Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα σχεδιάζουν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΛΔΒΚ σχεδιάζουν να συναντηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση, το ερχόμενο Σάββατο, συνομιλιών σε επίπεδο ομάδων εργασίας, για το πυρηνικό της πρόγραμμα με την Ουάσινγκτον, κάτι που σημαίνει την επανέναρξη της διπλωματικής διαδικασίας, οκτώ μήνες μετά την αποτυχία της συνάντησης κορυφής των δύο χωρών στο Ανόι του Βιετνάμ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν «προκαταρκτικές επαφές» στις 4 Οκτωβρίου και συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας την επομένη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τσόε Σον Χούι.
Οι διαπραγματεύσεις για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά το φιάσκο της δεύτερης συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Φεβρουάριο στο Ανόι.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου τον Ιούνιο στα κορεατικά σύνορα, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53).
Η σύντομη αυτή συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, έναν χρόνο και κάτι μετά την πρώτη συνάντηση κορυφής Τραμπ-Κιμ στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη επαναληφθεί...
Η αποπομπή Μπόλτον έφερε αναθέρμανση
Οι διμερείς σχέσεις αναθερμάνθηκαν, ωστόσο, μετά την αποπομπή στις αρχές Σεπτεμβρίου του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, του Τζον Μπόλτον.
Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει την υιοθέτηση του «λιβυκού μοντέλου» για τον φάκελο της Βόρειας Κορέας, δηλαδή η ασιατική χώρα να απαρνηθεί τις ατομικές βόμβες και τους πυραύλους της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η σύγκριση αυτή με τη Λιβύη του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα κατά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, είχε προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ.
Και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει πως η σύγκριση αυτή «είχε συμβάλει σοβαρά στην υποχώρηση» των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η αποπομπή του Μπόλτον μπορεί να έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Πιονγκγιάνγ να περάσει σε φάση διαλόγου.
Ο «Γαλάζιος Οίκος», η έδρα της προεδρίας της Νότιας Κορέας, χαιρέτισε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε «πρακτικά βήματα» που θα οδηγήσουν «σε ένα μόνιμο καθεστώς ειρήνης και στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πυροβολισμοί στη Λεμεσό: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει καρέ - καρέ τις κινήσεις του δράστη
• Samsung Galaxy S25 Edge: Επιβεβαιώθηκε η ταχύτητα φόρτισης και το πότε θα κυκλοφορήσει
• Θανατηφόρο με 50χρονο – Δεν φορούσε ζώνη ο άτυχος Ιουλιάν – Σφοδρή η σύγκρουση
• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες
• Ξέσπασε με... 7άρα ο ΑΠΟΕΛ πριν την Πάφο
• Μαρία Φιλίππου: Η αποκάλυψη για το θαύμα που έζησε στα γυρίσματα της σειρά «Άγιος Παΐσιος»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις