«Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες» - Δέκα συνθήματα από τις σημαντικές στιγμές της Κυπριακής Ιστορίας από το 1821 έως το 2011

«Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες» - Δέκα συνθήματα από τις σημαντικές στιγμές της Κυπριακής Ιστορίας από το 1821 έως το 2011

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ξεκινάνε οι τοιχογραφίες ως έκφραση συγκεκριμένων αιτημάτων και ιδεών στην Κύπρο, ωστόσο υπάρχουν δείγματα από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα πρώτα πολιτικά συνθήματα στην Κύπρο, ήταν σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, «έγχρωμα και άφωνα» αφού απεικόνιζαν μόνο εικόνες. Το 1913, μία τουρκική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης ανέφερε πως «όλα τα κτήρια φέρουσιν κυανόλευκον βαφήν […]. Εάν εξηρτάτο εξ αυτών (των Ελλήνων) θα έβαφον με κυανόλευκον χρώμα και όλα τα δέντρα της νήσου».

Ο φωτογράφος Φίλιππος Στυλιανού, εντόπισε συνθήματα από τις πιο ιστορικές στιγμές που βίωσε το νησί.

Την περίοδο της Ελληνική Επανάσταση, της μάχη της Καλλίπολης, της ΕΟΚΑ, των διακοινοτικών ταραχών και άλλων πολλών σημαντικών στιγμών, από το 1821 έως και το 2011.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠΔΠ, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή συζητά ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες - Ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία

ΠΔΠ, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή συζητά ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες - Ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία

Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δέχτηκε συγχαρητήρια από επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και ομολόγων του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες σε διάφορα θέματα, θα παρουσιάσει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 

BEST OF TOTHEMAONLINE