Διαφοροποιείται η φιλοσοφία συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
Του Φάνη Μακρίδη
Με επιστολή που απέστειλε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας στους επικεφαλής αστυνομικών διευθύνσεων Κύπρου και διοικητές τμημάτων της δύναμης, τους ενημερώνει πως πλέον δεν θα πρέπει να καταφεύγουν με ευκολία στη Νομική Υπηρεσία όταν εξετάζουν υποθέσεις.
Σύμφωνα με το λεκτικό της επιστολής που στάλθηκε εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη και φέρει την υπογραφή του Ανώτερου Αστυνόμου και Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Χριστόφορου Μαυρομμάτη, η Αστυνομία θα πρέπει να ζητεί συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας ΜΟΝΟ όταν κρίνεται άκρως απαραίτητο.
«Να διαβιβάζονται (σημ. στη Νομική Υπηρεσία) μόνο οι υποθέσεις που η αποστολή τους είναι άκρως απαραίτητη (συγκατάθεση για συνοπτική δίκη, εκδίκαση από Κακουργιοδικείο, έγκριση για έκδοση Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κλπ.) ή/και υποθέσεις για οδηγίες/απόψεις/γνωματεύσεις, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εν λόγω εσωτερική επιστολή που στάλθηκε περί τα τέλη Μαΐου (28/05), η απόφαση που καταγράφεται λήφθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για «αναβάθμιση της ποιότητας συνεργασίας της Αστυνομίας με διάφορα Κυβερνητικά Τμήματα, Υπηρεσίες και άλλους φορείς».
Αυτή η εξέλιξη αφενός έχει να κάνει και με τη φιλοσοφία που θέλει να μεταλαμπαδεύσει σε όλα τα μέλη της αστυνομικής δύναμης ο νέος Αρχηγός του σώματος Κύπρος Μιχαηλίδης. Όπως πληροφορούμαστε, σε συναντήσεις του με αξιωματικούς της αστυνομικής δύναμης, στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες από τους προϊστάμενους σε σχέση με το χειρισμό υποθέσεων κι όχι να ζητείται με ευκολία η συνδρομή της νομικής υπηρεσίας.
Αφετέρου, αυτή η εξέλιξη φαίνεται να ικανοποιεί και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του στο παρελθόν είχε θέσει θέμα με τον φόρτο εργασίας που είχε η Νομική Υπηρεσία. Είχε εξηγήσει πως αυτός ο φόρτος ήταν συνεπεία του γεγονότος ότι στελέχη διαφόρων τμημάτων της κρατικής μηχανής δεν ήθελαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης τους για όποιες αποφάσεις λάμβαναν και κατέφευγαν στη Νομική Υπηρεσία...
Εδώ να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης είχαν συνάντηση διάρκειας μιας ώρας στις 22 Μαΐου. Είχαν εξετάσει γενικότερα θέματα που αφορούν στην οικονομία καθώς και διάφορα άλλα, που είναι κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν σε σοβαρές υποθέσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπαρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου.
Στην εν λόγω επιστολή, γίνονται ακόμη συστάσεις ώστε τα μέλη της δύναμης στα διαβιβαστικά τους σημειώματα προς τη νομική υπηρεσία «να καταγράφονται με ακρίβεια τα γεγονότα και οι απόψεις τόσο του ανακριτή όσο και του Αστυνομικού Διευθυντή/Διοικητή χωρίς να γίνεται εισήγηση ως προς την κατηγορία ταξινόμησης της υπόθεσης (ανύπαρκτη, ΜΑΦΥ κτλ.)».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «τα μέλη που μεταφέρουν δια χειρός υποθέσεις στη Νομική Υπηρεσία πρέπει να είναι ο ίδιος ο ανακριτής της υπόθεσης, είτε οποιοδήποτε άλλο μέλος που έχει εμπλοκή στην υπόθεση και είναι πολύ καλός γνώστης των γεγονότων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις