«Μόνο που πόνεσα μαζί σας και ονειρεύτηκα μαζί σας» ήταν το σπουδαιότερο που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, που επέλεξε τους στίχους του Ρίτσου με τους οποίους ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέλεξε να απαγγείλει όταν του παρέδωσε τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.
Στο επικήδειο λόγο του, αποχαιρετώντας τον προκάτοχο του στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο σύντροφος Δημήτρης, έδωσε μάχες, κέρδισε, έχασε, ξανασηκώθηκε, στάθηκε μπροστά, σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του ΑΚΕΛ και ψηλότερα την ιδέα του κομμουνιστή, τον τίτλο του ΑΚΕΛιστή, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου της Βουλής, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας είπε πως ο Δημήτρης του Χριστοφή και της Αννούς γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο το 1946 και κάθε φορά που μιλούσε για τα παιδικά του χρόνια φρόντιζε να σημειώνει ότι ήταν φτωχικά μεν, ευτυχισμένα δε για τα οποία πάντα περηφανευόταν.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλούσε πάντα για την καθοριστική επίδραση που άσκησε πάνω του ο θείος του Ανδρέας Δημήτρη που ουσιαστικά τον μύησε στην σοσιαλιστική ιδεολογία και ταυτόχρονα τον δίδαξε να αμφισβητεί, να προβληματίζεται και να αναζητεί την αλήθεια, συνέχισε ο κ. Κυπριανού.
Σκιαγραφώντας την κομματική και πολιτική πορεία του εκλιπόντος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Δημήτρης, μπήκε στην οργανωμένη πάλη όντας μαθητής και στα 14 του χρόνια έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών.
Πρόσθεσε πως το καλοκαίρι του 1964 σε ηλικία 18 ετών, έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ και το 1966 εκλέγηκε Γραμματέας του Αθλητικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αχιλλέα και το 1967 εκλέγηκε Γραμματέας της ΕΔΟΝ Δικώμου. Τον Μάη του 1969 εκλέγηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.
Σημείωσε πως το σημείο που αποτέλεσε στροφή στη ζωή του Δ. Χριστόφια ήταν μια παγκοινοτική εκδήλωση που οργανώθηκε στο Δίκωμο, μετά τα γεγονότα της Κοφίνου, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε ο τότε Γ.Γ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο αείμνηστος Εζ. Παπαϊωάννου, ο οποίος αναγνώρισε τα χαρίσματα του νεαρού Δ. Χριστόφια που τον προλόγισε και με δική του παρότρυνση το Κόμμα αποφάσισε να τον στείλει να σπουδάσει στη Μόσχα.
Ακολούθως ο κ. Κυπριανού είπε πως το καλοκαίρι του 1969 ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε τις σπουδές του στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, όπου γνώρισε και την Ελισάβετ, τη βασίλισσα της καρδιάς του, όπως συνήθιζε να λέει, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Μαριάννα, την Χριστίνα και τον Χρίστο για τα οποία ήταν περήφανος.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη συνέχεια ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο, προσλήφθηκε στην ΕΔΟΝ της οποίας αργότερα εκλέγηκε Οργανωτικός της Γραμματέας, προσθέτοντας ότι ο Χριστόφιας εκλέγηκε το 1977 Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ.
Μεταξύ των σταθμών της κομματικής πορείας του εκλιπόντος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, στις 22 Απριλίου 1988, μετά το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου, θέση στην οποία επανεκλεγόταν μέχρι το 2005 δίχως ανθυποψήφιο.
«Κάτω από την ηγεσία του Χριστόφια και τον ίδιο στην πρώτη γραμμή καταφέραμε τότε να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ΑΚΕΛ παραμένοντας όμως πιστοί τις βασικές ιδεολογικές και οργανωτικές του αρχές. Καταφέραμε να ενισχύσουμε την εσωκομματική δημοκρατία ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του Κόμματος στην κοινωνική και πολιτική του παρουσία», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.
«Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι ο σ. Δημήτρης Χριστόφιας δίδαξε σε όλους μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και να δουλεύουμε όπως αυτός νύχτα-μέρα και τι σημαίνει να αψηφάς την κούραση και την αρρώστια», πρόσθεσε.
Περαιτέρω ο κ. Κυπριανού είπε πως η εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής και έπειτα στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία και οι θητείες του στην Προεδρία της Βουλής ανέβασαν την κοινοβουλευτική διπλωματία σε άλλα επίπεδα, αναβάθμισαν το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου και την καθημερινή πολιτική του λειτουργία, έλκοντας βήματα μπροστά τη Δημοκρατία στον τόπο.
Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της Κύπρου, από τον πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε πως επί προεδρίας τους κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε πως οι συγκλίσεις εκείνης της περιόδου συμπυκνώνουν όλα όσα ενώνουν το λαό μας από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος και που έδιναν προοπτική στη συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή φυσιογνωμία του Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν ήταν μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας της Κύπρου, αλλά είναι μια ιστορική φυσιογνωμία του διεθνούς στερεώματος, προσθέτοντας ότι στάθηκε πάντα ταξικά αλληλέγγυος προς τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που μάχονται για το δίκαιο τους.
Ανέφερε επίσης πως όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλοι γνώριζαν στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο τις ιδεολογικές καταβολές του, που ήταν ριζικά διαφορετικές από τα πιστεύω των περισσότερων συνομιλητών του, ωστόσο τον αντιμετώπιζαν όμως όλοι με σεβασμό γιατί εκτιμούσαν την ειλικρίνεια, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και προ πάντων την αγάπη του για την Κύπρο.
Πάλεψες, πρόσφερες, δάκρυσες, μάτωσες, νίκησες, κράτησες ψηλά τα λάβαρα, μας έδωσες το καλύτερο παράδειγμα, χιλιάδες θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου, αθάνατος Δημήτρη, να πας στο καλό, είπε τέλος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις