ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Fitch υποβάθμισε στο «CCC», από «Β-» το μη εξασφαλισμένο χρέος της Τράπεζας Κύπρου

Ο Fitch υποβάθμισε στο «CCC», από «Β-» το μη εξασφαλισμένο χρέος της Τράπεζας Κύπρου

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των μη καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου στο «CCC», από «Β-», προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ταυτόχρονα, ο οίκος υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου χρέους της τράπεζας σε «RR6» από «RR4», ενώ σημειώνει πως οι άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας δεν επηρεάζονται από αυτήν την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υποβάθμιση ακολουθεί την εισαγωγή της πλήρους προτίμησης των καταθετών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας, μετά τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) στις 29 Μαΐου του 2019.

Με την πλήρη προτίμηση των καταθετών, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα προτιμηθούν έναντι των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων στο σενάριο εξυγίανσης της τράπεζας.

Ο οίκος Fitch αναφέρει πως η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του προγράμματος μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας Κύπρου στο «CCC», δύο βαθμίδες κάτω από την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «B-» της Τράπεζας, αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι οι προοπτικές ανάκτησης των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της τράπεζας είναι τώρα αδύναμες μετά την υιοθέτηση της οδηγίας για πλήρη προτίμηση των καταθετών, στην περίπτωση εξυγίανσης.

Σημειώνει ότι αυτό έχει επίσης ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της ανάκτησης του μακροπρόθεσμου μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας, η οποία υποβαθμίζεται σε «RR6».

Κατά την άποψη του οίκου, η υπάρχουσα δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου μειώνει αποτελεσματικά τις προοπτικές ανάκαμψης των μη εξασφαλισμένων πιστωτών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας.

Τέλος ο Fitch ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου βασίζεται στις καταθέσεις πελατών, στις τραπεζικές καταθέσεις και σε άλλες μορφές προτιμώμενης χρηματοδότησης (π.χ. χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες και repos) και πως η Τράπεζα δεν έχει εκδώσει κανένα ανώτερο ακάλυπτο χρέος (μέσω του προγράμματος της), αλλά έχει εκδώσει περιορισμένο χρέος μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικό κεφάλαιο.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top