"Υπό το φως της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτικά" και "καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση", δήλωσε εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στη δήλωσή της η Μογκερίνι προειδοποιεί ότι "οι ανανεωμένες ένοπλες εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, θα επιδεινώσουν τα δεινά των πολιτών και θα προκαλέσουν περαιτέρω μετατοπίσεις", ενώ "οι προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία θα είναι πιο δύσκολη".
Η κ. Μογκερίνι σημειώνει ότι η "μονομερής δράση από την Τουρκία απειλεί την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του Da`esh, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος".
"Η στρατιωτική δράση θα υπονομεύσει πράγματι την ασφάλεια των τοπικών εταίρων του Συνασπισμού και θα διακινδυνεύσει την παρατεταμένη αστάθεια στη βορειοανατολική Συρία, παρέχοντας γόνιμο έδαφος για την αναζωπύρωση του Da`esh, που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια", προειδοποιεί η Ύπατη Εκπρόσωπος.
"Η ασφαλής κράτηση τρομοκρατών μαχητών είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή τους στις τάξεις τρομοκρατικών ομάδων", σημειώνει.
Τονίζει ακόμη ότι "είναι απίθανο η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται από την Τουρκία, να ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή των προσφύγων, όπως ορίζει η UNHCR".
"Η ΕΕ διατηρεί τη θέση της για την επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισθέντων σε τόπους καταγωγής τους πρέπει να είναι ασφαλής, εθελοντική και αξιοπρεπής όταν επιτρέπουν οι συνθήκες", αναφέρει και προειδοποιεί ότι "οποιαδήποτε προσπάθεια για δημογραφική αλλαγή θα ήταν απαράδεκτη".
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι "η ΕΕ δεν θα παράσχει βοήθεια σταθεροποίησης ή ανάπτυξης σε περιοχές όπου αγνοούνται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών."
"Συμμεριζόμαστε τον στόχο του τερματισμού της βίας, της αποτροπής της τρομοκρατίας και της προώθησης της σταθερότητας στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή", αναφέρει και υπενθυμίζει ότι "η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κριτικά σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχαίρει την Τουρκία για τον σημαντικό ρόλο της ως χώρας υποδοχής Σύρων προσφύγων".
"Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", αναφέρει. "Η ΕΕ εξακολουθεί να παροτρύνει όλα τα μέρη να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία", τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας" και "αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ", καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις