Εάν ο κ. Οζερσάι θα εξυπηρετεί το ΑΚΡ τότε το μέρος του είναι η Τουρκία, όχι η Κύπρος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γγ της τ/κ συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ που επικρίνει τον «υπεξ» για το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χωρίς να ενημερώσει τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ο πρώην διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί μιλά για επιχείρηση by pass, παραγκωνισμού δηλαδή του κ. Ακιντζί.
Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ελτζίλ αναφέρει ότι «το να γεννηθείς στην Κύπρο δεν σε κάνει Κύπριο. Το να γεννηθείς στην Κύπρο και να εξυπηρετείς το ΑΚΡ και τα συμφέροντα της Τουρκίας, σημαίνει αγνοείς την τ/κ κοινότητα. Ο κ. Οζερσάι εάν εξυπηρετεί το ΑΚΡ, το μέρος του είναι η Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Ελτζίλ ο κ. Οζερσάι είναι ένας από τους συνεργάτες, πολιτική προέκταση του ΑΚΡ στη «βόρεια Κύπρο» - όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα - και «υπάλληλος του ΑΚΡ. «Το μέλος του ΑΚΡ Κουντρέτ Οζερσάι έφερε προτάσεις στο Κυπριακό και στα Βαρώσια για να ξεγελάσει την κοινότητα, που απέχουν μακράν από την ειλικρίνεια» λέει.
Ο κ. Ελτζίλ προσθέτει ότι ο κ. Οζερσάι με εντολή της Άγκυρας συναντήθηκε με τον Ε/κ ηγέτη, παραγκωνίζοντας τον Μουσταφά Ακιντζί και επιβεβαίωσαν όσους εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι συναντώνται κρυφά πίσω από κλειστές πόρτες.
Για την επιστροφή των Μαρωνιτών, ο τ/κ συνδικαλιστής αναφέρει ότι είχε εμποδιστεί από τον ίδιο τον Οζερσάι και τον «αρχηγό σώματος στρατού» ενώ ήταν και πάλι ο Οζερσάι με τον Ταγίπ Ερντογάν που εμπόδισαν την απόφαση για απογραφή στα Βαρώσια όταν το 2014 είχε έρθει ο τότε Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο.
Υποστηρίζει ότι τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν άμεσα στους ιδιοκτήτες πριν το 1974, σε αυτό το θέμα ξεκάθαρη είναι η θέση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ενώ το εκμεταλλεύονται πολιτικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί.
Η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ σε δική της γραπτή δήλωση αναφέρει ότι δεν θα επιτραπεί να παραγκωνιστεί η βούληση των Τ/κ, που έχει κάνει σαφές ποιος είναι ο ηγέτης τους, στον οποίο έδωσαν την εντολή να πετύχει μια λύση και μόνιμη λύση στην Κύπρο. «Το να παραγκωνίζεις την βούληση αυτή των πολιτών και τον εκλελεγμένο ηγέτη του και να συναντάσαι κρυφά με οποιονδήποτε τρόπο με τον ε/κ ηγέτη, είναι μια συμπεριφορά που έχει ξεπεράσει τα όρια και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Αυτοί που προσπάθησαν με εντολή της Άγκυρας να διαλύσουν την «κυβέρνηση» στόχο έχουν να αφήσουν εκτός τον εκλελεγμένο ηγέτη των Τ/κ για να εφαρμόσουν την λύση δύο κρατών ή να συνεχιστεί το στάτους του διαχωρισμού, διερωτήθηκε η κ. Εϊλέμ, θέτοντας επίσης το ερώτημα εάν η κίνηση για τα Βαρώσια και οι δηλώσεις που έγιναν, αποτελούν εμπόδιο για την διαδικασία των συνομιλιών. Δεν είναι προδοσία του τ/κ «λαού» να ενεργείς με εντολές παραβλέποντας τις δημοκρατικές αξίες, πρόσθεσε στις ερωτήσεις η Σελμά Εϊλέμ λέγοντας εάν θεωρεί κάποιος ότι οι Τ/κ θα υποκύψουν και θα μείνουν σιωπηλοί στα κρυφά παζαρέματα και σε όσους κάνουν τέτοιες κινήσεις.
Όσοι τα κάνουν αυτά, συνέχισε, να ξέρουν ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια ίση πολιτικά οντότητα και δεν θα επιτρέψουν να παραβλεφθεί η βούλησή τους.
Για «επιχείρηση παραγκωνισμού» έγραψε και ο τέως διαπραγματευτής των Τ/κ, Οζντίλ Ναμί που σε παρέμβασή του θεωρεί ότι το πιο σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων είναι ότι στα θέματα που συζητούνται με τα ΗΕ και την ε/κ «διοίκηση», όπως αναφέρει, η «κυβέρνηση» αφήνει απ’ έξω τον «θεσμό του προέδρου», όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη. «Στις Δημοκρατίες η βούληση του λαού είναι βασική». Όταν ζητάς ο διεθνής παράγοντας να σέβεται την κοινότητά σου και ο μόνος «θεσμός» που γίνεται αποδεκτός διεθνώς είναι η «προεδρία» - όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη - είναι παρέμβαση και υποβιβασμός στον αγώνα των Τ/κ και η διόρθωση αυτού θα είναι δύσκολη.
Για τα Βαρώσια, ο κ. Ναμί αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποκομμένη από τα ΗΕ δεν θα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η «κυβέρνηση» με σκοπό να το θέσει στην ατζέντα αυτό το θέμα, χωρίς να το συζητήσει, το έθεσε «ως ατζαμής». Χωρίς να ξέρουν περί τίνος πρόκειται από την πρώτη μέρα «πρωθυπουργός» και ο «υπεξ» έκαναν αντίθετες δηλώσεις, παρατήρησε ο κ. Ναμί με τον Τατάρ να αφήνει να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν θα ληφθούν υπόψιν ενώ ο «υπεξ» είπε αυτά που περίμεναν οι Ε/κ να ακούσουν. Και οι δύο είχαν στάση που θα ζημιώσει τους Τ/κ, πρόσθεσε.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει στο θέμα των Βαρωσίων, συνέχισε ο κ. Ναμί, είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις με τα ΗΕ για το τί σημαίνει πρακτικά η έννοια της φράσης «κάτω από την αιγίδα των ΗΕ» που περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΣΑ. Αφού πετύχεις συμφωνία σε αυτό το θέμα μπορείς στα άλλα βήματα, πρόσθεσε. Αυτό, ανέφερε ο κ. Ναμί, μπορεί να γίνει από τα ΗΕ με συνομιλητές μόνο την «προεδρία», τον Τ/κ ηγέτη δηλαδή, και την Τουρκική Δημοκρατία. Όταν έγινε η ανακοίνωση της «κυβέρνησης» για τα Βαρώσια, είπε, δεν ανακοινώθηκε και τί είδους διαβουλεύσεις έγιναν με την Τουρκία.
Η διέξοδος από την στασιμότητα μπορεί να είναι βήματα που δεν θα μπορούν να θυσιαστούν στην «ατζαμοσύνη και τους πολιτικά φιλόδοξους», σύμφωνα με τον κ. Ναμί που θεωρεί προϋπόθεση την συνεννόηση με τον Τ/κ ηγέτη.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις