ΥΓΕΙΑ

Τι μπαίνει στην κατάψυξη και πώς καταψύχονται σωστά οι τροφές

Τι μπαίνει στην κατάψυξη και πώς καταψύχονται σωστά οι τροφές

Είτε είσαι εργένης είτε έχεις μεγάλη οικογένεια, η κατάψυξη είναι από τις πιο βασικές συσκευές της κουζίνας σου. Εκεί αποθηκεύεις υλικά και ωμά ή μαγειρεμένα φαγητά, για να μην ξεμένεις ποτέ. Είσαι σίγουρος όμως ότι ξέρεις να τη χρησιμοποιείς σωστά, για να μην καταλήγουν τα τρόφιμα στα σκουπίδια;

 

Ξεκινάμε από τα βασικά…

* Η κατάψυξη είναι “φίλη” σου γιατί όπως είπαμε εκεί αποθηκεύεις τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες και δεν φοβάσαι ποτέ μήπως πεινάσεις ή τις ξαφνικές επισκέψεις φίλων. Αν για παράδειγμα φτιάξεις μεγάλες ποσότητες από την αγαπημένη σου σάλτσα και να την καταψύξεις, το μόνο που χρειάζεται για να στρώσεις τραπέζι είναι να βράσεις μακαρόνια και να κόψεις μια σαλάτα! Το ίδιο ισχύει και αν καταψύξεις κοτόπουλο ψητό σε μερίδες -θα το μαγειρέψεις 1 φορά, αλλά θα φας τουλάχιστον 2-3 φορές ακόμη.

* Βάλε ταμπέλες σε όλα: Επειδή τα πακέτα με κατεψυγμένο ωμό κρέας μοιάζουν μεταξύ τους, για να ξέρεις πάντα τι έχεις, να κολλάς σε κάθε πακέτο αυτοκόλλητες ταμπελίτσες όπου πάνω έχεις γράψει με μαρκαδόρο τι περιέχει, καθώς και την ημερομηνία που το έβαλες στην κατάψυξη για να μην μένει για καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπολ με μαγειρεμένο φαγητό, για να μην χρειάζεται να ανοίγεις το καπάκι για να δεις τι περιέχουν.

 

Πώς καταψύχονται τα τρόφιμα

* Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να αποθηκεύσεις κάποιο τρόφιμο στην κατάψυξη είναι να τα βάλεις σε πλαστικά μπολ με καπάκι ή σε πλαστικές σακούλες τροφίμων μιας χρήσης. Στην περίπτωση κάποιων τροφών βέβαια, όπως το ωμό κρέας και τα ψιλοκομμένα λαχανικά ή μυρωδικά, προτίμησε τις σακούλες, καθώς δεν πιάνουν μεγαλύτερο χώρο, σε σχέση με τον όγκο του τροφίμου που αποθηκεύεις, όπως συμβαίνει συνήθως με τα μπολ και επιπλέον, όταν αποψύξεις το τρόφιμο απλά τις πετάς και γλυτώνεις το πλύσιμο.

* Όταν θέλεις να καταψύξεις ένα φαγητό και δεν θέλεις να χαλάσει η επιφάνεια του (για παράδειγμα παστίτσιο, πίτα, τάρτα), ένα tip που θα σου λύσει τα χέρια είναι να το καταψύξεις αρχικά ακάλυπτο, και στη συνέχεια να το βάλεις σε πλαστική σακούλα ή να το τυλίξεις με μεμβράνη.

* Φτιάξε μικρότερα πακέτα: Όταν αγοράζεις μεγάλες ποσότητες κρέατος, καλό είναι να μην τα καταψύχεις όπως τα αγόρασες, δηλαδή 3 κιλά μπριζόλες μαζί. Χώρισε το κρέας σε μερίδες, ακόμη κι αν έχεις σκοπό να μαγειρέψεις όλη την ποσότητα μαζί, γιατί έτσι θα ξεπαγώνει και πιο γρήγορα. Στην περίπτωση του κιμά πάλι, θα μοιράσεις τις ποσότητες σε πλαστικές σακούλες τις οποίες θα πιέσεις με τα χέρια να λεπτύνουν, σαν πλάκες, κι έτσι θα ξεπαγώνει στο πι και φι.

* Μην κρατάς τα τρόφιμα στον πάγο για μεγάλα διαστήματα! Συγκεκριμένα οι 3 μήνες είναι το όριο μεταξύ ενός φαγητού που μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και ενός φαγητού που ίσως σου προκαλέσει στοματικές διαταραχές.

* Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποψύξεις μια τροφή τέλος, είναι στη συντήρηση του ψυγείου και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Ιδανικά, βάλε την πλαστική σακούλα με το κατεψυγμένο τρόφιμο σε ένα μεγάλο μπολ, στο κάτω ράφι του ψυγείου για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να στάξουν υγρά πάνω σε άλλα τρόφιμα.

 

10 τρόφιμα που κάνουν “καριέρα” στην κατάψυξη:

  1. Ωμό κρέας, για να μην πηγαίνεις κάθε μέρα στον κρεοπώλη. Θυμήσου να σημειώνεις με μαρκαδόρο την ημερομηνία που έβαλες το κρέας στην κατάψυξη για να μην μένει πολύ καιρό.
  2. Ωμά ψάρια και θαλασσινά. Πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να σημειώνεις την ημερομηνία που μπήκαν στην κατάψυξη.
  3. Μυρωδικά. Ψιλοκομμένα, σκέτα μέσα σε σακουλάκια αποθήκευσης, αλλά και ανακατεμένα με βούτυρο και τυλιγμένα σε ρολό. Επίσης, μπορείς να τα ανακατέψεις με λίγο ελαιόλαδο, να τα βάλεις σε παγοθήκες και να έχεις μικρούς αρωματικούς κύβους για να προσθέτεις στο φαγητό.
  4. Ψωμί. Αν δεν καταναλώνεις όλη τη φρατζόλα που αγοράζεις από το φούρνο, μπορείς να κόψεις το ψωμί σε φέτες και να το καταψύξεις και κάθε μέρα να τρως από 1 φέτα την οποία ζεσταίνεις για λίγα λεπτά να ξεπαγώσει. Θα είναι σαν φρέσκο!
  5. Κρασί. Πριν πεις ότι αυτό δεν γίνεται, να ξέρεις ότι δεν εννοούμε ένα μπουκάλι από το καλύτερο κρασί που έχεις στην κάβα σου, αλλά για το κρασί που χρησιμοποιείς για να μαγειρέψεις. Μπορείς να το μοιράσεις σε παγοθήκες και κάθε φορά που θέλεις να δώσεις γεύση στα φαγητά να προσθέτεις και 1-2 παγάκια κρασί.
  6. Γαλακτοκομικά προϊόντα. Τριμμένο τυρί, γάλα, double cream (48% λιπαρά) και βούτυρο μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Η κρέμα γάλακτος από την άλλη (έως 36% λιπαρά), μπορεί να κόψει αν καταψυχθεί.
  7. Ασπράδια αβγών. Μπορεί ολόκληρα αβγά να μην μπορείς να καταψύξεις, αλλά τα ασπράδια μια χαρά μπαίνουν στον πάγο. Θυμήσου μόνο να γράψεις πάνω στην σακούλα ή στο μπολ που θα τα αποθηκεύσεις, πόσα ασπράδια έχεις βάλει για να ξέρεις αν είναι πολλά ή λίγα για την συνταγή που τα χρειάζεσαι.
  8. Αβοκάντο. Όταν καθαρίσεις ένα αβοκάντο πρέπει να το φας μέσα στην ίδια μέρα όλο, γιατί μετά μαυρίζει και είναι για πέταμα. Εναλλακτικά λοιπόν θα το κόψεις σε φέτες ή κομμάτια, θα το απλώσεις σε ένα πλαστικό δίσκο ή σε επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολλα και θα το βάλεις στην κατάψυξη να παγώσει. Στη συνέχεια το μεταφέρεις σε πλαστικά σακουλάκια και κάθε φορά ξεπαγώνεις όσο χρειάζεσαι.
  9. Δυσεύρετα υλικά. Σου αρέσει να πειραματίζεσαι, φτιάχνοντας εξωτικές συνταγές, όπως για παράδειγμα μια ταϊλανδέζικη γαριδόσουπα tom yam που περιέχει λεμονόχορτο (lemongrass) , galangal, πιπερίτσες τσίλι και kaffir lime φύλλα; Επειδή δεν γίνεται να αγοράσεις όσα χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις 1 φορά μόνο αλλά και για να μην χρειάζεται να τρέχεις σε μπαχαροπωλεία και εξειδικευμένα καταστήματα κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις, όλα τα αποθέματα μπαίνουν εύκολα στην κατάψυξη και τα έχεις πάντα διαθέσιμα.
  10. Υπολείμματα τροφών. Τα κομμάτια των λαχανικών που περίσσεψαν ετοιμάζοντας μια συνταγή, τα κομμάτια του κοτόπουλου που δεν τρως και συνήθως πετάς πριν το μαγειρέψεις, ακόμη και τα κόκαλα του ψαριού αν το φιλετάρεις πριν το ψήσεις, δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά στην κατάψυξη, για να μπορείς να φτιάξεις ζωμό όταν θέλεις.

 

Από olivemagazine.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top