Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Eσπερ δήλωσε ότι δεν έχει στο γραφείο του κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στην αφορμή νέων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και δυτικών μεγάλων δυνάμεων.
Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, φέρεται να έχει απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.
Το σκάφος, το πρώην Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, κατά παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων. Αφέθηκε να αποπλεύσει τη 15η Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.
Γενικά "δεν συζητάμε σχεδιασμούς, πάντως αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σχέδιο που να κάθεται πάνω στο γραφείο μου και να προβλέπει ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο", απάντησε ο Eσπερ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον έχει εκπονήσει σχέδιο για να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο.
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί κάθε κυβέρνηση εναντίον της προσφοράς οποιασδήποτε υποστήριξης στο τάνκερ, τονίζοντας πως θα τη θεωρήσει υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση - οι ΗΠΑ προσέθεσαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο με τις "ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις" που καταρτίζουν φέτος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική δράση, δηλαδή μια επιχείρηση για να καταληφθεί το τάνκερ, δεν εξετάζεται εν πολλοίς από την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμάκωνε περαιτέρω την ένταση.
Ο Eσπερ είπε πως τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Γαλλίας και άλλων να πείσουν το Ιράν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. "Η προσωπική μου άποψη, αλλά δεν χαράσσω εγώ πολιτική γι` αυτό, είναι πως αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν οι Γάλλοι και άλλοι έπειθαν το Ιράν να έρθει να καθίσει στο τραπέζι να μιλήσουμε, θα ήταν καλό", πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό προχθές Τετάρτη το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις απευθείας συνομιλίες, με μοναδική εξαίρεση το εντελώς απίθανο σενάριο η Ουάσιγκτον να επανενταχθεί στη συμφωνία.
Οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στο Ιράν με τις κυρώσεις από πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον αποχώρησε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προσπαθούν να περισώσουν το ΚΟΣΔ προσφέροντας στο Ιράν πιστώσεις 15 δισεκ. δολαρίων για να συνεχίσει να τηρεί τους όρους της συμφωνίας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα και απέκλεισαν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις