Την ετοιμότητά της να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στη διενέργεια της έρευνας για τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με το θάνατο του 14χρονου παιδιού, εξέφρασε, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, επισημαίνοντας ότι στόχος της έρευνας είναι «να έρθουν όλα στο φως».
Η κα. Λοττίδη δήλωσε ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί επακριβώς για τους όρους εντολής της έρευνας η οποία έχει ανατεθεί στο Γραφείο της με χρονική προθεσμία ολοκλήρωσής της τους δύο μήνες.
Είπε ότι η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να αναθέσει στο Γραφείο της αυτή την έρευνα πηγάζει από τη νομοθεσία για τον Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κα. Λοττιδη είπε ότι αν από την έρευνα προκύψουν οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα από πράξεις ή παραλείψεις οποιουδήποτε λειτουργού τότε θα παραπεμφθούν στην αρμόδια αρχή, ενώ σε περίπτωση που προκύψουν ποινικά αδικήματα τότε θα παραπεμφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δέουσες ενέργειες.
Είπε, επίσης, ότι στο στόχαστρο της έρευνας θα τεθούν επίσης και τυχόν συστημικές αδυναμίες που αλυσιδωτά οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός παιδιού.
Η κα. Λοττίδη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ήδη συσταθεί η ομάδα διερεύνησης της υπόθεσης η οποία αποτελείται από τέσσερις έμπειρους λειτουργούς του Γραφείου της, σημειώνοντας ότι αν παραστεί ανάγκη λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για ολοκλήρωση της έρευνας, τότε η ομάδα θα διευρυνθεί με επιπλέον λειτουργούς.
Είπε επίσης ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στις υπηρεσίες που ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, δηλαδή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Αστυνομία, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα επεκταθεί και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που τυχόν να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Ανέφερε ότι τα πορίσματα του Γραφείου της δεν είναι δικαστικές αποφάσεις και άρα δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα.
«Ο ρόλος μας είναι διαμεσολαβητικός και προβαίνουμε σε εισηγήσεις», είπε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι αν οι εισηγήσεις αυτές δεν εισακουστούν από μια εμπλεκόμενη υπηρεσία τότε καλείται να δώσει εξηγήσεις. Αν οι εξηγήσεις, ανέφερε, που θα δοθούν, δεν είναι ικανοποιητικές τότε το πόρισμα της διαβούλευσης αποστέλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είπε ότι όπως έχει ενημερωθεί από τα ΜΜΕ έχει δοθεί μια δίμηνη προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν χρειαστεί ενδεχομένως να ζητηθεί χρονική παράταση της έρευνας.
«Στόχος μας είναι να γίνει μια ποιοτική εργασία για να καταλήξουμε σε σωστά και ασφαλή συμπεράσματα», είπε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης με στόχο «να έρθουν όλα στο φως».
Η κα. Λοττίδη είπε ότι η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης συνεπάγεται τεράστιο βάρος ευθύνης για το Γραφείο της.
Είπε, τέλος, ότι το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα αφού πρώτα τύχουν επεξεργασίας τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκομένων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις