ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπότ ταξιδεύει στη θέση του κυβερνήτη σε διαστημικό σκάφος

Ρομπότ ταξιδεύει στη θέση του κυβερνήτη σε διαστημικό σκάφος

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ θα είναι ο μόνος επιβάτης στην κατά τα άλλα μη επανδρωμένη πτήση του ρωσικού διαστημικού σκάφους Σογιούζ που θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα από τη Γη.


Ο μόνος επιβάτης λοιπόν του Σογιούζ θα είναι αυτή τη φορά ένα ανθρωποειδές ρομπότ που θα κάθεται μάλιστα στην θέση του κυβερνήτη. 

Το ρομπότ, που ονομάζεται Skybot F-850, αποτελεί την πλέον μοντέρνα έκδοση ρωσικών ρομπότ και κατασκευάστηκε για να βοηθά τους αστροναύτες σε όλους τους τομείς.

Το Skybot θα παρακολουθεί και θα δίνει αναφορά στο κέντρο για τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στο Skybot να κινείται και να δρα αυτόνομα. Μπορεί επίσης να λειτουργεί ως "avatar" να είναι υπό τον έλεγχο ενός χειριστή.

Εκτός άλλων πολλών, το ρωσικό ανθρωπόμορφο ρομπότ μπορεί να οδηγά οχήματα, να επιδιορθώνει βλάβες κτλ.

Το προηγούμενο όνομα που του δόθηκε ήταν FEDOR, ενώ αρχικά ονομάστηκε Avatar. Ενα αμφιλεγόμενο βίντεο του 2017 δείχνει ότι μπορεί και να πυροβολεί. Η Ρωσία όμως ανακοίνωσε ότι δεν αναπτύσσει έναν Terminator, αλλά τεχνητή νοημοσύνη  που θα συμβάλλει με πρακτικό τρόπο σε πολλούς τομείς.

Ο Διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roscosmos, Dmitry Rogozin, ανακοίνωσε ότι το ρομπότ θα εκτοξευθεί εντός του Σογιούζ στις 22  Αυγούστου και θα μείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για περίπου δέκα μέρες.

Ο ΔΔΣ χρησιμεύει ως εργαστήρι πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και προετοιμάζει την ανθρωπότητα για τα επόμενα της ταξίδια στο ηλιακό μας σύστημα, με πρώτο σταθμό το φεγγάρι και μετάβαση μετά από μια δεκαετία στον Αρη και την ίδρυση μόνιμης κατοικίας στον κόκκινο πλανήτη.

Ο διεθνής σταθμός κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 )  και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί πάνω από 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.

Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μετάβαση στον ΔΔΣ γίνεται με τα ρωσικά διαστημικά σκάφη Σογιούζ. Οι Αμερικανοί πληρώνουν τη Ρωσία εκατομμύρια δολάρια για μια θέση κάθε φορά. Σύντομα όμως θα αποκτήσουν τα δικά τους σκάφη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top