Με τίτλο «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας», η γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) επισημαίνει πως «το ποιος επιτρέπεται να εξορύξει φυσικό αέριο μπροστά από τις κυπριακές ακτές είναι διαφιλονικούμενο. Παρά ταύτα, η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα. Το πλήρωμα ενός τουρκικού πλοίου προέβη σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Κατά την άποψη της Ελλάδας και της Κύπρου, πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Το δημοσίευμα της DLF αρχικά αναφέρεται στην κατεπείγουσα σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής (16/6). Το ζήτημα που έδωσε το έναυσμα για αυτήν την απόφαση ήταν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις από πλευράς της Τουρκίας σε κυπριακά ύδατα, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός προέβη στη συνέχεια και σε σχετικές δηλώσεις, προστίθεται.
Παρατίθενται οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στην ελληνική τηλεόραση, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την αποστολή και εγκατάσταση των τουρκικών σκαφών στα κυπριακά ύδατα, χωρίς να έχει προηγηθεί η συναίνεση της Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι οι τουρκικές απόπειρες για ανεύρεση φυσικού αερίου ισοδυναμούν με εισβολή.
Αναφορά γίνεται και στη μεγάλη αλληλεγγύη των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ προς την Κύπρο, αλλά και στην αντίδραση της αμερικανικής πλευράς, που χαρακτήρισε ως ‘ιδιαιτέρως προκλητική’ την τουρκική ενέργεια. Σημειώνονται και τα όσα μεσολάβησαν στη σύνοδο των επτά ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου την περασμένη εβδομάδα στη Μάλτα, όπου εκφράστηκε προς την Τουρκία το αίτημα για χειρισμούς που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, δεν φαίνεται να κλονίζεται από όλες τις προαναφερθείσες αντιδράσεις, εμμένοντας ταυτόχρονα στη θέση ότι εν τέλει τα όποια κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται μπροστά από τις ακτές τις Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων σχολιάζει ότι εκείνο για το οποίο φροντίζει ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι κατ’ ουσίαν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά επιχειρεί να εξασφαλίσει για τη χώρα του ένα τμήμα των ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Φίλης «η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως ηγεμονική δύναμη στην περιοχή. Ταυτόχρονα, έχει κακές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, διότι παρέχει υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και δεν αναγνωρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, με ποιον θα μπορούσε να διαπραγματευτεί; Δεν προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση του ισχύοντος δικαίου, αλλά προσπαθεί να επιβληθεί με το δίκαιο του ισχυροτέρου».
Ο κ. Φίλης σημειώνει καταληκτικά ότι στην Κύπρο δεν απομένει τίποτα άλλο, παρά ο δρόμος της διπλωματίας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης του μικρού, νησιωτικού κράτους με την Τουρκία. Για το λόγο αυτό, η Κύπρος και ο πλέον στενός της σύμμαχος, η Ελλάδα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζητούν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Η Άγκυρα παρά ταύτα ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, την αποστολή και δεύτερου τουρκικού εξορυκτικού σκάφους, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες εντός του Ιουλίου.
Απο ΚΥΠΕ
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις