ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Fitch υποβάθμισε στο «CCC», από «Β-» το μη εξασφαλισμένο χρέος της Τράπεζας Κύπρου

Ο Fitch υποβάθμισε στο «CCC», από «Β-» το μη εξασφαλισμένο χρέος της Τράπεζας Κύπρου

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των μη καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου στο «CCC», από «Β-», προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ταυτόχρονα, ο οίκος υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου χρέους της τράπεζας σε «RR6» από «RR4», ενώ σημειώνει πως οι άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας δεν επηρεάζονται από αυτήν την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υποβάθμιση ακολουθεί την εισαγωγή της πλήρους προτίμησης των καταθετών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας, μετά τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) στις 29 Μαΐου του 2019.

Με την πλήρη προτίμηση των καταθετών, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα προτιμηθούν έναντι των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων στο σενάριο εξυγίανσης της τράπεζας.

Ο οίκος Fitch αναφέρει πως η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του προγράμματος μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας Κύπρου στο «CCC», δύο βαθμίδες κάτω από την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «B-» της Τράπεζας, αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι οι προοπτικές ανάκτησης των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της τράπεζας είναι τώρα αδύναμες μετά την υιοθέτηση της οδηγίας για πλήρη προτίμηση των καταθετών, στην περίπτωση εξυγίανσης.

Σημειώνει ότι αυτό έχει επίσης ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της ανάκτησης του μακροπρόθεσμου μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας, η οποία υποβαθμίζεται σε «RR6».

Κατά την άποψη του οίκου, η υπάρχουσα δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου μειώνει αποτελεσματικά τις προοπτικές ανάκαμψης των μη εξασφαλισμένων πιστωτών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας.

Τέλος ο Fitch ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου βασίζεται στις καταθέσεις πελατών, στις τραπεζικές καταθέσεις και σε άλλες μορφές προτιμώμενης χρηματοδότησης (π.χ. χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες και repos) και πως η Τράπεζα δεν έχει εκδώσει κανένα ανώτερο ακάλυπτο χρέος (μέσω του προγράμματος της), αλλά έχει εκδώσει περιορισμένο χρέος μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικό κεφάλαιο.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top