ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην FAZ: Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην FAZ: Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη

Η εφημερίδα FAZ δημοσιεύει συνέντευξη του νέου δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με τίτλο «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη».

Ο δήμαρχος Ιμάμογλου απαντά αναφορικά με τις πρόσφατες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη πως «σε κάθε περίπτωση αποτέλεσαν ένα σημαντικό ορόσημο. Ωστόσο, αποτελούν την απαρχή μιας διαδικασίας που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (...) Η Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή, διότι σε κάθε χώρα παγκοσμίως αποτελεί πρόβλημα, όταν ένα άτομο δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου. Η πίστη μου στη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία είναι όπως και πριν αδιάλειπτη».

Αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και τις διπλωματικές κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίζει, σημειώνει πως «η Τουρκία πρέπει να είναι ένας παγκόσμιος παίκτης. Διαθέτει αιώνες διπλωματικής εμπειρίας. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μας διεξάγεται με την Ευρώπη. Έχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές και ανθρώπινες σχέσεις με την Ευρώπη. Λόγω της θέσης μας, αποτελούμε γέφυρα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι φυσικά ότι θα λέμε ναι σε ό,τι προέρχεται από τη Δύση. Είναι αυτονόητο ότι έχουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τις δικές μας θέσεις. Δεν θα γίνουν παραχωρήσεις για αυτά, αλλά ο διάλογος μεταξύ κρατών πρέπει να διεξάγεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λυπούμαι πολύ ιδιαίτερα σήμερα, για το γεγονός ότι λαμβάνουμε αποφάσεις από καιρού εις καιρόν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά μετά από λίγο διάστημα, κάνουμε το αντίθετο. Ενεργούμε σαν να έχουμε διαμάχη με τους πάντες, την Αμερική, την Ευρώπη, ακόμα και τις Αραβικές χώρες».

Σε ότι αφορά την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έναντι των Σύρων προσφύγων και την απομάκρυνση από την Κωνσταντινούπολη Σύρων που δεν έχουν καταγραφεί, ο κ. Ιμάμογλου απαντά «τέτοιου είδους μέτρα έπρεπε να ληφθούν εγκαίρως. Ποια πόλη, ποια χώρα μπορεί να αντέξει την μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από το ένα σημείο στο άλλο; Επίσης, δεν είναι ανθρώπινο. Οι μετανάστες ζουν υπό άσχημες συνθήκες. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν ήταν σωστό με ένα άνοιγμα της πόρτας να εισέλθουν 3,5 εκ. άνθρωποι. Θεωρώ ευθύνη μου να αντιμετωπίσω συνολικά τα ανθρώπινα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Δεύτερον, θα είμαι ένας δήμαρχος που θα έχει λόγο στις εξελίξεις της εθνικής πολιτικής. Γιατί; Διότι διοικώ μια πόλη 16 εκ. που έχει το υψηλότερο ποσοστό σύρων προσφύγων. Στο τέλος της ημέρας, οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και θα μιλήσω σε όλο τον κόσμο για το πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε να επιστρέψουν με ειρηνικό τρόπο στην πατρίδα τους».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top