Τα δικαιώματα των εκ μητρογονίας προσφύγων, που δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης, λόγω της νομοθεσίας που ίσχυε μέχρι το 2013 και η ανάγκη μελέτης τρόπων στήριξής τους στη βάση της νέας Νομοθεσίας και Κανονισμών, συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά είπε πως η Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θέμα αναφέρεται σε εκ μητρογονίας πρόσφυγες, που είχαν εν τω μεταξύ κτίσει ή αποκτήσει στέγη πριν το 2013 και που δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι, γιατί η στέγη που έχουν αποκτήσει έγινε πριν το 2011, φαίνεται ότι τους δικαιώνει.
Δηλαδή από το 2013 απόκτησαν το δικαίωμα της προσφυγικής ιδιότητας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα κριτήρια, εάν απέκτησαν κατοικία δύο χρόνια πριν δηλαδή το 2011 θα μπορούσαν να αποταθούν, όμως, όλοι εκείνοι που δεν μπορούσαν να αποταθούν και που μπορεί να απόκτησαν σήμερα την προσφυγική ιδιότητα αλλά η κατοικία τους αποκτήθηκε πριν το 2011 δεν είναι δικαιούχοι.
Όπως ανέφερε η κ. Κουκουμά η έκθεση της Επιτρόπου φαίνεται ότι τους δικαιώνει και τους δικαιώνει επίσης και στη βάση της απόφασης Βρούντου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η κυβέρνηση έχει δικαιώσει την αιτήτρια στην περίπτωση Βρούντου και της έχει παραχωρήσει την προσφυγική χορηγία, ενώ το σπίτι το απέκτησε ενδεχομένως το 2002 -2003, ενώ αυτή την απόφαση δεν την εφαρμόζει και δεν την επεκτείνει για να καλύψει άλλους εκ μητρογονίας πρόσφυγες», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το θέμα είναι πολιτικό και αν δεν υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση δεν μπορούμε να καταλήξουμε.
Είπε ακόμα πως έχει αποφασιστεί ότι θα κληθούν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών σε επόμενη συνεδρία, ώστε να μπορέσουν να έχουν απαντήσεις, που ενδεχομένως θα πρέπει να εστιάζονται και στο κόστος της όποια απόφασης, για να μπορούν να είναι όλοι σωστοί απέναντι στα δικαιώματα των προσφύγων είτε εκ μητρογονίας είτε στους δικαιούχους των οικοπέδων, αλλά και απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, υπογράμμισε ότι είναι ο ΔΗΣΥ που έδωσε πολλές μάχες για να φτάσει να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα των εκ μητρογονίας προσφύγων.
«Είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, που θέσπισε τη συγκεκριμένη νομοθεσία και σε σχέση με το αίτημα των εκ μητρογονίας προσφύγων, που δεν έτυχαν καμιάς βοηθείας, επειδή η νομοθεσία ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ μετά το 2013», είπε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη, προκείμενου να διαπιστωθεί ο αριθμός των εκ μητρογονίας προσφύγων που δεν πήραν καμιά βοήθεια, για να εκφράσει παράλληλα την ετοιμότητα να εξετάσουν το ζήτημα προκειμένου να βρούν λύση στο πρόβλημα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι το κόμμα του στήριζε και στηρίζει τα δικαιώματα των εκ μητρογονίας προσφύγων και θεωρεί ότι το κράτος, η πολιτεία, το Υπουργικό Συμβούλιο, θα πρέπει να αποζημιώσει τους δικαιούχους εκτοπισμένους, των οποίων τα αιτήματα απορρίπτοντο, γιατί θεωρούνταν ως μη πρόσφυγες, δηλαδή ως μητρογονίας πρόσφυγες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις