείωσε, «ελεύθερο δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει την περιουσία του».
Σύμφωνα με τον κ. Βότση τα όποια ενδεχόμενα προβλήματα, αν υπάρξουν, συνήθως αντιμετωπίζονται από τις ίδιες τις πλατφόρμες, οι οποίες για να επιτρέπουν στο υποστατικό κάποιου να περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα έχουν συγκεκριμένα κριτήρια και θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο λειτουργεί και εξυπηρετεί τον κόσμο.
Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχουν και νομοθεσίες εάν υπάρξουν προβλήματα να τα αντιμετωπίσουν και έδωσε το παράδειγμα της οχληρίας. «Αυτή είναι η τάση στην Επιτροπή, θα δούμε και την άποψη του Υφυπουργείου την ερχόμενη Τρίτη και επιτέλους πρέπει να καταλήξουμε για να μπει σε μια τάξη, ένα φαινόμενο που σήμερα δεν βρίσκεται σε τάξη».
Η δουλειά μας τώρα είναι να καταφέρουμε όλα αυτά τα μη εγγεγραμμένα υποστατικά να εγγραφούν στο μητρώο, από την εγγραφή τους στο μητρώο ο φόρος εισοδήματος μπορεί να ελέγξει αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τα χρήματα που παίρνουν από την ενοικίαση των υποστατικών, σημείωσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο μια Επιτροπή με την πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων και την καλή διάθεση όλων των μελών της Επιτροπής, προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχε επιλύσει το κράτος». «Είναι ένα νέο δεδομένο στη ζωή μας δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και έπρεπε το κράτος να το αντιμετωπίσει», είπε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις