ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ψύχωση

ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ψύχωση

Με την αντεξέταση των δύο τελευταίων μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση της δολοφονίας του ζεύγους Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου, που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στον Στρόβολο, η δικαστική διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία, για την εκ πρώτης όψεως απόφαση στην υπόθεση.

 

Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας (09.09), ο συνήγορος υπεράσπισης του μοναδικού πλέον κατηγορούμενου στην υπόθεση, Μάριου Χατζηξενοφώντος,  Μάριος Γεωργίου, ζήτησε χρόνο ώστε να αποφασίσει κατά πόσον θα επανακλητεύσει κάποιον μάρτυρα κατηγορίας, που βρέθηκε ήδη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Υπενθυμίζεται ότι  το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε την ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον 33χρονο Λοΐζο Τζιωνή, καθώς και την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού

Σημειώνεται, ότι η πρώην συμβίας του Λοΐζου Τζιωνή και μάρτυρας κατηγορίας, Σάρα Σιάμς, κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο, κατόπιν δικής της παραδοχής, στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε για συνωμοσία για διάπραξη ληστείας, για την οποία της επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.
 
Η ίδια είχε αρχικά αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζε από κοινού, με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους και στη συνέχεια άλλαξε την απάντηση της στην κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία από μη παραδοχή σε παραδοχή, με την κατηγορούσα Αρχή να αναστέλλει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.


Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνέχιση της διαδικασίας
 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση, όρισε την 18η Σεπτεμβρίου για συνέχιση της διαδικασίας και εν αναμονή της απόφασης το δικηγόρου του Χατζηξενοφώντος εάν θα επανακλητεύσει  οποιοδήποτε άλλο μάρτυρα. Στην περίπτωση που η απόφαση είναι να μην επανακλητευθούν άλλοι μάρτυρες, τότε το δικαστήριο θα προχωρήσει με την ανακοίνωση της απόφασης για εκ πρώτης όψεως υπόθεση.
 
Αντεξετάστηκαν οι δύο τελευταίοι μάρτυρες

Κατά τη σημερινή διαδικασία αντεξετάστηκαν από συνήγορο υπεράσπισης, Μάριο Γεωργίου, οι δύο τελευταίοι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση.

Πρόκειται για τον ψυχίατρο Λάμπρο Σαμαρτζή, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο οποίος ήταν ο γιατρός που εξέτασε τον Μάριο Χατζηξενοφώντος, στις 29 Απριλίου του 2018 και τον Ανώτερο Υπαστυνόμο, Κούμεττο Κουμέττου, ο οποίος κατά τη διάπραξη του διπλού φονικού στο Στρόβολο, τον Απρίλιο του 2018, ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας.
 
 
Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει κάποια ψύχωση στους ευάλωτους, είπε ο Λ. Σαμαρτζής
 
Ο πρώτο μάρτυρας, που κλήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ήταν ο ψυχίατρος Λάμπρος Σαμαρτζής, ο οποίος μετά από ερωτήσεις που του τέθηκαν από την υπεράσπιση, προέβη σε ανάλυση της επίδρασης διαφόρων ψυχοτρόπων ουσιών.
 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης, της κοκαΐνης και της ψυχοτρόπου ουσίας crystal meth.
 
Ο κ. Σαμαρτζής εξήγησε στο δικαστήριο ότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος χρήστης εξαρτιούνται από την ποσότητα και από την μακροχρόνια χρήση τέτοιων ουσιών.
 
Σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που η ιδιοσυγκρασία τους είναι τέτοια, ώστε να μην τους πειράζει η χρήση της κάνναβης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι που είναι ευάλωτοι και μπορεί η συγκεκριμένη ουσία να τους προκαλέσει κάποια ψύχωση.
 
Σε σχέση με το αν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, ο κ. Σαμαρτζής εξήγησε ότι κατά τη χρήση η κάνναβη δεν διώχνει την κατάθλιψη, απλώς προσφέρει ανακούφιση εκείνη την ώρα και κάποιες ώρες μετά.
 
Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας ρωτήθηκε εάν είναι φυσιολογικό κάποιο άτομο που πριν 15 μήνες ζύγιζε 30-40 κιλά σήμερα να ζυγίζει 60 κιλά και κατά πόσον από τη χρήση ναρκωτικών μπορεί να υπέστη νευρική ανορεξία και κατ’ επέκταση κατάθλιψη, με τον μάρτυρα να απαντά πως «είναι πιθανόν αλλά μπορεί και να είχε λίγα κιλά λόγω κάποιας άλλης ασθένειας».
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στον Λοΐζο Τζιωνή αναφέροντας στο μάρτυρα  ότι προσευχόταν μπροστά σε αγαλματάκια με αναμμένα κεριά και έλεγε ότι γεννήθηκε «νίτζα».
 
Ερωτηθείς εάν ένας άνθρωπος που κάνει κάτι τέτοιο και πήγε να διαπράξει φόνο με ένα στιλέτο 24 εκατοστών και ένα σπαθί, το οποίο άφησε στο σημείο, φέρει  σημάδια παράνοιας, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν μπορεί να διαγνώσει αυτό το πράγμα, χωρίς να εξετάσει τον ασθενή.
 
Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Κούμεττος Κουμέττου αρχικά ανέγνωσε την κατάθεση του και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο δράσης της ανακριτικής ομάδας κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Η υπεράσπιση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Κούμεττος είναι Μαρωνίτης, όπως και η μητέρα αλλά και η νονά της Σάρα Σιαμς, θέτοντας στον μάρτυρα ότι υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σμικρυνθεί.
 
Ο μάρτυρας απάντησε πως «μακάρι να ήταν έτσι».
 
Αρμόδιος να αποφασίσει αν θα καταστεί κάποιος μάρτυρας κατηγορίας είναι μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας, λέει ο Κ. Κούμεττου
 
Ο κ. Γεωργίου αφού υπέδειξε στον μάρτυρα ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις είναι φυσιολογικό η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία να ψάχνουν εμπλεκόμενους για να τους θέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, ρώτησε κατά πόσον αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον μάρτυρα να απαντά πως αρμόδιος γι’ αυτό είναι  μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας».
 
Επίσης, ρωτήθηκε κατά πόσον η Αστυνομία μπορεί να κάνει εισήγηση για το ποιος θα τεθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά δεν έγινε στην παρούσα υπόθεση.
 
«Δεν υπήρχε εισήγηση και ένας λόγος που δεν υπήρχε ήταν λόγω και της καταγωγής της μητέρας της Σάρας για να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια ότι ευνόησα μέλος της κοινότητας. Η δουλειά εν δουλειά και η καταγωγή, καταγωγή», είπε.
 
Σε ό,τι αφορά στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε στον μάρτυρα ότι ο Λευτέρης και η Σάρα «έκαναν το ίδιο σφάλμα στις καταθέσεις τους»,  αφού όπως εξήγησε έλεγαν ότι ήταν στο σπίτι του παππού του Τζιωνή το βράδυ του φόνου, ενώ τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τοποθετούσαν το Λευτέρη στην περιοχή της Κοφίνου.
 
«Δεν ασχολήθηκα με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Απ’ ότι θυμάμαι στο σπίτι του παππού του Τζιωνή ήταν ο Λοΐζος, η Σάρα και μετά πήγε ο κατηγορούμενος Μάριος Χατζηξενοφώντος και περίμεναν τον Λευτέρη. Άρα γι’ αυτό συνέβη αυτό που λέτε», είπε.
 
Σε σχέση με το τάμπλετ, το οποίο μετέφερε στα αστυνομικά κρατητήρια Ομορφίτας κάποιος συγγενείς του Τζιωνή,  το οποίο το παρέδωσε στη Σάρα Σιαμς και εκείνη με τη σειρά της το έδωσε στον πατέρα της, ο οποίος το κατέστρεψε, ο κ. Κούμεττος απάντησε πως δεν γνωρίζει τέτοιο πράγμα και πως σήμερα το ακούει για πρώτη φορά.

από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top