Οι τομείς αρμοδιότητας μέσα από τη συμμετοχή τους σε Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, τα θέματα που ο καθένας ξεχωριστά επιδιώκει να προωθήσει και να ασχοληθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την Κύπρο, από τα περιβαλλοντικά μέχρι το απευθείας εμπόδιο, την Αμμόχωστο, τον προϋπολογισμό, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών με ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, με την οποία συναντήθηκαν στο πλαίσιο σεμιναρίου στις Βρυξέλλες, που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Δημήτρης Παπαδάκης, Κώστας Μαυρίδης, Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιλζίγιουρεκ, Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς, όπως ήταν η σειρά των συναντήσεων, αναφέρονται και σε γενικότερα ζητήματα που άπτονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τις επικρίσεις μέχρι και θέματα παιδείας, υγείας κ.λπ. Κοινό σημείο αναφοράς και των έξι είναι η συνεργασία τους σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, αλλά και σε κάποια άλλα θέματα, όπως και η στάση τους έναντι της υποψηφιότητας της προτεινόμενης Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου.
Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδάκης αναφέρεται στο Κυπριακό, για να εκφράσει την άποψη ότι «είμαστε στη χειρότερη φάση που θα μπορούσε να βρεθεί το Κυπριακό. Είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση».
Οσον αφορά την Επιτροπή Αναφορών , διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις της δεν έχουν αναγκαστική εκτέλεση, αλλά ασκεί πίεση για εφαρμογή και σημειώνει ότι η επίσκεψη πέραν της Αμμοχώστου, στις δεξαμενές στη Λάρνακα άσκησε πίεση στην κυβέρνησή μας για να επιταχυνθεί η μετακίνησή των δεξαμενών, που επιβαρύνουν ασφάλεια και υγεία.
Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης τονίζει ότι η Επ. Περιβάλλοντος είναι σημαντική και έγινε ακόμα πιο σημαντική μετά το θερμό καλοκαίρι που περάσαμε. «Γίνεται μια μάχη και η Κύπρος οφείλει να συμμετέχει», τονίζει και προσθέτει πως «έχουμε αρκετά θετικά ως κοινωνία, αρκετά αρνητικά ως κράτος».
Γίνονται κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, οι νέοι ευαισθητοποιούνται και εδώ, σημειώνει, «προκύπτουν αδυναμίες του κράτους να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως για φύτευση δέντρων για παράδειγμα, το Τμήμα Δασών λέει εμείς μόνο μέχρι 70 χιλ δενδρύλλια μπορούμε να παράξουμε ετησίως».
Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει, επίσης, είμαστε δεύτεροι κατά κεφαλή στην παραγωγή απορριμμάτων και τέταρτη από το τέλος στην ανακύκλωση.
«Στην παρουσία μου στην Κύπρο από κτηνοτροφικά υποστατικά πετούσαν τα λύματα με τα βοθροφόρα μέσα στα χωράφια, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουν στους βιολογικούς σταθμούς», αναφέρει περαιτέρω.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει.
Το κυρίαρχο ζήτημα για την ΕΕ σημειώνει περαιτέρω είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μείωση ρύπων από αεροπλάνα. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές και να πάμε πίσω δεκαετίες που μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνο οι πλούσιοι, σημειώνει
Σε ερώτηση ως προς τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Ευρώπη και πώς θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους ρύπους, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι έγινε μια προσφορά και εγκρίθηκε από Κομισιόν να κηρυχθεί άγονη περιοχή, αλλά το θέμα δεν προχώρησε.
«Το θέμα της σύνδεσης με Βρυξέλλες είναι πολιτικό πρωτίστως. Είμαστε απομονωμένοι», αναφέρει και προσθέτει πως το γεγονός ότι κατάφεραν την προηγούμενη πενταετία να πάρουν επιτροπές του ΕΚ στην Κύπρο ήταν άθλος.
Η Κομισιόν ενέκρινε την επιχορήγηση για να υπάρχουν πτήσεις. Δεύτερον να μην μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες, οικονομικό και προσβασιμότητα.
Το κράτος αντί να ασκήσει πίεση στις εταιρείες για θέματα περιβάλλοντος, αφήνουμε στον πολίτη την ευθύνη και αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουμε και πρόστιμα, αναφέρει.
«Η Κύπρος στηρίζει την ανάπτυξη ακόμα και μετά το 2013 στο μπετόν. Κτίζουμε πύργους και δίνουμε διαβατήρια, βίζες. Το μέτρο καλώς το χρησιμοποιήσαμε αλλά όχι με κανόνες και σε ορθό πλαίσιο για αυτό και έχουμε πρόβλημα με ΕΕ».
Ερωτηθείς αναφορά με το θέμα της Αμμοχώστου, ο . Παπαδάκης δηλώνει ότι ως ευρωβουλευτές κινούν το θέμα, ο καθένας μέσα στη δική του πολιτική ομάδα. «Είμαστε σε συνεννόηση και με κυβέρνηση και με υπηρεσίες ΥΠΕΞ. Η περσινή επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο ήταν πολύ σημαντική», προσθέτει.
Ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αναφέρεται στην εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο. Το ΕΚ στο πλαίσιο πολιτικής του για σχέσεις καλής γειτονίας έχει πρωτοστατήσει και έχει διαμορφώσει κοινοβουλευτική συνέλευση για τη Μεσόγειο, σημειώνει. Σε αυτήν συμμετέχουν 49 ευρωβουλευτές και 15 κοινοβούλια από χώρες εκτός ΕΕ, που είναι στη Μεσόγειο . Εχει 280 μέλη, 5 επιτροπές. Το ΕΚ κράτησε την πιο σημαντική για το ίδιο, την Πολιτική Επιτροπή για τη Μεσόγειο και είναι σε αυτή που εξελέγη στην προεδρία ο κ Μαυρίδης.
«Στις 29 Οκτώβρη, στην Κύπρο, υπό τη νέα μου ιδιότητα σε συνεργασία με διεθνή οργανισμό παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου διοργανώνουμε συνέδριο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κύπρου, ενώ στις 30 Οκτωβρίου θα είναι το συνέδριο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Κάποιοι Υπουργοί Πετρελαίου έχουν επιβεβαιώσει συμμετοχή», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του ο κ. Μαυρίδης, αναφέρει ότι είναι σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης για εργασιακά θέματα, ιδιαίτερα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως στην περίπτωση παράνομου τερματισμού απασχόλησης. «Δεν υπάρχει ενδιάμεσο όργανο να απευθυνθεί ο εργαζόμενος, πρέπει να πάει απευθείας στο δικαστήριο εργατικών διαφορών. Το ελάχιστο είναι η δημιουργία γραφείου Επιτρόπου Εργασιακών Θεμάτων. Η πρακτική αυτή ισχύει και σε άλλες χώρες», σημειώνει.
«Στα θέματα οικονομίας, ο τρίτος πυλώνας στον οποίο επικεντρώνομαι, το συντομότερο να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση με πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων», δηλώνει επίσης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου στις δικές του δηλώσεις αναφέρεται στη συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «νομίζω δεν μπορεί κανείς να απέχει των συζητήσεων για τα ευρωτουρκικά, αλλά και τα του Κυπριακού». Ως εκ τούτου, δηλώνει, ανέλαβε σκιώδης εισηγητής της έκθεσης προόδου για την Εκθεση Προόδου για την Τουρκία εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών θα προωθήσει δράσεις και συνέργειες και για άλλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη.
Σημειώνει, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή και οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές συνεργάζονται στα θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως και για άλλα θέματα, όπως η αύξηση του κονδυλίου για τη ΔΕΑ, το κονδύλι του 1 εκ. για τον παιδικό καρκίνο κ.λπ.
«Το θέμα που πάει να ανακύψει για το απευθείας εμπόριο το χειριζόμαστε από κοινού και οι έξι ευρωβουλευτές», αναφέρει. Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον ξανανανοίγει θέμα απευθείας εμπορίου, ο κ Γεωργίου λέει ότι το ΕΛΚ ζήτησε διαγραφή του θέματος. Ο φάκελος είναι παγωμένος. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών ζητά να συζητηθεί και η εισηγήτρια Κάτι Πάρι το άφησε ανοικτό να συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου στη διάσκεψη προέδρων.
«Αν ανοίξει, υπάρχει πιθανότητα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα και αυτό συνιστά αναγνώριση», δηλώνει, ενώ ερωτηθείς ως προς τη θέση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η θέση του ΑΚΕΛ είναι συγκεκριμένη. Δεν θα βάζαμε θέμα να πεταχτεί ο φάκελος, ούτε να ανοίξει συζήτηση. Να μείνει παγωμένος».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρει ότι στην Επ. Εξωτερικών η δράση του αφορά ευρωτουρκικά, κυπριακό και ζητήματα που έχουν κάνει με το προσφυγικό και άλλα που αφορούν κλιματική αλλαγή
Ως μέλος της Επ. Ερευνας και Βιομηχανίας, προσθέτει, στοχεύουν μεταξύ άλλων να αγωνιστούν για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας και διασφάλιση της ενέργειας ως δημόσιο αγαθό. Ως προτεραιότητα αναφέρει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής.
Ο κ, Γεωργίου αναφέρεται επίσης στη σχεδιαζόμενη επιχειρηματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου για την οποία υπέβαλε καταγγελία, στην καθυστέρηση στο φάκελο για το χαλούμι, αλλά και στο ζήτημα των εκποιήσεων και των αστέγων. Όπως δηλώνει, ενημέρωσε την Κομισιόν για τις εκποιήσεις και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το προσφυγικό, ο κ Γεωργίου είπε ότι «ζητούμε, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών, να γίνει σωστή ανακατανομή», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να κτίζονται φρούρια και φράχτες, δεν μπορεί Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος.
Αναφορά στην κοινή δράση των έξι Κύπριων ευρωβουλευτών έκανε και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιλζίγιουρεκ, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων πλήρες μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του ΕΚ.
Είπε ότι ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν, αλλά αναφορά έκανε και σε επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο, που υπέγραψαν αρκετοί ευρωβουλευτές, για τους Κούρδους στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της τουρκικής γλώσσας ως μίας από τις γλώσσες της ΕΕ, ο κ. Κιλζίγιουρεκ αναφέρει ότι υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου ημερομηνίας 26 Απριλίου 2004, που υπέγραψε και η Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτές οι αρχές με καθοδηγούν», αναφέρει και εξηγεί τρεις βασικές πτυχές, να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση,
2ον οι δύο κοινότητες να προσεγγίσουν καλύτερα η μια την άλλη, πολιτική επαναπροσέγγισης
3ον στοιχείο να προσεγγίσει η τκ κοινότητα την ΕΕ.
Σε ερώτηση για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Κιλζίγιουρεκ είπε ότι το θέμα παρέμεινε παγωμένο. Ξαφνικά η συντηρητική παράταξη το έφερε με κάποιο τρόπο στο προσκήνιο. Θέση της GUE είναι να μείνει παγωμένο αυτό το θέμα.
Κληθείς να σχολιάσει ότι δέχθηκε κριτική για το θέμα που έθεσε για την τουρκική γλώσσα, ο Ευρωβουλευτής υπόμνησε ότι «σήμερα, 1 Οκτωβρίου μάλιστα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ελληνική και τουρκική είναι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υπάρχει μια αδικία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στο θέμα, είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί την αντίδραση ως έξαρση εθνικισμού. «Βοηθά πολύ τους Τουρκοκύπριους να εμφανίζονται στους θεσμούς της Ευρώπης και αυτό βοηθά στην επανένωση διαφορετικά όσο πιο απομονωμένοι μένουν τόσο παραμένουν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας», είπε και σημείωσε: «Θα χρειαστώ τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηδη το συζήτησα και με το Υπουργείο Εξωτερικών».
Συνεχίζοντας είπε ότι η Ευρωβουλή είναι ο θεσμός των πολιτών, «έχουμε ιδεολογικές διαφορές και αυτό αντανακλάται και στη διαφωνία των συναδέλφων μου από την Κύπρο. Με καθοδηγεί η πεποίθηση μου ότι η Κύπρος πρέπει να μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία. Είμαι γνωστός φεντεραλιστής, υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμησης και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ερωτηθείς σχετικά με το Παλαιστινιακό, ως μετέχων στη σχετική επιτροπή, είπε ότι «από τη συντηρητική παράταξη υπάρχει προσπάθεια να κοπεί η βοήθεια προς τη Γάζα. Στόχευση μου είναι να παραμείνει η βοήθεια και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν νομίζω να έχουμε διαφορετική θέση για αυτό».
Σε ερώτηση σχετικά με την παιδεία και κουλτούρα, αναφέρθηκε στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του προτεινόμενου Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, σημειώνοντας ότι με την «πρόταση της νέας Προέδρου Κομισιόν φεύγει η λέξη κουλτούρα και έρχεται η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Διαφωνώ, εδώ μιλάμε για πολιτικές αρχές και όχι με πολιτισμικές υποστάσεις, πολιτικές αξίες δημοκρατίας κ.λπ. Θα έχω την ευκαιρία στην ακρόαση του επιτρόπου και θα θέσω αυτό το θέμα».
Όπως ανέφερε περαιτέρω, ο προϋπολογισμός της Επιτροπής είναι θέμα. «Στην επιτροπή συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, να δοθεί σημασία και έμφαση και όχι σε σχέση με αγορά και βιομηχανία Τίθεται θέμα πώς καλλιεργώ ευρωπαϊκή κουλτούρα, κοινές πολιτικές αξίες. Εχουμε ρατσισμό, εθνικισμό και αυτή η επιτροπή μπορεί να προσφέρει σε ένα κοινό χώρο
Ένα άλλο θέμα που ο ίδιος έθεσε, όπως είπε είναι η προώθηση της πολυγλωσσίας και ενδεικτικά έθεσε το ερώτημα π.χ τι μεταφράζεται από λογοτεχνία, πόσοι Κύπριοι μεταφράζονται; Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός εκδοτικός οίκος για μεταφράσεις και εκδόσεις,πρόσθεσε.
Ένα άλλο θέμα που συζητά είναι η ανταλλαγή μνήμης, συμφιλίωσης λαών, ενώ για το Προσφυγικό είπε ότι δυστυχώς δεν αναλαμβάνουν όλες οι χώρες και κράτη τις ευθύνες τους. «Η ΕΕ πρέπει να έχει μια πολιτική από κοινού την ευθύνη και η πολιτική ενσωμάτωσης πρέπει να είναι κοινή πολιτική», δήλωσε
Είναι, είπε, «απαράδεκτο να κτίσει η Τουρκία μια τεράστια φυλακή για να κλείσει μέσα τους πρόσφυγες».
Τέλος, ο κ. Κιλζίγιουρεκ ανακοίνωσε ότι ως Ευρωβουλευτής ανοίγει γραφείο και στην κατεχόμενη Λευκωσία και τα εγκαίνια θα τελεστούν στις 11 Οκτωβρίου.
Κατευθείαν από τη συνεδρία της Επιτροπής Προϋπολογισμού προσήλθε στη συνάντηση με τους Κύπριους δημοσιογράφους ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στο ΕΚ εκείνο που μετρά είναι η δύναμη που αποκτά ο ευρωβουλευτής μέσα στην ομάδα του, σημειώνοντας ότι το σημαντικό «δεν είναι να εξηγείς πόσες προτάσεις καταθέτεις, πόσες τροπολογίες, αλλά πόσες εγκρίνονται. Όπως γίνεται με την τροπολογία για τα 3 εκ. για τη ΔΕΑ που αναμένεται να περάσει».
Προωθείται μια εικόνα ότι το ΕΚ είναι αποδυναμωμένο, τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. «Το αποκορύφωμα, το ύψιστο, είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο κάθε ευρωβουλευτής έχει λόγο πού θα πάνε τα κονδύλια. Για να περάσει ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη Συμβουλίου, Κομισιόν, ΕΚ. Στο μόνο που δεν έχει εξουσία το ΕΚ είναι να θεσμοθετεί, αλλά όποια πρόταση έρθει μπορείς να της αλλάξεις τα φώτα», εξήγησε.
Δήλωσε, επίσης, ότι σε σχέση με τον προϋπολογισμό υπάρχει σχεδιασμός για το Brexit, ενώ εξήγησε ότι το 93% του προϋπολογισμού είναι για έργα ανάπτυξης, για υγεία, για έρευνα, για το πρόγραμμα Εράσμους, κοινωνικές δαπάνες, το Horizon, κονδύλια για τον καρκίνο κ.λπ. Μόνο το 7% είναι για τα διοικητικά, σημείωσε και αναφέρθηκε σε fake news ότι η ΕΕ είναι της λιτότητας. “Aν αυτό είναι νεοφιλελευθερισμός, να τον υιοθετήσουν όλοι”, είπε.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «υποστηρίζω ότι η συνεισφορά των χωρών από 1% να γίνει 1,3%» για να προσθέσει ότι «οι κατηγορίες είναι λαϊκισμός».
Συνεχίζοντας είπε ότι « δεν ανέχομαι να κατηγορείται η ΕΕ για αυτό το θέμα. Είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός ο προϋπολογισμός υπέρ των πολιτών».
Σημείωσε, επίσης, ότι θα δοθούν αυξημένα κονδύλια για την κλιματική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά το απευθείας εμπόριο και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστοφόρου εξήγησε ότι όταν αρχίζουν νέες επιτροπές παίρνουν όλους τους φακέλους. «Το ΕΛΚ είπε το θέμα είναι κλειστό. Η ομάδα S&D έστειλε επιστολή ότι έχουν διαφορετική άποψη και θα συζητηθεί. Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε αυτό το θέμα. Θέση του ΕΛΚ είναι να κλείσει οριστικά το θέμα, είναι παράνομο και παράτυπο. Για το ΕΛΚ δεν υπάρχει στο τραπέζι. Αν δεν κλείσει, να μείνει παγωμένο».
Στην ακρόαση του προτεινόμενου Επιτρόπου στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λουξεμβούργιου Νίκολας Σμιθ, το πρωί, συμμετείχε ως μέλος ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος ανέφερε προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Κύπριους δημοσιογράφους, ότι ο ίδιος, αφού το είχε συζητήσει με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, έθεσε το θέμα της υπογεννητικότητας.
«Πληγήκαμε από την κρίση, τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά, θέλουμε τη στήριξη της ΕΕ». Ακούσαμε τον προτεινόμενο Επίτροπο να λέει ότι ανάμεσα στις προτεραιότητας του είναι να δημιουργήσουν πακέτο πανευρωπαϊκής ασφάλειας. Τέθηκε από ΕΚ στην Κομισιόν, η Κομισιόν θεωρεί ότι μέχρι 2021 2022 μπορεί να γίνει.
Ανέφερε επίσης ότι του έγινε πρόταση να είναι πρόεδρος της Επιτροπής για τον παιδικό καρκίνο, για το οποίο η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, και πρόταση για να είναι πρόεδρος της επιτροπής φιλίας του ΕΚ με την Αρμενία.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του σημείωσε ότι «αν θέλεις να πετύχεις στο ΕΚ πρέπει να συνεργαστείς». Επ αυτού ανέφερε ότι κατέθεσαν κοινή τροπολογία με τον ευρωβουλευτή Γ. Γεωργιου ΑΚΕΛ για τον παιδικό καρκίνο, και έκανε αναφορά στην αύξηση του κονδυλίου στα 3 εκ για τη ΔΕΑ.
Ερωτηθείς για το θέμα της τουρκικής γλώσσας είπε ότι θέμα τέθηκε πρώτα από Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η απόρριψη είχε να κάνει κυρίως με πρακτικούς λόγους. «Ο Νιαζί Κιλζίγιουρεκ ξέρει ότι δεν έχει προοπτική για πρακτικούς λόγους γιατί κοστίζει μερικά εκατομμύρια το μήνα. Δεν υπάρχει θέμα να είμαι εναντίον, αφού τέθηκε από τον ΠτΔ. Από τη στιγμή που τέθηκε από τον ΠτΔ δεν διαφωνεί κανείς. Το ερώτημα είναι γιατί ο Νιαζί το βάζει τώρα αφού γνωρίζει ότι δεν θα προχωρήσει», αναφερόμενος σχετικά και στο κλίμα ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν αυτή την περίοδο στο ΕΚ.
Ερωτηθείς για το θέμα του απευθείας εμπορίου, ο κ. Φουρλάς είπε ότι «δεν υπάρχει πιο σκληρή θέση για το θέμα από τη θέση του ΕΛΚ. Πρώτη γραμμή από το ΕΛΚ είναι να φύγει από ατζέντα και αν όχι να παγοποιηθεί», διευκρίνισε.
Ο Λουκάς Φουρλάς ασχολήθηκε στο σύντομό διάστημα που είναι ευρωβουλευτής και με μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως τη επιστροφή των εργαζομένων που έχουν προσβληθεί από ασθένειες και απαιτείται μακρόχρονη απουσία από την εργασία, την ανάγκη θέσπισης μιας ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά, την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, τον μεγάλο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων εντός της ΕΕ, την υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος της Κομισιόν για την καταπολέμηση του καρκίνου κ.λπ.
Ο κ. Φουρλάς εξήγησε, επίσης, ότι ως ευρωβουλευτής θα τοποθετείται και θα ψηφίζει με βάση το τι του υπαγορεύει η ηθική του , διευκρινίζοντας ότι το ΕΛΚ δίνει τη γραμμή πολιτική τους αλλά ότι οι ευρωβουλευτές μπορούν να διαφοροποιηθούν και έφερε ως παράδειγμα την τοποθέτησή του στο θέμα των αμβλώσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις