«Αράπικα» – Η κυπρομαρωνίτικη γλώσσα του Κορμακίτη

«Αράπικα» – Η κυπρομαρωνίτικη γλώσσα του Κορμακίτη

Στο χωριό του Κορμακίτη της Κερύνειας, οι Μαρωνίτες κάτοικοι, δημιούργησαν το αμάλγαμα μιας δικής τους γλώσσας.

Περήφανοι για τη διατήρηση των «κορματζιθκιανών», όπως επικράτησε η ονομασία τους, πρόκειται για ένα γλωσσολογικό χρυσωρυχείο, το οποίο σήμερα απειλείται με εξαφάνιση. Κι αυτό γιατί μιλιέται μόνο από τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες του Κορμακίτη και είναι κατανοητή από άλλα 1000 άτομα.

Ωστόσο, η γλώσσα «Sanna», ενδέχεται να εξαφανιστεί με την επόμενη γενεά, καθώς οι ομιλητές της είναι άνω των 30 ετών και οι Μαρωνίτες της τελευταίας γενιάς δεν τη διδάσκονται όσο θα έπρεπε.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Για μετά το Πάσχα τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τον διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.