ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Στέλλα Κυριακίδου και το όραμά της για την ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, στην ακρόαση του Ευρ.Κοινοβουλίου

H Στέλλα Κυριακίδου και το όραμά της για την ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, στην ακρόαση του Ευρ.Κοινοβουλίου

Το όραμά της για μια συνεκτική, αποτελεσματική και εξωστρεφή πολιτική υγείας και ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ, χτίζοντας στα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας και στις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI), παρουσία και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η υποψήφια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. Η υποψήφια Επίτροπος έθεσε μάλιστα ως κορυφαία ανάμεσα στις προτεραιότητές της επικείμενης θητείας της στην Κομισιόν, μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή ολιστική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεων της νόσου στον πληθυσμό. 


Συγκεκριμένα κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση η υποψήφια Επίτροπος σημείωσε: “Πολλοί από εσάς με ρώτησαν στο Στρασβούργο για όσα ήλπιζα να επιτύχω κατά την επόμενη θητεία της Κομισιόν. και αυτό είναι στις σκέψεις μου από την πρώτη ημέρα αυτού του ταξιδιού”. “Σε πέντε χρόνια, θέλω να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι:

- παραδώσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και μειώσαμε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον καρκίνο,
- παρείχαμε πιο υγιεινά και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας,
- βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη,
- πλησιάσαμε στους πολίτες της Ευρώπης καθημερινά,
- βεβαιώσαμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για όλους τους πολίτες της στον τομέα της υγείας,

Αναλυτικά, η υποψήφια Επίτροπος, ξεκινώντας την τοποθέτησή της στα ελληνικά, δήλωσε πως “είναι ιδιαίτερη τιμή” για την ίδια να βρίσκεται “εδώ σήμερα σαν υποψήφια Επίτροπος Υγείας”.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι τα θέματα Υγείας αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα κάθε Ευρωπαίου πολίτη”, δήλωσε η Στ.Κυριακίδου και δεσμεύθηκε ότι το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει για την ίδια πυξίδα που θα την καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Επίτροπος, εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Στ.Κυριακίδου επεσήμανε ότι στην ΕΕ οι πολίτες σήμερα απολαμβάνουν “τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για την υγεία των ζώων και των φυτών και τα πιο προσιτά, προσβάσιμα και υψηλής ποιότητας συστήματα υγείας”, εξηγώντας ότι η νέα Επιτροπή καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές.

Σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των ανισοτήτων, η Στ.Κυριακίδου σημείωσε ότι η Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν,”θέλει να ηγηθεί μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που παλεύει για κάνει περισσότερα” και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:¨ “για τη γενιά μας, η Ευρώπη ήταν ένα έργο που δημιουργήθηκε για να φέρει ειρήνη, ευημερία και ενότητα - για τα παιδιά μας, η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο”. “Μας λένε δυνατά και ξεκάθαρα για την έντονη επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ‘φυσική και υγιή ήπειρο’, σε έναν πράσινο και βιώσιμο πλανήτη”, τόνισε απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής του ΕΚ.

Ενημερώνοντας τους Ευρωβουλευτές για την πρότερη δράση της, η υποψήφια Επίτροπος τόνισε ότι έχει περάσει τη ζωή της “εξυπηρετώντας δημόσιους σκοπούς”. “Έχω εκλεγεί τρεις φορές στο εθνικό μας κοινοβούλιο”, είπε και συμπλήρωσε “τιμήθηκα να εκλεγώ Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης”, δήλωσε ότι έχει 27 χρόνια εργασίας με παιδιά και εφήβους, ως κλινικός ψυχολόγος στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου.


“Γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία των καλά λειτουργικών συστημάτων υγείας και ότι η συλλογική υγεία των κοινωνιών μας εξαρτάται από την ατομική υγεία κάθε συγκεκριμένου πολίτη”, δήλωσε, συμπληρώνοντας “αλλά αυτό δεν αρκεί”. “Εξαρτάται επίσης από τη γενική ‘υγεία’ του πλανήτη μας”, σημείωσε.

“Στέκομαι εδώ ενώπιον σας σήμερα, έτοιμη να δεσμεύσω όλη την ενέργειά μου, όλες τις γνώσεις μου και όλες τις ικανότητές μου για την εξυπηρέτηση αυτών των ευρωπαϊκών σκοπών ως Επίτροπος για την Υγεία για τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η ίδια  μάλιστα επεσήμανε ότι η υγεία είναι ένας τομέας όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση “πρέπει να αγωνιστεί για περισσότερα”, τονίζοντας  ότι “δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε με αυτά που έχουμε επιτύχει”.

“Βλέπουμε μετασχηματισμούς στο κλίμα, την τεχνολογία και τη δημογραφία, που αλλάζουν τις κοινωνίες μας και τον τρόπο ζωής μας”, επεσήμανε και τόνισε ότι “η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει τη μετάβαση σε έναν υγιή πλανήτη και έναν νέο ψηφιακό κόσμο”.

“Πρόκειται για προκλήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη”, επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι “μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μόνο με μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ένταξη της υγείας σε όλο το φάσμα των πολιτικών”.

“Το πράσινο New Deal αποτελεί μια ευκαιρία για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”, τόνισε.

“Τοποθετεί την καλή υγεία και τη βιώσιμη, θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή σε μια ενιαία πολιτική ομπρέλα, η οποία στοχεύει επίσης στην ουδετερότητα του κλίματος και τη μηδενική ρύπανση”, διευκρίνισε, η υποψήφια Επίτροπος.

“Χαίρομαι που η δουλειά μου για την ασφάλεια των τροφίμων, την καλή διαβίωση των ζώων και την υγεία των φυτών θα αποτελέσει σημαντικό μέρος αυτής της ατζέντας και είμαι ενθουσιασμένη που θα οδηγήσει το έργο μας σε μια νέα στρατηγική για τα αειφόρα τρόφιμα,  θα λάβει υπόψιν κάθε βήμα της τροφικής αλυσίδας και θα φτάσει σε κάθε παράγοντα μέσα σε αυτήν, θέτοντας την κοινωνική ένταξη στον πυρήνα της”, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, εξηγώντας στην Επιτροπή ότι πρόκειται για προκλήσεις που αναγνωρίζει και ζήτησε τη συνεργασία των Ευρωβουλευτών στην όλη διαδικασία. “Ως βουλευτής, αναγνωρίζω τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι επιτροπές και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας τα προσεχή έτη”, είπε στα μέλη της Επιτροπής.

Τόνισε δε πως “έχω γνωρίσει πολλούς από εσάς τις τελευταίες εβδομάδες, και είναι σαφές σε εμένα ότι μοιραζόμαστε το κοινό έδαφος σε πολλά θέματα”. Ακολούθως τόνισε ότι “η προστασία των πολιτών από κινδύνους όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, η μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα και η προώθηση της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων είναι θέματα για τα οποία θέλω να ενώσω τις δυνάμεις σας μαζί σας”.

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι ταυτόχρονα, θα συνεργαστεί “στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η εφαρμογή και η επιβολή των κανόνων της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, είναι κάτι που ασφαλώς μπορούμε να βελτιώσουμε”.

“Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε τη ζημία που προκαλείται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη δημόσια υγεία όταν δεν τηρούνται οι κανόνες - οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι επιτακτική προκειμένου να πετύχουμε - η  διαφάνεια και η ειλικρίνεια πρέπει να είναι ο φάρος μας”, τόνισε η Στ.Κυριακίδου.

“Πρέπει να επιμείνουμε σε θέματα όπως η απάτη τροφίμων που υπονομεύουν την ενιαία αγορά και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας”, συμπλήρωσε και υποσχέθηκε να διασφαλίσει “ότι έχουμε τα κατάλληλα μέσα για να διατηρήσουμε  υγιείς τους πολίτες μας και γι `αυτό είναι ζωτικής σημασίας ένα σταθερό ρεύμα προσιτών φαρμάκων”.

“Το φαρμακευτικό σύστημα της ΕΕ έχει δώσει στους πολίτες πρόσβαση εδώ και δεκαετίες σε υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτά φάρμακα”, υπενθύμισε  τους ευρωβουλευτές και υποσχέθηκε περαιτέρω να επικεντρωθεί “στην εφαρμογή ενός εκσυγχρονισμένου και πιο ισχυρού νομοθετικού πλαισίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα”.

“Αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών και να εδραιωθεί ο ρόλος της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα αυτό”, είπε η Στ.Κυριακίδου.

Όπως δήλωσε μάλιστα η υποψήφια Επίτροπος, “οι ψηφιακές τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτή την προσπάθεια, επειδή μπορούν να αποφέρουν συγκεκριμένα οφέλη στους ασθενείς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας”, υποσχόμενη να μεγιστοποιήσει αυτό το δυναμικό και θεωρώντας “τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".


Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα, “η Ευρώπη έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή” τονίζοντας ότι “μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προσπαθεί απλούστατα δεν μπορεί να είναι εσωστρεφής”. “Το πεδίο των ενεργειών μας πρέπει να είναι παγκόσμιο και πολυμερές, φθάνοντας πολύ πέρα ​​από τα σύνορά μας”, ξεκαθάρισε. “Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι ένας σοβαρός κίνδυνος τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο: το ρολόι ταιριάζει και πρέπει να δράσουμε τώρα”, τόνισε η υποψήφια Επίτροπος. “Η Ευρώπη θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας” δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου και υποσχέθηκε να υποστηρίξει “μια διεθνή συμφωνία για τη χρήση και την πρόσβαση σε αντιμικροβιακά φάρμακα”. Επεσήμανε δε ότι κυρίως για αυτό το λόγο, θα δώσει επίσης προτεραιότητα στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την υγεία ενάντια στη μικροβιακή αντοχή (σσ. λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών).

Η Στέλλα Κυριακίδου,  επέλεξε μάλιστα να κλείσει την τοποθέτησή της ενώπιον της Επιτροπής αναφερόμενη στον, καρκίνο, “μια εμβληματική προτεραιότητα για την επόμενη Κομισιόν και πολύ κοντά στην καρδιά μου”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

“Το 40% από εμάς θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο στη ζωή μας. Δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο από αυτή την ασθένεια”, σημείωσε λέγοντας ότι “αυτό από μόνο του είναι αρκετός λόγος ώστε ο καρκίνος να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στον τομέα της υγείας”.

Ξεκαθάρισε δε ότι “η καταπολέμηση του καρκίνου θα απαιτεί όλα τα χέρια στο κατάστρωμα και μια πραγματικά οριζόντια προσέγγιση της πολιτικής για την υγεία”.

“Τα πάντα, από το φαγητό που τρώμε, από τον τρόπο ζωής που διάγουμε, από τα φάρμακα, τη φροντίδα και την τεχνολογία στα οποία έχουμε πρόσβαση, έχουν μεγάλη σημασία για την καταπολέμηση του καρκίνου - κάθε ένας είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα που έχει μόνο ένα στόχο - να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου στην Ευρώπη”, εξήγησε αναλυτικά η Στ.Κυριακίδου.

Ανακοίνωσε δε ότι οραματίζεται ένα “Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου που αγγίζει όλες τις ενέργειες ”, από τη φάρμα στο πιρούνι”, όπως δήλωσε, “το πράσινο new deal, την αντιμικροβιακή αντίσταση, την οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων”.

“Πρέπει να φροντίσουμε για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την έρευνα, την επιβίωση των ασθενών του καρκίνου και την παρηγορητική φροντίδα”, σημείωσε, τονίζοντας ότι “αυτό πρέπει να συμπεριλάβει τομείς και βιομηχανίες εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος”.

Υπενθύμισε δε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ήδη συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον καρκίνο στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Europa Donna, ως δικηγόρος ασθενών - και συνεχίζει να συνεργάζεται ε την ιατρική κοινότητα, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τα κοινοβούλια.

Αποκάλυψε δε ότι ήταν “ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην έγκριση του πρώτου ψηφίσματος για τον καρκίνο του μαστού στο Κοινοβούλιο το 2003”.

“Η διαφορά στη ζωή των καρκινοπαθών ήταν πάντα η κατευθυντήρια αρχή μου”, δήλωσε και προσέθεσε: “μιλώντας από προσωπικές εμπειρίες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα συνεχίσει να είναι η καθοδηγητική αρχή στην τρέχουσα αποστολή μου, εάν επιβεβαιωθώ ως Επίτροπος”.

Καταλήγοντας η υποψήφια  Επίτροπος ζήτησε επί  της ουσίας να της δοθεί η εξουσιοδότηση να τηρήσει “τις αρχές που πίστευα και πάλεψα πάθος για όλη μου τη ζωή”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κράτη Μέλη, τους ενδιαφερόμενους και τους συναδέλφους της Επιτρόπους “για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ευρώπη”, διευκρινίζοντας ότι όταν εντοπίζουμε τις αδυναμίες στα συστήματά μας, πρέπει να συντονιστούν για να παρουσιάσουν λύσεις, “να δρουν με ενεργητικότητα, φιλοδοξία και δέσμευση”, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές τη δημιουργία “μιας συνεργασίας με βάση την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία”.

“Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να φέρουμε αποτελέσματα”, προέτρεψε η Στ.Κυριακίδου και διευκρίνισε ότι “αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα - για να ζητήσω την υποστήριξή σας για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους μαζί”.


“Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμπνεύσουμε, να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τις μελλοντικές γενιές - η ισχύς εν τη ενώσει”, κατέληξε η υποψήφια Επίτροπος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top