Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η 2α Απριλίου θα είναι η ημερομηνία μιας νέας αρχής.
«Έχουμε την ανάγκη ενός αξιόπιστου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του κύκλου του χρήματος σε ένα τραπεζικό σύστημα», ανέφερε, ο κ. Γεωργιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες βουλευτών πως η καθυστέρηση στην ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας οφείλεται στην Κυβέρνηση, η οποία έστειλε νέο αναθεωρημένο κείμενο επί των πέντε νομοσχεδίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση.
«Έχω απάντηση και είναι οι αλλαγές που οι ίδιοι ζήτησαν και οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί, αλλά θέλω να διατηρήσω την θετική προοπτική ότι αυτό το ζήτημα θα ρυθμιστεί με θετικό τρόπο τις επόμενες εβδομάδες και δεν με απασχολεί να λάβω μέρος σε ένα δημόσιο παιχνίδι αντιπαράθεσης γύρω από αυτό το ευαίσθητο ζήτημα», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσον η 2α Απριλίου μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία μιας νέας αρχής, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε μονολεκτικά «ελπίζω».
Σημείωσε την ανάγκη οι καταθέσεις να προσελκύονται στη βάση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, δανειοδότησης προς αξιόπιστες επιχειρήσεις και ιδιώτες- νοικοκυριά και αποπληρωμής των δανείων. Όπως είπε, για αυτό χρειάζεται και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης και νέων δανείων.
«Αυτό το θετικό κύκλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε μέσω και τέτοιων ρυθμίσεων και ελπίζω πως πολύ σύντομα πρέπει αυτό το σύστημα να λήξει», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήδη έχει υπάρξει πρόοδος και υπάρχει πλέον δυνατότητα εκ μέρους των τραπεζών να ξεκινήσουν να προσφέρουν δανεισμό. Αφού παραδέκτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ανέφερε, ωστόσο, πως θεωρεί ότι τα πράγματα σιγά – σιγά βελτιώνονται και σε αυτό το ζήτημα.
Απαντώντας σε ερώτηση ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι όντως «έχουμε πάει από το ένα άκρο, του αλόγιστου υπερδανεισμού, ο οποίος δινόταν με τη μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια, στο άλλο άκρο, όπου ουσιαστικά οι πηγές δανεισμού έχουν κλονιστεί».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι κινήσεις που έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η αναδιοργάνωσή τους, τους επιτρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προσφέρουν χρηματοδότηση στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όχι με τον τρόπο που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όταν η πρόταση είναι αξιόπιστη και επιβεβαιώνεται η δυνατότητα της επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης, να αποπληρώσει το χρέος της.
Ασυναρτησίες τα περί παρεμβάσεων στη CYTA
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», περί παρεμβάσεων του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων στη CYTA με αποτέλεσμα o Οργανισμός να χάσει έσοδα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα "αναφέρεται σε ασυναρτησίες".
«Λυπούμαι να πω πως όσο προχωρά αυτή η διαδικασία οι ασυναρτησίες θα εντείνονται», είπε.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Έφορος δεν έχει κανένα ρόλο αλλά και η διυπουργική επιτροπή το μόνο δικαίωμα που έχει είναι της διαβούλευσης με τη CYTA. Συνεπώς, πρόσθεσε, οι σχεδιασμοί της CYTA προχωρούν κανονικά και δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε δυνατότητα και ούτε έχει προκύψει ζήτημα παρέμβασης, είτε από τον Έφορο, ο οποίος δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, είτε από την Κυβέρνηση.
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει καθυστέρηση πέραν από τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες ενός δημοσίου οργανισμού έναντι ενός ιδιωτικού οργανισμού, ο οποίος με πολύ πιο μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μπορεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτό που θα έπρεπε να εντοπιστεί είναι η δυνατότητα που θα έχει μια αποκρατικοποιημένη CYTA, χωρίς τα βαρίδια του κρατισμού και της γραφειοκρατίας να λειτουργήσει και να ανταγωνιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά τους ανταγωνιστές της.
Αποζημιώσεις υπαλλήλων Κυπριακών Αερογραμμών
Σε σχέση με την επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στη βουλή για αποδέσμευση κονδυλίου για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό είχε περιληφθεί ειδικό κονδύλι στον περσινό προϋπολογισμό στην περίπτωση που θα προέκυπτε ανάγκη εκταμίευσής του και ότι το ίδιο κονδύλι έχει περιληφθεί με συγκεκριμένη αναφορά -δηλαδή ότι προορίζεται για αποζημιώσεις υπαλλήλων- στο φετινό προϋπολογισμό.
Ανέφερε ωστόσο ότι αυτό το κονδύλι έχει ξεπεραστεί.
«Έχουμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση να διαθέσουμε και πέραν των όσων είχαμε προϋπολογίσει για να ικανοποιήσουμε πλήρως και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό των πρώην εργαζομένους των Κυπριακών Αερογραμμών. Πρόκειται για σημαντικές αποζημιώσεις που θα διατεθούν, υλοποιώντας πλήρως τη διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης πως όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και με το παραπάνω θα διασφαλιστούν», ανέφερε.
Ο ΥΠΟΙΚ εγκαινίασε το 18ο Συνέδριο Αισθητικής και Κοσμετολογίας
Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, έγιναν στο περιθώριο του 18ου Συνεδρίου Αισθητικής και Κοσμετολογίας που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εισαγωγέων Ειδών Αισθητικής. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως ο τομέας της αισθητικής και της κοσμετολογίας απασχολεί μερικές χιλιάδες επαγγελματίες και είναι ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός εισαγωγέων.
«Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό που διάγει το 18ο έτος και ο οποίος αφορά έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας και ο οποίος απασχολεί μερικές χιλιάδες επαγγελματίες , είχα υπόψη μου τον αριθμό 2000, αλλά ενημερώνομαι ότι με τις παρεμφερείς ασχολίες ίσως να είναι και διπλάσιος ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε αυτό τον τομέα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι είναι ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός εισαγωγέων.
«Δύο είναι οι παράγοντες που αποτελούν το υπόβαθρο του τομέα της αισθητικής και της κοσμετολογίας, η γνώση και η τεχνολογία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενσωματώνονται στο σημερινό συνέδριο και την έκθεση. Από τη μια η παρουσία και συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών και η ταυτόχρονη παρουσίαση των όσων η τεχνολογική πρόοδος έχει να παρουσιάσει στον δικό σας τομέα», ανέφερε.
Συνεχάρη παράλληλα του συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους να προωθήσουν τον τομέα τους, την επαγγελματική τους δραστηριότητα και κυρίως για τις προσπάθειές τους να επενδύσουν σε καιρούς δύσκολους στους δύο αυτούς παράγοντες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις