Όλες οι πλευρές που εμπλεκόμαστε στο Γενικό Σύστημα Υγείας να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για ένα ΓεΣΥ που ονειρεύεται ολόκληρη η κοινωνία, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο γιατρός Αντρέας Χρυσάνθου, Πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεμβλημένων με το ΓεΣΥ.
Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντρέας Χρυσάνθου αναφέρεται στην προσπάθεια των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για ίδρυση του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος, όπως αναφέρει, θα έχει την ιδρυτική γενική συνέλευσή του στις 10 Οκτωβρίου, στο ΚΕΒΕ.
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν βρίσκονται σε καμία αντιδιαστολή με τον ΠΙΣ, αναφέρεται στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ σε αυτό το στάδιο, αναλύει τις προτάσεις του Συνδέσμου, επισημαίνει ότι απομένει πάρα πολλή δουλειά για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και για δημιουργία σωστής κουλτούρας.
Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση γιατί τις τελευταίες εβδομάδες όλοι οι εμπλεκόμενοι, Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ, ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ, φαίνεται να εργάζονται εντατικά σε πνεύμα συνεργασίας για να επιτευχθούν οι συμφωνίες που απαιτείται, προκειμένου να ενταχθούν στο ΓεΣΥ τα νοσηλευτήρια.
Ποια είναι η σχέση του Συνδέσμου με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και η ενέργεια των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ ιατρών να προχωρήσουν σε ίδρυση συνδέσμου τους φέρνει σε αντιδιαστολή με τον ΠΙΣ, είναι το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χρυσάνθου δηλώνει ότι «δεν βρισκόμαστε σε αντιδιαστολή με τον ΠΙΣ. Είμαστε μέλη του ΠΙΣ, ο Σύλλογος είναι θεσμικά ο φορέας που εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις για το ΓεΣΥ την ιατρική κοινότητα». Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι με την ίδρυση του Συνδέσμου, «δεν αλλάζει κάτι σε αυτό».
Ως προς τον λόγο που οδηγεί τους ιδιώτες ιατρούς στην ίδρυση Συνδέσμου, ο κ. Χρυσάνθου εξηγεί ότι «ως ομάδα γιατρών που συμβληθήκαμε με το ΓεΣΥ, επιδίωξή μας είναι να λύνουμε προβλήματα που σχετίζονται με το Γενικό Σύστημα Υγείας».
Διαπιστώνουν, όπως αναφέρει, προβλήματα, σημειώνοντας πως «κάποιος μπορεί να πει, λιγότερα από ό,τι αναμέναμε και αυτό είναι θετικό» και εξηγεί ότι με τις επιτροπές που δημιούργησαν οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί επιδίωξαν να υποβάλουν εισηγήσεις στον ΟΑΥ για επίλυσή τους.
«Εισακούστηκαν αρκετές εισηγήσεις μας, λύθηκαν προβλήματα, παραμένουν όμως και αρκετά», δηλώνει και προσθέτει ότι τώρα βρίσκονται στο στάδιο της προσπάθειας να σταθεροποιηθεί το ΓεΣΥ, να ομαλοποιηθεί για να εξυπηρετεί πιο γρήγορα τους ασθενείς από τη μια και από την άλλη, ο γιατρός να εργάζεται χωρίς πιέσεις. Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιες πιέσεις αναφέρεται, ο κ. Χρυσάνθου δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι αυτές «πηγάζουν τόσο από τις ανάγκες όσο και από τις νοοτροπίες του κοινού», επισημαίνοντας ότι «οι γιατροί πρέπει να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και να ανεβάζουν το επίπεδο της ιατρικής και από την άλλη είναι η καλλιέργεια κουλτούρας στο κοινό».
Όπως σημειώνει περαιτέρω, «το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια κουλτούρα αλληλοσεβασμού για το καλό όλων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΚΥΠΕ, τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις στις διάφορες ειδικότητες, μια διαδικασία που πρέπει να είναι συνεχής.
«Εδώ πρέπει να τονίσω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η σε μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχή των επιστημονικών εταιρειών», δηλώνει.
Ερωτηθείς πού θεωρεί ότι πρέπει σε αυτό το στάδιο πορείας υλοποίησης του ΓεΣΥ να δοθεί έμφαση, ο κ. Χρυσάνθου αναφέρει ότι «πολύ σημαντικό, που πρέπει να επιδιωχθεί, είναι να αρχίσει η προετοιμασία της δεύτερης φάσης».
Συνεχίζοντας, λέει ότι «με χαρά διαπιστώνουμε ότι ο ΠΙΣ και ο ΠΑΣΙΝ φαίνεται να εργάζονται εντατικά σε πνεύμα συνεργασίας τις τελευταίες εβδομάδες για να γίνουν οι συμφωνίες που πρέπει για να ενταχθούν τα νοσηλευτήρια».
Όπως αναφέρει, θέση του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ είναι ότι μέσα από έναν καλή τη πίστη διάλογο είναι εφικτή η ευρύτερη σύγκλιση και έτσι μπορεί να επιτευχθεί καθολικότητα και πρόσβαση όλων σε υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, σε ένα σύστημα στο οποίο επικρατεί η κουλτούρα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των δικαιούχων. Αυτή η θέση αρχής, διευκρινίζει ο κ. Χρυσάνθου, περιλαμβάνεται και στο υπόμνημα του Συνδέσμου που υποβλήθηκε στον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και ερωτηθείς ποιά θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του Συνδέσμου δηλώνει: «Η προετοιμασία της δεύτερης φάσης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα».
Εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι «όσον το δυνατόν πιο σύντομα οι τεχνοκράτες των νοσηλευτηρίων και οι τεχνοκράτες του ΟΑΥ επεξεργαστούν τη συμφωνία τόσο το καλύτερο».
Η πρόταση του Συνδέσμου, που υποβλήθηκε και στον ΟΑΥ και στο Υπουργείο Υγείας για να βοηθήσει τον διάλογο για τη δεύτερη φάση και να τον εμπλουτίσει, προσθέτει, αποτελείται από έξι σημεία. Πρώτον είναι να γίνουν βελτιώσεις στους καταλόγους δραστηριοτήτων της πρώτης φάσης και να επιλυθούν προβλήματα που δημιουργούνται για όσες δραστηριότητες γίνονται και ενδονοσοκομειακά. «Στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η ποιότητα», τονίζει.
Δεύτερο σημείο, είναι η ξεχωριστή αμοιβή του γιατρού στα ενδονοσοκομειακά περιστατικά, κοντά στο ύψος των αμοιβών των ασφαλειών, ως ενδεικτικών των τρεχουσών αμοιβών.
Τρίτον είναι η εγγύηση του εισοδήματος των νοσηλευτηρίων που είχαν πριν από την έναρξη του ΓεΣΥ. «Αυτό αγγίζει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων», σημειώνει.
Το τέταρτο σημείο είναι η οριστικοποίηση με διαβούλευση με τις διάφορες ειδικότητες και τις επιστημονικές τους εταιρείες, ενός ποιοτικού καταλόγου ακριβών αναλώσιμων, που θα προσφέρει το ΓεΣΥ και ενός εγκεκριμένου καταλόγου με ακριβότερων με συμπληρωμή.
Πέμπτο σημείο της πρότασης είναι η εγγύηση της συμφωνίας με μηχανισμό που πρακτικά θα αυξάνει τον σφαιρικό προϋπολογισμό αν αποδειχθεί ότι χρειάζεται, ειδικά στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής. Όπως λέει ο κ. Χρυσάνθου, τους απασχολεί να υπάρχει εγγύηση ότι εκείνο που θα συμφωνηθεί θα εφαρμοστεί πλήρως και αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να υπάρχει εγγύηση και από το κράτος και από τη Βουλή».
Τέλος, έκτο σημείο είναι η προσφορά από το κράτος κινήτρων ένταξης των νοσηλευτηρίων, όπως πολεοδομικές διευκολύνσεις επέκτασης υποδομών, φοροαπαλλαγές για αγορά εξοπλισμού, σχέδια για εκπαίδευση προσωπικού, διαπίστευσης κ.λπ.
«Άλλα σημαντικά θέματα που θέτουμε αφορούν βελτιώσεις», αναφέρει ο Αντρέας Χρυσάνθου. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, το λογισμικό, το να μην ακυρώνονται τόσο σύντομα τα παραπεμπτικά, να γίνουν πρωτόκολλα για οδηγίες για αποφυγή καταχρήσεων, «που είναι μια τεράστια πρόκληση», σύμφωνα με τον γιατρό.
Ερωτηθείς αν τους απασχολεί το γεγονός ότι οι ασθενείς αισθάνονται να υπάρχει μια γραφειοκρατία που δυσχεραίνει την πρόσβασή τους σε ιατρικές υπηρεσίες και κατά πόσο και οι ίδιοι οι γιατροί μοιράζονται την ανησυχία για γραφειοκρατία, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ότι ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τη διοργάνωση σεμιναρίων από επιστημονικές εταιρείες για να ξεκαθαρίσει ο ρόλος τους και να υπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο αντιμετώπισης για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και να μην υποβάλλεται σε υπερβολικό όγκο εργασίας ο γιατρός.
«Τα προβλήματα τώρα είναι μεγαλύτερα από ό,τι θα είναι όταν ομαλοποιηθεί το σύστημα, ενταχθούν περισσότεροι προσωπικοί γιατροί, περισσότεροι ειδικοί. Τότε θα είναι πιο εύκολο και για τον ασθενή», τονίζει.
Δηλώνει, επίσης, ότι «κάποια από τα προβλήματα γραφειοκρατίας θα αντιμετωπιστούν όταν πλέον ασκείται σωστά ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού. Για το καλό του ασθενούς και για τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Αναφέρει περαιτέρω, ότι ένα αίτημα που έθεσαν οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ είναι να δοθεί η δυνατότητα στον ειδικό γιατρό να παραπέμπει ο ίδιος σε άλλον ειδικό.
«Φυσικά, όσο περνά ο καιρός και ο προσωπικός γιατρός γνωρίζει καλύτερα τον ασθενή θα γνωρίζει και πότε και αν πρέπει να παραπέμψει», δηλώνει.
Όπως μας λέει στη συνέχεια, μια άλλη συζήτηση που γίνεται από αρκετά μέλη του Συνδέσμου, είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον ειδικό με μείωση της συμπληρωμής, που σήμερα είναι 25 ευρώ.
«Άρα απομένει πάρα πολλή δουλειά για να διαμορφωθεί μια κουλτούρα μακριά από στρεβλώσεις, από ασθενείς και γιατρούς», σημειώνει.
Ερωτηθείς σε ποιόν ανήκει η ευθύνη για να επιτευχθεί αυτό, ο κ. Χρυσάνθου επισημαίνει ότι «όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας έχουν ευθύνη και ρόλο στην αλλαγή κουλτούρας».
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετεί και τη συνάντηση που είχε ο Σύνδεσμος με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη συνάντηση «καταλήξαμε στις ίδιες διαπιστώσεις και υπήρξε συναντίληψη για την οργάνωση των παρόχων και για την εκπαίδευση των ασθενών», λέει.
Μπορεί το ΓεΣΥ να ομαλοποιηθεί, να εφαρμοστεί και να αναπτυχθεί όπως είναι ο στόχος, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προηγήθηκαν τους μήνες πριν από την εφαρμογή του αλλά και κατά τους πρώτους μήνες που τέθηκε σε εφαρμογή, ρωτούμε τον κ. Χρυσάνθου.
«Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις και εχθρικό πνεύμα όχι μόνο ενάντια στο ΓεΣΥ, αλλά και ενάντια σε γιατρούς που εντάσσονταν», ομολογεί.
Παραδέχεται, επίσης, ότι «είναι αλήθεια ότι υπήρχε άσχημη περιρέουσα» και συνεχίζει: «Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις με εχθρικό πνεύμα όχι μόνο ενάντια στο ΓεΣΥ, αλλά και ενάντια στους γιατρούς που εντάσσονταν».
Επίσης, προσθέτει, «είναι αλήθεια ότι κάποτε υπήρξε και ακραίο και τοξικό κλίμα και δική μας επιδίωξη (σσ: του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ) είναι όλα αυτά να ξεχαστούν και να μείνουν στο παρελθόν».
Απευθύνει σε όλους την παρότρυνση «όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ΓεΣΥ να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για ένα ΓεΣΥ που ονειρεύεται όλη η κοινωνία».
Ως καταληκτική τοποθέτηση εκφράζει ικανοποίηση γιατί την περασμένη εβδομάδα είδαμε να προχωρά αυτό στην πράξη.
«Και στην πράξη θα κριθούμε όλοι και αυτό έχει σημασία. Τι κάνει ο καθένας και όχι τι λέει», δηλώνει ο δρ Αντρέας Χρυσάνθου.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις