Η περαιτέρω αναβάθμιση της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς και η ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών σε θέματα Διασποράς με άλλες χώρες, έχουν εξέχουσα θέση στο πλαίσιο των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.
Μετά τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αρμενία, την Αίγυπτο, τη Σερβία και τη Ρουμανία, γίνονται διεργασίες για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και με άλλες χώρες όπως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τον Λίβανο και την Ιταλία, είπε.
Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τους απόδημους «ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού στο εξωτερικό», λέγοντας πως θέτουν την πατρίδα πάνω από όλους και όλα «γιατί κόμμα σας είναι η Κύπρος».
Τους ευχαρίστησε θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεργασία, ενώ διαβεβαίωσε η προσπάθεια θα συνεχιστεί για την καλύτερη προώθηση των δίκαιων εθνικών θεμάτων.
Ο Επίτροπος καλωσόρισε στην Κύπρο και τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα αποδήμων, Αντώνη Διαματάρη, με τον οποίο, όπως είπε, συμφώνησαν να προωθήσουν περισσότερες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς. Ακόμη, ανέφερε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις συνεργασίες σε θέματα Διασποράς σε τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες.
Έκανε ειδική μνεία στην ομάδα νέων από την Διασπορά Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, πραγματοποιεί ένα ταξίδι στις τρείς χώρες, ένα «Ταξίδι στις Ρίζες».
Για την νεολαία της Διασποράς, είπε ότι αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ένα λαμπρότερο μέλλον για την πατρίδα μας, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αξιέπαινές σας προσπάθειες, αλλά και τις πρωτοβουλίες σας προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το ζήτημα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουν και οι απόδημοι για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος. Τους κάλεσε να επικεντρώσουν όλες τους τις δυνάμεις στις Κυβερνήσεις και στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής τους «με την προσδοκία ότι θα δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς τους, που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους».
«Κάθε προσπάθεια, κάθε αναφορά, κάθε κίνηση, μπορεί να προσδώσει αποτελέσματα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά και ακόμα βρίσκονται στον κατάλογο των Αγνοουμένων μας, 830 περίπου συμπατριώτες μας» είπε.
Καταληκτικά, ευχήθηκε πλήρη ευόδωση των στόχων του συνεδρίου ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απόδημοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και δυναμικότητα να αγωνίζονται για την Κύπρο.
Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά και στον αποβιώσαντα Νίκο Μούγιαρη, λέγοντας ότι ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ο οποίος ήθελε την Κύπρο ελεύθερη. «Ένας μεγάλος Έλληνας, αυτό ήταν ο Νίκος Μούγιαρης, η απώλεια είναι μεγάλη για τον Ελληνισμό» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις