ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Χριστοδουλίδης: Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του ΠτΔ είναι δεδομένη

Ν.Χριστοδουλίδης: Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του ΠτΔ είναι δεδομένη

Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, άρα αναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση του Κυπριακού»  ανέφερε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την συνάντηση του  Προέδρου της Δημοκρατίας με τον  ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε,

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση «έγινε ένας πολύ καλός διάλογος για την παρούσα φάση του Κυπριακού και το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, πώς μπορούν να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην απόφαση της για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, πώς να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και για το ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, άρα αναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τη λήξη της τουρκικής navtex στις 6 Απριλίου φαίνεται να δημιουργούνται κάποιες προοπτικές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι. Δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να εκδίδει οδηγία προς ναυτιλλόμενους παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο, αλλά και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-Kogas δημιουργούν χρονικό περιθώριο για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «καμία σχέση έχουν τα δύο θέματα, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικότητα. Είδατε και σήμερα μια πολύ σημαντική απόφαση (της Noble Energy). Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται η πλευρά μας τη θέση του κ. Eide ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες συνθήκες από ό,τι πριν από μήνες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι συνθήκες είναι σημαντικές, το περιβάλλον είναι καθοριστικό στο να επαναρχίσει ένας διάλογος. Το πιο σημαντικό είναι οι θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν επαναρχίσει ο διάλογος. Από εκεί θα κριθεί αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ή όχι».

Ερωτηθείς αν ο κ. Eide αναφέρθηκε στις προθέσεις της Άγκυρας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξέφρασε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά εμείς αναμένουμε να δούμε στην πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς ή να λάβουμε αποφάσεις στη βάση εκτιμήσεων. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε, στην πράξη, γεγονότα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκτιμήσεις υπήρχαν και πριν αλλά τα γεγονότα ήταν τελικά διαφορετικά, ο Εκπρόσωπος απάντησε «ακριβώς, για αυτό το πιο σημαντικό για μας δεν είναι οι εκτιμήσεις αλλά τα γεγονότα».

Σε ερώτηση αν η απόσυρση του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός και από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κυβέρνηση θέλει να δει να γίνονται στην πράξη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «φυσικά. Είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις».

 

   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top