Το σαθρό πολίτικο σύστημα επέφερε την απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς αλλά και την ίδια την πολιτική ως αξία και άφησε να καλλιεργηθεί και η κουλτούρα της ατιμωρησίας, ανέφερε ο πρώην Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως και πρώτος Επίτροπος Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χαραλάμπους, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 17/09 προς τιμή του το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Σε ομιλία του με θέμα «Η κρίση των πολιτικών θεσμών», ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η κρίση, χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «η κρίση στους πολιτικούς θεσμούς έφερε και αυτό που ονομάζω κρίση πολίτη. Κρίση υπεύθυνων πολιτών με αίσθηση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων».
Δυστυχώς, ανέφερε, «το πορτρέτο του μέσου Κύπριου προκαλεί αισθήματα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας. Αδιαφορία και απάθεια για θέματα που αφορούν την ίδια την εθνική του επιβίωσή. Εξασθενημένη ευαισθησία και σε θέματα που αφορούν τη διαφθορά, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της χρηστής διοίκησης. Γι’ αυτό, και ο απόηχος από τα σκάνδαλα δεν διαρκεί πολύ».
Όπως είπε, στη διαμόρφωση του σημερινού πορτρέτου του Κύπριου πολίτη συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, «πρώτιστα, το σαθρό πολιτικό σύστημα, το οποίο επέφερε την απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς, αλλά και την ίδια την πολιτική ως αξία», για να προσθέσει ότι «το πολιτικό σύστημα άφησε να καλλιεργηθεί και η κουλτούρα της ατιμωρησίας».
Σύμπτωμα αυτής της «κουλτούρας», συνέχισε, «ήταν η απάθεια των πολιτών. Η διαφθορά αντιμετωπιζόταν σαν κάτι σχεδόν φυσιολογικό, ή τουλάχιστον ανεκτό. Μερικοί τη θεωρούσαν και ‘καπατσοσύνη’. Δεν λειτουργούσε ο μηχανισμός της κοινωνικής απαξίας και περιφρόνησης. Στην κοινωνία είχε εδραιωθεί η πεποίθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν, όλα είναι θεμιτά, αρκεί να μη σε πιάσουν».
Είπε, επίσης, ότι «η απαξίωση στρέφεται πρώτιστα προς τα κόμματα», ενώ, ανέφερε πως «το πολιτικό σύστημα δεν προνόησε για μια σωστή παιδεία των πολιτών».
Ανέφερε ακόμη ότι «οι σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες, οι άνθρωποι που συνειδητοποιούν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους ως πολιτών, εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία»
Η κρίση, είπε, «είναι έκδηλη στην καθημερινή ζωή μας, όπου ο άκρατος ατομικισμός, η έλλειψη δημόσιου πνεύματος και η αδιαφορία για τα όσα τεκταίνονται γύρω μας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα».
«Μας προκαλούν θλίψη και συγκλονισμό τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, όπως είναι η πρόσφατη περίπτωση του τραγικού τέλους του δεκαπεντάχρονου Στυλιανού. Όμως, το δράμα αυτού του άτυχου αγοριού εκτυλισσόταν, για καιρό, μπροστά στα μάτια μας και εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα», πρόσθεσε.
Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «με την κρίση των θεσμών, συμπορεύεται και η τρώση των αξιών», προσθέτοντας ότι «η αξιοκρατία πλήττεται στον τόπο μας, διαχρονικά, από την ευνοιοκρατία, με τις διάφορες μορφές της, και η οποία οδηγεί στην ανικανοκρατία και τη μετριοκρατία».
Μια από τις χειρότερες μορφές ευνοιοκρατίας, είπε, «είναι η κομματοκρατία, που είναι το θεμέλιο του πελατειακού κράτους που βιώνουμε».
«Η ευνοιοκρατία εκδηλώνεται βασικά με το ρουσφέτι. Το ρουσφέτι όλοι το αναθεματίζουν αλλ’ ελάχιστοι το αποφεύγουν γιατί, όπως επανειλημμένα έχω γράψει και πει, αυτό αποτελεί, στην Κύπρο, μια καθιερωμένη μέθοδο διεξαγωγής του πολιτικού παιγνιδιού, το οποίο βασίζεται στις πελατειακές σχέσεις», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι «η κρίση των θεσμών και των αξιών ευνόησε τη διόγκωση του λαϊκισμού, στον οποίο προσφεύγουν οι πολιτικοί. Ο λαϊκισμός δεν έχει πολιτική ταυτότητα. Μπορεί να είναι δεξιός, αριστερός, κεντρώος, οικολογικός, νεοφασιστικός κτλ».
Όπως είπε, «χείριστη μορφή λαϊκισμού είναι η πατριδοκαπηλία. Στον τόπο μας, το επάγγελμα του πατριώτη αποδείχθηκε πολύ προσοδοφόρο. Υπάρχει, προς τούτο, το πρόσφορο έδαφος, που καλλιέργησαν η πικρία και η απελπισία του λαού μας από την εθνική τραγωδία του 1974».
«Υπάρχουν, όμως», πρόσθεσε, «και αυτοί που ενσπείρουν τη ψευδαίσθηση ότι με τις διακοινοτικές συνομιλίες και, με βάση τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί, θα επανενωθεί και απελευθερωθεί η πατρίδα μας».
Σημείωσε ότι «πολλά πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί η διαφθορά. Να εξαλειφθεί, είναι αδύνατο» για να προσθέσει ότι «οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν, δεν θα είναι αρκετά. Χρειάζονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι στα πολιτειακά αξιώματα και, γενικά, στον κρατικό μηχανισμό. Και τα πιο αξιόλογα νομοθετήματα αχρηστεύονται και εξευτελίζονται στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων».
Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε, επίσης, ότι «νότα αισιοδοξίας σε όλον αυτό τον κυκεώνα της διαφθοράς, αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα υπηρετεί στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα ένα άτομο με ήθος και άρτια κατάρτιση», σημειώνοντας ότι «ο κ. Κληρίδης ασκεί τα καθήκοντά του αντικειμενικά και απροσωπόληπτα, ανθιστάμενος σε παρεμβάσεις και σε απόπειρες υπόσκαψης του έργου του από το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο».
«Δεν άγεται και φέρεται από τα ΜΜΕ, για να τους είναι αρεστός. Πρόσφατο παράδειγμα, η σωστή απόφασή του για τον Μητροπολίτη Μόρφου. Στη δημοκρατία, οι ανοητολογίες, δεν στοιχειοθετούν, από μόνες τους, ποινικό αδίκημα. Μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα», πρόσθεσε.
Είπε, ακόμη, ότι «στον αγώνα του για πάταξη της διαφθοράς και, γενικά, του οικονομικού εγκλήματος, αντιμετώπισε προσκόμματα και από εκεί που δεν έπρεπε. Τη δικαστική εξουσία της οποίας οι δυσλειτουργίες είναι αρκετές».
«Εκτός από τη ποιοτική ανεπάρκεια, που παρατηρείται σε αριθμό δικαστών – που δεν είναι τωρινό φαινόμενο – είναι και το φαινόμενο της έλλειψης της απαιτούμενης αντικειμενικής αμεροληψίας των δικαστών, που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται επαρκώς, με βάση τις υποδείξεις της Greco», συμπλήρωσε.
Όταν, όπως είπε, «εξασφαλίζουν, εξώδικα, αποζημίωση από την Τράπεζα Κύπρου, κάτοχοι αξιογράφων, που είναι οικείοι του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ η εν λόγω τράπεζα δεν δέχεται καν να συζητήσει κάτι τέτοιο με άλλους κατόχους αξιογράφων, τότε, η ‘γυναίκα του Καίσαρα’, μπορεί να είναι τίμια - και τούτο δεν το αμφισβητώ - όμως, δεν φαίνεται να είναι τίμια».
Όμως, ανέφερε, «εκείνο που προκάλεσε την αγανάκτησή μου είναι αυτό που συνέβη στις 24 περασμένου Ιουλίου στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου, με την, επιεικώς, επονείδιστη συμπεριφορά μεγαλοδικηγόρου προς τον Γενικό Εισαγγελέα».
«Για να βγούμε από το τέλμα της κρίσης των θεσμών και των αξιών, ο δρόμος που προσφέρεται είναι αυτός που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στον πολιτικό εκσυγχρονισμό. Στην εξάλειψη του πελατειακού κράτους και στην ανάδειξη πολιτικών με πολιτικό ήθος. Στην καθιέρωση ενός νέου πολιτικού λόγου, μεστού με επιχειρήματα και όχι με λαϊκίστικες ατάκες», κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από μια βαθιά και πολυδιάστατη κρίση. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της εικόνας είναι και η κρίση αξιών. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να λεχθεί ότι η αξιακή κρίση είναι γενεσιουργός αιτία πολλών άλλων δεινών».
Τιμώντας τον Νίκο Χαραλάμπους για το έργο του και την ευρύτερη παρουσία του στον δημόσιο βίο, σημείωσε, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων επιθυμεί να αναδείξει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της εντιμότητας και της ανιδιοτέλειας στον δημόσιο βίο.
«Σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία γίνεται μάρτυρας του πολιτικού αμοραλισμού και ο τυχοδιωκτισμός δυστυχώς ίσως να έχει γίνει κανόνας, το έργο ανθρώπων όπως ο Νίκος Χαραλάμπους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση», κατέληξε ο κ. Θεοφάνους.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με θέμα: «Σημερινή κρίση Θεσμών – Αξιών και προεκτάσεις».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις