Tη θέση της χώρας του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος επίσημα αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου κατέχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι.
Ο κ. Οσάτσι μιλούσε στη δεξίωση της Πρεσβείας της Ρωσίας με την ευκαιρία της Εθνικής Μέρας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη των ενεργειακών προγραμμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.
«Αρχίζουμε από το γεγονός ότι γεωτρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από οποιοδήποτε κράτος εντός της ΑΟΖ του, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.
«Αυτό εφαρμόζεται πλήρως για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι κράτος επίσημα αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα και, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κατέχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της», σημείωσε.
Ο κ. Οσάτσι αναφέρθηκε επίσης «στην σταθερή και σημαντική υποστήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία αναφέρθηκε στην ενίσχυση της νομικής βάσης του πολύπλευρου πολιτικού διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η κάθε χώρα επενδύει πολύ στην οικονομία της άλλης.
Η Ρωσία, είπε, είναι η δεύτερη χώρα σε αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι οι δύο λαοί έχουν σταθερούς δεσμούς στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, της καινοτομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, στις σχέσεις μεταξύ αδελφοποιημένων πόλεων και στην καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.
Πρόσφατα, ανέφερε ο κ. Οσάτσι, «κατά τη διάρκεια μιας ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στο Πεκίνο, και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν και να αναπτύξουν φιλικές και εταιρικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».
Αναφερόμενος σε ρωσικό γνωμικό που λέει ότι «στην ανάγκη μαθαίνεις ποιος είναι ο πραγματικός σου φίλος», υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Μόσχα ήταν εκείνη που στάθηκε δίπλα στη Λευκωσία πρώτη, παρέχοντας της ένα μεγάλο δάνειο, επεκτείνοντας αργότερα τους όρους αποπληρωμής και μειώνοντας το επιτόκιο του.
Είπε επίσης ότι τον επόμενο χρόνο θα εορταστούν δύο σημαντικές επέτειοι αυτή των 60 χρόνων από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και τα 75 χρόνια από την νίκη έναντι του φασισμού. «Ελπίζω ότι ο από κοινού εορτασμός αυτών των γεγονότων στο νησί θα δώσει νέα ώθηση όχι μόνο στη διατήρηση αλλά και στην επέκταση των ορίων της υφιστάμενης συνεργασίας μας και της διεύρυνσής της σε νέους τομείς», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της Κυβέρνησης για την πλήρη αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ρωσία στο ζήτημα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ερευνήσει, να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους της στην ΑΟΖ της και τη διαχρονική θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αξίες και τις αρχές του ΟΗΕ.
«Εκτιμούμε πολύ την σταθερή υποστήριξη της χώρας σας για τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν έχουμε αμφιβολία, ιδιαίτερα εν όψει πρόσφατων προκλήσεων στην περιοχή της Δένειας, ότι θα συνεχίσετε να προωθείτε τη θέση εναντίον της αλλαγής των όρων εντολής ή της μείωσης του προσωπικού της», είπε.
Αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας στο Πεκίνο, είπε ότι είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει ενδελεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Την ίδια ώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «επανέλαβα για άλλη μια φορά την ισχυρή μου προσήλωση να συνεχίσω να εργάζομαι με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης, συνολικής λύσης, η οποία θα επανενώσει την Κύπρο ως ένα πραγματικά ανεξάρτητο, σύγχρονο κράτος, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις, προς όφελος του λαού μας και των μελλοντικών γενεών».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας, μια παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν δημιουργούν ένα κλίμα που συμβάλλει στην επανέναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών.
Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, τέτοιες ενέργειες διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μια ήδη πολύ ευμετάβλητη περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Πούτιν επαναβεβαιώθηκε ότι «στόχος μας δεν είναι άλλος από το να διερευνήσουμε νέους τομείς επωφελούς συνεργασίας, καθώς και να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες συνεργασίες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό πυλώνα, όπως είπε, της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, «ο οποίος δείχνει την ποιότητα και το βάθος των σχέσεων μας: την οικονομική συνεργασία, τις επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες, οι οποίες υποστηρίζονται και προωθούνται με συστηματικό τρόπο, πάντοτε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και υποχρεώσεις».
«Εκ μέρους της Κυβέρνησης, επιθυμώ να εκφράσω με τον πιο έντονο τρόπο, ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, μπορεί να είναι σίγουρη πως η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος και θα προωθήσει περαιτέρω τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές κέντρο για τις ρωσικές και κυπριακές επιχειρηματικές και επενδυτικές συνέργειες», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις