Σταδιακά προβλέπεται να προχωρήσουν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν μια πολιτική που θα διαφυλάττει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, παλιών ιδιοκτητών και βακούφικων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπέξ» προέβη σε ενημέρωση της ομάδας των Τ/κ και Τούρκων δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην σημερινή οργανωμένη επίσκεψη στα Βαρώσια. «Αυτό είναι μια αρχή», δήλωσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι την επόμενη περίοδο θα συνεχίσουν τις εργασίες καταγραφής και θα δημιουργήσουν την δυνατότητα σε διαφορετικούς παράγοντες διεθνώς αλλά και στην ε/κ πλευρά «να αναγνώσουν σωστά το τί γίνεται». Μέσω εσάς, όλοι θα δουν το τί συμβαίνει στα κλειστά Βαρώσια, ο καθένας θα κάνει το δικό του σχόλιο και θα πάρει τις δικές του αποφάσεις.
Μετά το 1974, συνέχισε, τα Βαρώσια έμειναν κλειστά για πολιτικούς λόγους υπό τις τότε συνθήκες, αλλά σήμερα η «κυβέρνηση» δεν θεωρεί ότι είναι λογικό και σώφρων η περιοχή να παραμένει στρατιωτική. «Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μετατροπή της περιοχής σταδιακά σε μια πολιτική περιοχή (μη στρατιωτική). Από αυτό που είδατε και μόνοι σας σήμερα, υπάρχει ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, αυτή η περιοχή να παραμένει κλειστή, να την υπερασπίζεται ο στρατός; Αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι σκεπτόμενοι λογικά και νούσιμα. Γι αυτό και οι αποφάσεις που θα λάβουμε το επόμενο διάστημα, θα λαμβάνουν όλα αυτά υπόψη».
Η καταγραφή τους, εξήγησε, δεν αφορά μόνο την ακίνητη περιουσία στην περίκλειστη πόλη αλλά και την κινητή, λέγοντας ότι παλιά έργα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως μουσειακά και βρίσκονται σε ένα κτίριο, έχουν καταγραφεί και βρίσκονται υπό φύλαξη, έχουν σφραγιστεί.
Υπάρχουν, συνέχισε, παλιά έργα και αντικείμενα τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, αλλά βρίσκονται κι εκείνα υπό προστασία. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και εκκλησιαστικές εικόνες και αντικείμενα τα οποία έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στο μουσείο – όπως είπε – του Αποστόλου Βαρνάβα και στην αποθήκη που υπάρχει εκεί. «Πρόκειται για σημαντικά κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς και η καταγραφή σε σχέση με αυτά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί».
Μιλώντας για κινητή περιουσία, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε σε ποσά που είχαν βρεθεί σε ταμεία τα οποία μετέφεραν και φυλάγονται σε ειδικό μέρος με κάμερα και φύλακα, αλλά και άλλα, όπως τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών, που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν και βρίσκονται κι εκείνα – όπως είπε – υπό προστασία.
Για τα ακίνητα, ο κ. Οζερσάι, είπε ότι κάνουν καταγραφή και ταξινόμηση για τουριστικά, εμπορικά και ακίνητα για διαμονή, όπως και για τα υλικά από τα οποία έχουν οικοδομηθεί αλλά και τους ορόφους που έχουν. Για τα κτίρια αυτά πρόσθεσε, θα γίνει μια εργασία αξιολόγησης σε συνεργασία με το επιμελητήριο τ/κ αρχιτεκτόνων και μηχανικών.
Ερωτηθείς για την επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων στην περίκλειστη πόλη, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι με την άδεια του στρατού έχουν επισκεφθεί σήμερα περιοχή που χαρακτηρίζεται απαγορευμένη ζώνη πρώτου βαθμού και πρόσθεσε ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση να διοργανωθεί μια επίσκεψη και από εκπροσώπους του ξένου Τύπου. «Δίνουμε σημασία στο να έχουν σωστή πληροφόρηση για εδώ οι παλιοί ιδιοκτήτες που τους αποδεχόμαστε ως συνεταίρους μας».
Ο «υπέξ» ανέφερε ότι τα Βαρώσια έχουν το καθεστώς μια στρατιωτικής περιοχής εντός των εδαφών της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτους και θα προβούν, ανέφερε, σε βήματα που να θα είναι πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο, χωρίς να χάνουν την ιδιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα Βαρώσια, συνέχισε, είχαν γίνει ένα σύμβουλο του στάτους κβο, δεν θεωρούν ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί και θα ενεργήσουν όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα στον οποίο βρισκόμαστε. «Γι αυτό αυτό που τώρα κάνουμε δεν έχει καμία σχέση με το αν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά».
Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για τις αποφάσεις τους με τα ΗΕ, ο κ. Οζερσάι είπε ότι αρμόδιοι των ΗΕ ρώτησαν για πράγματα που τους ενδιαφέρουν και πήραν τις απαντήσεις, αλλά «όσον αφορά τα βήματα που θα κάνουμε εδώ, συνομιλητές μας δεν είναι τα ΗΕ». Την εξουσία και την αρμοδιότητα για το τί θα γίνει εκεί, πρόσθεσε, έχει η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
Χαρακτήρισε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ «την δεκαετία του ’80, μια αντίδραση στην προσπάθεια να ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση από τους δικούς μας πολίτες». Ως «κυβέρνηση», ανέφερε, δεν μίλησαν για εγκατάσταση στα Βαρώσια υπηκόων του ψευδοκράτους. «Λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κατά τρόπο που αρμόζει στον 21ο αιώνα, θα μετατρέψουμε μια στρατιωτική περιοχή σε πολιτική. Εάν κάποιος προσπαθήσει να το σταματήσει αυτό, που θα λαμβάνει υπόψην τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών και θα μετατρέπει την στρατιωτική περιοχή σε πολιτική, εγώ θα εκπλαγώ. Κάθε απόφαση πρέπει να αξιολογείται με βάση τις συνθήκες που λαμβάνεται».
Πλέον, είπε, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις πολιτικές που ακολουθούσαν για χρόνια λόγω αυτών των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, συντηρώντας το στάτους κβο και να ακολουθήσουν πολιτικές που θα σπάσουν το κατεστημένο.
Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την ανάπτυξη των Βαρωσίων, ο κ. Οζερσάι είπε ότι δεν μπορεί κανείς να δει την ανάπτυξη της περιοχής ανεξάρτητα από την πόλη της Αμμοχώστου λέγοντας ότι στην εργασία καταγραφής που κάνουν εμπεριέχεται και η μελέτη διασύνδεσης της συγκοινωνίας των Βαρωσίων με την Αμμόχωστο.
Μίλησε και για μελέτη που θα γίνει τις επόμενες μια – δύο ημέρες όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και την υποδομή του δικτύου ηλεκτροδότησης στη περίκλειστη περιοχή, ενώ ετοιμάζεται και μια έκθεση σε συνεργασία με τον «δήμο Αμμοχώστου» για το τί χρειάζεται για τις εργασίες καθαρισμού των Βαρωσίων.
Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η μεταβίβαση ή επιστροφή των περιουσιών, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένα μέσον που δημιουργήθηκε μέσω του ΕΔΑΔ, αλλά δεν έχει δικαιοδοσία σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, λέγοντας πως εάν δεν δημιουργήσουν ένα ειδικό νομικό καθεστώς για την περίκλειστη πόλη, θα εφαρμοσθούν οι κανόνες που έχει ήδη το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ε/κ που έχουν δεχθεί επιστροφή στο ψευδοκράτος, στο νομικό πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν τις περιουσίες τους.
Μίλησε δε για 300 αιτήσεις που αφορούν τα Βαρώσια ενώπιον της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» από ιδιώτες ή εταιρείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις