Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάνει λόγο για κρατικό μονοπωλιακό σύστημα αναφορικά με το ΓεΣΥ και δηλώνει, παράλληλα, ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), σε ανακοίνωσή του με την οποία εκφράζει «κατάπληξη» για την αιφνιδιαστική επίσκεψη της ΕΠΑ στα γραφεία του. Ο ΠΙΣ καλεί την ΕΠΑ να εξηγήσει με ποιο τρόπο το ΓεΣΥ, όπως είναι σχεδιασμένο, ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υγείας.
Ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει ότι κλιμάκιο της ΕΠΑ επέδραμε αιφνιδίως στα γραφεία του «σε αναζήτηση πειστηρίων που να στοιχειοθετούν ισχυριζόμενες δήθεν παράνομες αποφάσεις, παράνομες συμφωνίες ή και παράνομες εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ ΠΙΣ, Επιστημονικών Εταιρειών και Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων που να παρακωλύουν ή να νοθεύουν τον ανταγωνισμό».
Ο ΠΙΣ, οι Επιστημονικές Εταιρείες και οι Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν παρακώλυσαν κανένα να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό εγγραφής ιατρών στον κατάλογο του ΟΑΥ».
Η τραγική εδώ ειρωνεία, συνεχίζει ο ΠΙΣ, είναι ότι τα μέλη του καλούνται από το κράτος να ενταχθούν «σε ένα κρατικό μονοπωλιακό σύστημα και έχουν να ανταγωνιστούν άνισα με τον ΟΚΥΠΥ, ο οποίος λειτουργεί έχοντας πρόσβαση σε κάλυψη από το κράτος και τυχόν έλλειμμά του. Οι ιατροί στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν τέτοια πρόσβαση. Να μας κοινοποιήσει η ΕΠΑ με ποιο τρόπο το ΓεΣΥ όπως είναι σχεδιασμένο ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων υγείας, εφ’ όσον ισχύουν οι ισοπεδωτικές αποζημιώσεις των παρόχων υγείας», σημειώνει.
Αναφέρει, επίσης, ότι ο ΠΙΣ, οι Επιστημονικές Εταιρείες και οι Τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι «δεν εκπροσωπούν εμπορικά συμφέροντα ούτε και ασκούν οικονομική δραστηριότητα, οπότε πιστεύουμε ότι δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΠΑ και προσδοκούμε ότι η διερεύνησή τους θα μας δικαιώσει πλήρως».
Ο ΠΙΣ διερωτάται ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού «όταν με τις ενέργειες της αντιβαίνει στους όρους εντολής της που είναι να στηρίζει και να προστατεύει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού».
Καλεί επίσης την κυβέρνηση, τη νομοθετική εξουσία, τις αρχές του κράτους και τον κάθε αρμόδιο αξιωματούχο να προστατεύσει τα συμφέροντα του ασθενή από τα μονοπώλια και τη ρύθμιση της αγοράς από αυτά, να ακούσουν τις απόψεις του ΠΙΣ, των Επιστημονικών Εταιρειών και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων και να επικεντρωθούν όλοι στο να βελτιωθεί σχεδιαστικά, νομικά, οικονομικά και διοικητικά το ΓεΣΥ.
«Η δημόσια υγεία χρειάζεται λιγότερα πολιτικά παιχνίδια και περισσότερη δουλειά. Ο ανταγωνισμός είναι το βασικό συστατικό της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών», αναφέρει.
Ο ΠΙΣ καταλήγει σημειώνοντας ότι διαφυλάσσει τα έννομα δικαιώματά του ακόμη και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εν λόγω ενέργειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις