"Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα του δικαστικού συστήματος και για τον λόγο αυτό προχωρούμε στην ταχεία εφαρμογή του ριζικού μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χάρη Μαλαχτού, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι προχώρησε στο διορισμό του κ. Μαλαχτού, αναγνωρίζοντας το κύρος και τη σημασία της Δικαιοσύνης όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Η εν λόγω απόφαση, σημείωσε, λήφθηκε συνεκτιμώντας τις ακαδημαϊκές σπουδές και τη νομική επιστημονική επάρκεια του κ. Μαλαχτού και την από διάφορες θέσεις και επί σειρά ετών ευδόκιμη θητεία του, ως λειτουργού της Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, αξιοποιώντας την καταγεγραμμένη εμπειρία που αποκόμισε και δεδομένου του ζήλου, της αφοσίωσης και της αμεροληψίας που επέδειξε διαχρονικά στη δικαστική έδρα, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ο διορισμός και η επιτέλεση των καθηκόντων του, θα συμβάλει στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης στον τόπο μας.
Στόχος, ο οποίος τέθηκε, συνέχισε, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, προωθώντας σειρά τομών και μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση του συστήματος και των υπηρεσιών απονομής της δικαιοσύνης.
Οι νομοθετικές και λειτουργικές αυτές μεταρρυθμίσεις, με απόλυτο σεβασμό στην κατοχυρωμένη αυτονομία και ανεξαρτησία του θεσμού, στοχεύουν στη διασφάλιση της ομαλής, απρόσκοπτης και αποτελεσματικής απόδοσης δικαιοσύνης.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δικαστικές αίθουσες που ήταν απαραιτήτως αναγκαίες προκειμένου να διεκπεραιώνουν οι δικαστές κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το έργο τους.
Επίσης, πέραν της ίδρυσης δύο νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, κατατέθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη βάση του Συντάγματος, και την ταυτόχρονη σύσταση ξεχωριστού Εφετείου, καθώς και για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.
Στα ίδια πλαίσια και το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ινστιτούτου για την Επιμόρφωση των Δικαστών, συμπλήρωσε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών των δικαστηρίων και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, του λεγόμενου e-Justice, τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα του δικαστικού συστήματος», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το γεγονός, όμως, αυτό", συνέχισε, «συνιστά ακόμη έναν λόγο ο οποίος ενισχύει την αποφασιστικότητά μας, σε αγαστή συνεργασία με τη Δικαστική Εξουσία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσουμε στην ταχεία εφαρμογή του ριζικού μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης πλήρως εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Μαλαχτό να συνεχίσει «ευσυνείδητα και αμερόληπτα την αποστολή σας, όπως εξάλλου πράξατε και μέχρι σήμερα, γι’ αυτό δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα δικαιώσετε τις προσδοκίες στις οποίες βασίστηκε η απόφαση του διορισμού σας».
Απαντώντας, ο κ. Μαλαχτός είπε, μεταξύ άλλων, ότι τον τιμά η εμπιστοσύνη του Προέδρου προς το πρόσωπο του, ιδιαίτερα όταν αυτή εκδηλώνεται κάτω από δύσκολες για τη δικαιοσύνη συνθήκες.
«Η πολιτική βούληση να παρασχεθούν στη δικαστική εξουσία το ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα μέσα για διεκπεραίωση της αποστολής της, που έχει ήδη μερικώς υλοποιηθεί, ενώ επίκεινται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις και χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των δικαστών, επιφορτίζει το δικαστικό Σώμα και πρωτίστως το Ανώτατο Δικαστήριο στην ηγεσία του, με το επαυξημένο βάρος να επιφέρει την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων», ανέφερε.
Η κυπριακή δικαιοσύνη παραμένοντας ανεπηρέαστη από τις όποιες παρεμβάσεις, ανεξάρτητη και αμερόληπτη, όπως είναι, και διατηρώντας την ποιότητα της πρέπει να καταστεί και ταχεία, σημείωσε. Διαφορετικά, πρόσθεσε, το σύστημα θα περιπέσει σε ανυποληψία.
Ο κ. Μαλαχτός αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή της δικαιοσύνης σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο και είπε ότι «καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε τον όγκο που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της ανάκαμψης της οικονομίας του τόπου».
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις