Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Κοινότητας Πυροϊού είναι διαμαρτυρία όλης της Κύπρου, του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη κατοχή, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Αντιπροσωπεία Πυρογιατών συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας (19/08) με τον κ. Προδρόμου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με αφορμή την 45η επέτειο της κατάληψης της κοινότητας από τα τουρκικά στρατεύματα, στις 18 Αυγούστου 1974.
Στο ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Αδάμου και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Το Πυρόϊ» Παναγιώτης Σαββίδης, οι Πυρογιάτες ζητούν την απομάκρυνση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόϊ με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας, που όπως αναφέρουν, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λευκωσίας και θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας μέσω Πυροϊού.
Παράλληλα, ο κ. Αδάμου επέδωσε και μια επιστολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία όπως είπε, αναλύει τα βασικά εμπόδια που πρέπει να επιλυθούν για τη διάνοιξη του δρόμου αυτού.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε τον Κοινοτάρχη Πυροϊου και τους συνεργάτες του, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο το ψήφισμα, όσο και η επιστολή θα δοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανέφερε εξάλλου ότι «η δική σας διαμαρτυρία είναι και δική μας διαμαρτυρία, είναι διαμαρτυρία όλης της Κύπρου, διαμαρτυρία του Προέδρου και της Κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη κατοχή».
Για αυτό ακριβώς το σκοπό, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες και το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις «όπως το ζητάμε από το 2017 που σημειώθηκε το αδιέξοδο».
Ο κ. Προδρόμου έκανε παράλληλα λόγο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, «σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και αξιοποιώντας όλο το προηγούμενο απόθεμα των διαπραγματεύσεων, τις συγκλίσεις, τις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ, να μπορέσουμε επιτέλους να φτάσουμε σε μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο - μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα - να λειτουργήσει χωρίς κατοχικό στρατό, χωρίς ξένες εγγυήσεις, προς όφελος όλων των Κυπρίων, όλων των νομίμων κατοίκων και βεβαίως να επιστρέψουμε στα κατεχόμενα σήμερα χωρία και τις πόλεις μας και στις περιοχές που καταπατούνται ακόμα από τον Αττίλα».
Συνεχάρη τους Πυρογιάτες για την επιμονή τους, η οποία, όπως είπε, στέλνει τα σωστά μηνύματα, την αγάπη για τον τόπο ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη συντήρησης του τοπικού ναού.
«Να είστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση θα φροντίσουμε όπως μπορούμε για τα αιτήματα τα οποία υποβάλλονται», είπε, ενώ ανέφερε ότι το ζήτημα της διάνοιξης μιας διέλευσης στο σχετικό οδόφραγμα είναι από τα μέτρα τα οποία έχουν τεθεί προς συζήτηση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Αδάμου ανέφερε ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί τα 45 χρόνια είναι πολλά», ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που έθεσε το θέμα της διάνοιξης του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας.
Ο δρόμος, είπε, θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή Αθηένου και Λάρνακας, δίνοντας πρόσβαση στην Αμμόχωστο, αλλά και του κατοίκους της Λουρουτζίνας, οι οποίοι, όπως είπε, δεν θα αποκοπούν.
Ο κ. Αδάμου ανέφερε ακόμη ότι οι Πυρογιάτες είναι στη διάθεση των Τεχνικών Επιτροπών για να βοηθήσουν, δίνοντας πληροφορίες για το χωριό. Είπε τέλος ότι από τη διάνοιξη θα επηρεαστούν η εκκλησία του Αγίου Αντύπα, που όπως είπε, είναι ίσως η αρχαιότερη βυζαντινή εκκλησία στην Κύπρο και απέχει 150 μέτρα από τον δρόμο, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και ορισμένοι ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στα 50-100 μέτρα από τον συγκεκριμένο δρόμο.
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα διαμαρτυρίας της Κοινότητας αναφέρεται ότι «η στρατιωτική επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο συνεχίζει τραγικά αδιάπτωτη για 45 χρόνια».
Αναφέρεται ακόμη ότι «η στρατιωτική κατοχή, ο βίαιος διαμελισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ογκώδης εποίκιση, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών και ο εθνικός διαχωρισμός που επιβάλλονται παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος στο νησί».
Η παρούσα κατάσταση είναι βεβαίως απαράδεκτη και αποτελεί προσβολή στη διεθνή νομική τάξη και μια συνέχεια απειλή στην σταθερότητα της περιοχής που πρέπει να επανορθωθεί επειγόντως, προστίθεται.
Στο ψήφισμα, οι Πυρογιάτες ζητούν μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό της χώρας, θα αποκαταστήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου και θα αποκλείσει οποιαδήποτε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας από ξένες δυνάμεις.
Συμπληρώνεται ότι η λύση θα πρέπει να επανασυνδέσει το έδαφος, τους ανθρώπους, τα όργανα και την οικονομία της χώρας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τέλος αναφέρεται ότι το status quo είναι απαράδεκτο και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθειες προς τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους τις περιουσίες τους και στην αγαπημένη τους κοινότητα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις