Με την εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Ζωνάκη Γεωργίου από την Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο, συνεχίστηκε σήμερα η δικαστική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή “Σκαλί” από την Εταιρεία Aristo.
O κ. Ζωνάκης Γεωργίου που υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου και είναι επικεφαλής του κλιμακίου της ανακριτικής ομάδας για την υπόθεση Aristo, αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου στην κατάθεση που έλαβε από το Δημοτικό Γραμματέα Θέμη Φιλιππίδη, αλλά και στην ανακριτική κατάθεση που πήρε από το σχεδιαστή της εταιρείας Χρήστο Σολωμονίδη και Θεόδωρου Αριστοδήμου.
Ως τεκμήρια ζητήθηκαν επίσης από τον κ. Κέκκο να κατατεθούν το ένταλμα σύλληψης της Ρούλας Αριστοδήμου, καθώς και το έγγραφο δικαιώματος επικοινωνίας του Θεόδωρου Αριστοδήμου, αλλά και η έκθεση ημερομηνίας 19.8.2014 που παραδόθηκε στο κ. Ζωνάκη Γεωργίου μετά τη συνάντηση του στο Γραφείο του Διευθυντή του Κτηματολογίου Λευκωσίας και στην παρουσία του Α. Σωκράτους Ανώτερου Κτηματολογικού Λειτουργού και της κ Έφης Σαββίδου.
Απαντώντας σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο Δημοτικός Γραμματέας παρέδωσε στον ίδιο, αφού προηγουμένως του είχε ζητηθεί φωτοαντίγραφο των φακέλων της πολεοδομικής άδειας διαχωρισμού για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη.
Ω τεκμήριο επιπρόσθετα κατατέθηκε στο Δικαστήριο σημείωμα του αστυφύλακα Ανδρέα Τσεκούρα και μέλους του κλιμακίου των ανακριτών της υπόθεσης, μετά την ανακριτική κατάθεση που έλαβε από το σχεδιαστή Χρήστο Σολωμονίδη.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Δικαστηρίου ανοίχθηκε και φάκελος με προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα με έξι ψηφιακούς δίσκους που αφορούν όλους τους λογαριασμούς όλων των κατηγορουμένων .
Επιπρόσθετα, ο κ. Κέκκος ζήτησε από το μάρτυρα να καταθέσει έγγραφο statement – λογαριασμού του κατηγορούμενου τέως Δημοτικού Μηχανικού Σάββα Σάββα στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, που ακολούθως κατατέθηκε ως τεκμήριο.
Ο κ. Γεωργίου απαντώντας σε ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε πως οι έξι ψηφιακοί δίσκοι αφορούν λογαριασμούς δύο της Τράπεζας Κύπρου, ένα της τράπεζας USB, ένα λογαριασμό του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου , ένα της Ελληνικής Τράπεζας και τέλος ένα λογαριασμό της τράπεζας Alfa Bank.
Ένσταση ωστόσο έφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χρήστου Σολωμονίδη, δικηγόρος Μιχάλης Πικής ο οποίος ανέφερε πως δεν θα πρέπει να κατατεθεί ενώπιον του δικαστηρίου τραπεζικός λογαριασμός του πελάτη του, αφού οι κατηγορίες εναντίον του σχεδιαστή δεν έχουν καμία σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, επειδή δεν προκύπτει από το κατηγορητήριο οποιαδήποτε κατηγορία σε σχέση με τους λογαριασμούς του πελάτη του.
Επιπρόσθετα, στο Δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο τραπεζικού λογαριασμού του Θ. Αριστοδήμου της τράπεζας Κύπρου στο οποίο φαίνονταν επιταγή ύψους 5.000 ευρώ που εκδόθηκε στο όνομα του κ. Αριστοδήμου ημερομηνίας 23.12.2011.
Επίσης ως τεκμήριο ζητήθηκε να κατατεθεί από το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο έγγραφο λογαριασμού στο οποίο φαίνονταν η εξαργύρωση επιταγής για το ποσό των 20 .000 ευρώ στις 1.8.2011 επίσης στο όνομα του κ. Αριστοδήμου.
Στη σημερινή ακρόαση αναφέρθηκε επίσης πως ο κ. Θ. Αριστοδήμου είναι κάτοχος πιστωτικών καρτών ενώ παρουσιάστηκαν και δύο διατάγματα παρουσίασης εγγράφων που είχαν κατατεθεί ως τεκμήρια σε προηγούμενη δικάσιμο.
Σε σχετικό έγγραφο των διαταγμάτων παρουσίασης εγγράφων αναγράφονταν ωστόσο αριθμοί τηλεφώνου και φαξ που υποδήλωναν από πού είχε σταλεί για τα οποία η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε από τον μάρτυρα να αποκαλύψει σε ποιον ανήκουν.
Ένσταση ωστόσο υπέβαλαν και οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Ο ποινικολόγος Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, ανέφερε πως δεν επιτρέπεται ενώπιον του Δικαστηρίου να αποκαλυφτούν οι αριθμοί, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί σχετικό διάταγμα αποκάλυψης.
Από την πλευρά του ο μάρτυρας είπε πως ανακάλυψε που ανήκουν οι αριθμοί ύστερα από έρευνα που έκανε στο Google και όχι με διάταγμα αποκάλυψης.
Ο κ. Παπαϊωάννου ενώπιον του Δικαστηρίου είπε πως δεν είναι επιτρεπτό αυτό που έγινε, και έκανε λόγο για καταστρατήγηση των προνοιών της νομοθεσίας.
Η στόχευση της Κατηγορούσας Αρχής είπε ο κ. Παπαϊωάννου είναι να εξαχθεί το συμπέρασμα από ποια τηλεφωνική γραμμή αποστάληκε το συγκεκριμένο τεκμήριο και σε ποιον απεστάλη.
Ακολούθως η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους ρώτησε την Κατηγορούσα Αρχή για το σκοπό της αποκάλυψης των δύο αριθμών και στο πού στοχεύει η παρουσίαση της μαρτυρίας.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου ωστόσο επέμεινε πως δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ο αριθμός γιατί – όπως είπε- αφορά ιδιωτική επικοινωνία και διερωτήθηκε ποια είναι η σχετικότητα των αριθμών που επιχειρούνται να αποκαλυφθούν με την υπόθεση.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χ. Σολωμονίδη, δικηγόρος Μιχάλης Πικής, ανέφερε στο Δικαστήριο πως το Ανώτατο Δικαστήριο επί του θέματος έχει πλούσια νομολογία και έκανε αναφορά σε άλλες υποθέσεις.
Ο μάρτυρας είπε ο κ. Πικής αποκάλυψε από πού βρήκε που ανήκει ο συγκεκριμένος αριθμός ωστόσο σημείωσε αυτό με κανένα τρόπο δεν άρει το απόρρητο της επικοινωνίας.
Με κανένα τρόπο είπε ο κ. Πικής δεν νομιμοποιείται η άλλη πλευρά να καταθέσει, λέγοντας πως υπήρχε νόμιμη οδός η οποία θα έπρεπε να ακολουθηθεί και η οποία δεν ακολουθήθηκε.
Η κατάθεση η οποία επιχειρείται, συμπλήρωσε, “στον αριθμό επικοινωνίας προσκρούσει στο απόρρητο της επικοινωνίας το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17 το Συντάγματος καθώς και το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 15 του Συντάγματος και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων” .
Επί του θέματος υπάρχει πλούσια νομολογία, ιδιαίτερα αυστηρή στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας και του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής, ανέφερε ο κ. Πικής.
Επίσης ο συνήγορος ανέφερε ότι η επιχειρούμενη κατάθεση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων προσκρούει και στο άρθρο 7 του θεμελιώδη χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ ο οποίος το Δεκέμβριο του 2009 με τη Συνθήκη της Λισαβόνας κατέστη μέρος του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου του οποίου υπερισχύει και των όποιων συνταγματικών μας διατάξεων .
Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένο συνέχισε, “ήτο μέσω της νομίμου οδού με την εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος βάση του άρθρο 4 του Νόμου 183 – «Ι» / 2007” .
Ακόμη και η εξασφάλιση δικαστική διατάγματος και η αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, πρόσθεσε ο κ. Πικής δυνατόν να προσκρούει στο άρθρο 7 του θεμελιώδη χάρτη δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως προκύπτει από την σχετικά πρόσφατη απόφαση μείζονος συνθέσεως του δικαστηρίου της ΕΕ ημερομηνίας 8.4.2014 στην οποία η οδηγία 24/2006 βάση της οποίας θεσπίστηκε ο νόμος 183 (Ι) 2007 , κρίθηκε άκυρη .
Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Δημοτικού Μηχανικού Σάββα Σάββα, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, ανέφερε πως εάν επιχειρείται η σύνδεση του τηλεφωνήματος ως στοιχείο επικοινωνίας τότε είναι αντισυνταγματική η μαρτυρία.
Εάν πάλι συνέχισε “ δεν συνδεθεί ο αριθμός του τηλεφώνου με στοιχείο επικοινωνίας με σκοπό να αποδειχθεί ποιος τηλεφώνησε ποιου, τότε η μαρτυρία είναι άσχετη”, όπως ανέφερε.
Άρα, κατέληξε , όπως και να το δείτε δεν μπορεί να κατατεθεί η εν λόγω μαρτυρία στο Δικαστήριο με όποιο τρόπο και να επιχειρηθεί η κατάθεση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων χωρίς την ύπαρξη δικαστικού διατάγματος
Από την πλευρά του ο κ. Κέκκος είπε πως δεν εξασφαλίστηκε διάταγμα άρσης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
Αυτή η διαταγή σημείωσε δόθηκε στο Δήμο και αυτό σημαίνει ότι κάποιος από το Δήμο το διοχέτευσε στην εταιρεία.
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν επέτρεψε την ερώτηση μετά από διάλειμμα μερικών λεπτών. Άρση της επικοινωνίας είπε η κ. Σωκράτους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σχετικό διάταγμα και έκανε λόγο για μη σχετικότητα του εγγράφου σε σχέση με τα επίδικα θέματα και τους κατηγορούμενους, αφού οι κατηγορίες είναι για το έτος – όπως είπε- 2011 και η επιστολή είναι του 2014.
Τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και η Κατηγορούσα αρχή υιοθέτησαν το περιεχόμενο της κατάθεσης επτά μαρτύρων κατηγορίας οι οποίοι τελικά δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο.
Από την Κατηγορούσα Αρχή ενδεχομένων να κληθούν ακόμη περίπου δύο μάρτυρες κατηγορίας.
Η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση την Παρασκευή 20.3.2015 στις 09:00 το πρωί και θα συνεχιστεί με την αντεξέταση του λοχία Ζωνάκη Γεωργίου, από τους συνηγόρους υπεράσπισης .
Η κ. Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι Θεόδωρος και Ρούλα Αριστοδήμου, Χρήστος Σολωμονίδης και Σάββας Σάββα παραμείνουν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις