ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτυχία για την Κύπρο το ψήφισμα που κατέθεσε η Χαραλαμπίδου και πέρασε ομόφωνα στην Κ.Σ. του ΟΑΣΕ

Επιτυχία για την Κύπρο το ψήφισμα που κατέθεσε η Χαραλαμπίδου και πέρασε ομόφωνα στην Κ.Σ. του ΟΑΣΕ

Ως επιτυχία για την Κύπρο μπορεί να χαρακτηριστεί η υιοθέτηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) ψήφισμα με θέμα το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το ψήφισμα κατέθεσε και παρουσίασε την Παρασκευή (05/07) η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση και θα αποτελέσει μέρος της Διακήρυξης της Συνόδου. Νωρίς το απόγευμα ψηφίστηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Σώματος.

Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η διαφθορά αποτελεί παράγοντα που μεγεθύνει τις πιεστικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ενώ παράλληλα υπονομεύει τη νομιμότητα των δημοκρατικών θεσμών, μειώνει το επίπεδο ευημερίας των πολιτών, ευνοεί μόνον όσους έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, χειραγωγεί την κοινή γνώμη και διευκολύνει πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Μίλησε για τη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς λόγω κρουσμάτων διαφθοράς, Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο. Αναφερόμενη δε και σε προσωπικές της εμπειρίες, η Κύπρια βουλευτής υποστήριξε ότι η μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς δυσχεραίνεται περαιτέρω εξαιτίας του γεγονότος ότι όσοι τολμούν να εμπλακούν υφίστανται προσωπικές επιθέσεις, έντονη αμφισβήτηση και προσπάθεια εξευτελισμού τους. Εξέφρασε, εντούτοις, τη βεβαιότητα ότι η επιμονή στην πάταξη της διαφθοράς δικαιώνεται, επιφέροντας όμως σημαντικό προσωπικό κόστος σε αυτούς που την πολεμούν.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας εξήρε το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά και διεθνείς θεσμοί, όπως η GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), στις δικές της προσπάθειες εναντίον της διαφθοράς, αλλά και ευρύτερα.

Αναλύοντας τις πρόνοιες του Ψηφίσματος που κατέθεσε, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε την εξέχουσα σημασία που αποδίδεται στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και στην ανάγκη ρύθμισης ζητημάτων, όπως του βουλευτικού ασυμβιβάστου και της σύγκρουσης συμφέροντος, ενώ τόνισε την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου διαφάνειας σε ό,τι αφορά στη δραστηριοποίηση ομάδων άσκησης πίεσης εντός των κοινοβουλίων.

Η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε επίσης πρόνοιες που αφορούν στην προστασία βουλευτών, δημοσιογράφων, μελών μη κυβερνητικών οργανισμών και των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, σε περίπτωση απειλών κατά της προσωπικής ασφάλειας των ιδίων ή της οικογένειάς τους. Επιπλέον, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε τη σημασία προνοιών που αφορούν στην ανάγκη επικύρωσης σχετικών διεθνών συμβάσεων, ενώ, αναγνωρίζοντας το θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, είπε ότι η συνεργασία τόσο των εθνικών κοινοβουλίων όσο και της ΚΣ ΟΑΣΕ με αυτούς τους οργανισμούς είναι αμοιβαία επωφελής. Κάνοντας δε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας, είπε ότι η εξάλειψη της διαφθοράς είναι αδύνατη χωρίς μια ισχυρή δικαστική εξουσία, η οποία να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη, εφοδιασμένη με την απαραίτητη νομοθεσία και να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Αναφερόμενη στο ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας σημείωσε ότι το Ψήφισμα αναγνωρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς, ιδίως μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφικής. Κρούοντας δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που δύναται να έχει η συγκέντρωση εξουσίας στα ΜΜΕ, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του πλουραλισμού στον τομέα αυτό.

Τέλος, η κα Χαραλαμπίδου υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν πιο ενεργά στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, είπε ότι η άσκηση εντονότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου όσον αφορά στην εφαρμογή των δεσμεύσεων στον τομέα της διαφθοράς, που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στον ΟΑΣΕ, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για επίτευξη των μεταρρυθμίσεων, που ζητούν και αξίζουν οι πολίτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top