Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν σήμερα σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα οποία ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας, για τα όσα καταγγέλθηκαν στη Βουλή από τον Εκτελεστικό Διοικητικό Σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιο Κοιλιάρη.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι “το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να παραιτηθεί το σύνολο του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας”, για να προσθέσει πως “αυτό πρέπει να το ζητήσει η Βουλή και η κυβέρνηση”.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τα όσα λέχθηκαν από κ. Κοιλιάρη, τίθενται ζητήματα εκβιαστικής νοοτροπίας τα οποία πρέπει να ερευνηθούν και σημείωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι να ενημερωθεί η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
“Και καθηκόντως αυτό θα κάνω στις επόμενες ώρες και η Επιτροπή θα συνεχίσει το θέμα και όπως έχει εγγραφεί στην αρχή, με την παραίτηση της Διαχειρίστριας της Λαϊκής, αλλά και όπως μετεξελίσσεται σε μια τραγική διάσταση, μετά από όσα ακούσαμε σήμερα. Δήλωσα από την αρχή ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και το σύνολο της Βουλής δεν θα δεχθούν εκβιασμούς από κανένα. Τα επικοινωνιακά παίγνια, που παίζουν κάποιοι, να τα ξεχάσουν. Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της Επιτροπής Θεσμών θα προχωρήσει μέχρι τέλους, για να δώσει όλη την πληροφόρηση προς την κοινωνία, αλλά και συγκεκριμένες εισηγήσεις για διόρθωση και τι δέον γενέσθαι”, είπε.
Όπως είπε ο κ. Συλλούρης “το ζήτημα που βγαίνει σήμερα ως συμπέρασμά είναι αν ένας θεσμός λειτουργεί στη βάση εκβιασμών, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά”, προσθέτοντας ότι δεν θα παίξει αυτό “το λερωμένο παιχνίδι, για να στραφεί η προσοχή του κόσμου αλλού”.
Είπε ότι εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε ισχυρισμοί για βουλευτές ή για οποιοδήποτε άλλον, οφείλουν εκείνοι που έχουν τα στοιχεία να τα δώσουν, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα προσωπικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις κανενός βουλευτή, αλλά ούτε και είναι υποχρέωσή του.
“Οι βουλευτές καταθέτουν στη βάση του νόμου με το πόθεν έσχες στον Πρόεδρο της Βουλής όλα τα στοιχεία. Εάν η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, που έκανε αυτή την κίνηση σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου και ανέμιζε κόλλες θέλει να τα δώσει στον Πρόεδρο της Βουλής, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα δώσει, για να εξεταστούν, αν δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν δώσει, ας τα δώσει”, ανέφερε ο κ. Συλλούρης.
Συνέχισε λέγοντας πως “εδώ υπάρχει ένα νομοσχέδιο και αυτοί που γέννησαν στο μυαλό τους και δημιούργησαν αυτή την εντύπωση, ώστε να εκβιάσουν βουλευτές, για να ψηφίσουν, έχω την εντύπωση ότι θα χάσουν”.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιάνου ανέφερε πως ο ίδιος δεν είναι σίγουρος κατά πόσο στα χρονικά λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάλογες ευθείες κατηγορίες και ισχυρισμοί, για διάπραξη κακουργημάτων, να έχουν αναφερθεί με τόσο ξεκάθαρο τρόπο από πολιτειακό αξιωματούχο, για να προσθέσει πως ανεξαρτήτως προθέσεων, ενδεχόμενων σκοπιμοτήτων και το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το κόμμα του θεωρεί άμεση υποχρέωση του Γενικού Εισαγγελέα σε συνεννόηση ενδεχομένως με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές να προχωρήσει σε ποινική ανάκριση.
“Επειδή οι αναφορές που έγιναν και οι ισχυρισμοί για διάπραξη κακουργημάτων αφορούν στο πρόσωπο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θεωρούμε πρέπον και δέον, όπως ο ίδιος θέσει τον εαυτό του κατά τρόπο που θα αποφασίσει ο ίδιος, εκτός της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας για όσο χρόνο θα διεξάγεται αυτή η ποινική ανάκριση”, συμπλήρωσε.
Για τη λίστα με τους 29 βουλευτές, τα δάνεια των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα, ο κ. Δαμιανού είπε: “Την ίδια ώρα τα όσα έχουν λεχθεί ως προς την ύπαρξη λίστας με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, περιλαμβανομένων και βουλευτών, τα οποία ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μοχλός πίεσης στον περιορισμό της άσκησης βουλευτικών καθηκόντων, καθώς και όλα όσα έχουν λεχθεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά για τις ανεπάρκειες του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και ως Αρχή Εξυγίανσης, μας οδηγούν στην αβίαστη πολιτική θέση ότι το πρέπον για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι η άμεση παραίτησή του”.
Εξέφρασε την ανησυχία του “γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις ανθρώπων, στους οποίους η πολιτεία έχει εμπιστευθεί κορυφαία αξιώματα, ένεκα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν, πιθανόν να ζημιώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κύπριο πολίτη με δισεκατομμύρια ζημιά, τα οποία ενδεχομένως να απαιτηθεί ακόμα ένα μνημόνιο για να ξεπληρωθούν”.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι “οι βουλευτές είναι άνθρωποι όπως και οι υπόλοιποι πολίτες”, σημειώνοντας ότι “το να χρωστάς στην τράπεζα και να έχει καταστεί αφερέγγυος ένεκα της κρίσης δεν είναι έγκλημα”.
Είπε ακόμα ότι “το να έχεις λάβει προνομιακή μεταχείριση ως πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο είναι μεμπτό και αντιδεοντολογικό”, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τα ΜΜΕ να μην χάσουν το δάσος για το δέντρο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως τα όσα έχουν λεχθεί σήμερα από τον κ. Κοιλιάρη είναι πρωτοφανή για την κυπριακή κοινωνία, για να συμπληρώσει ότι το κόμμα του θα εξετάσει όλα αυτά που βρίσκονται στη σφαίρα των ποινικών αδικημάτων σε σημερινή συνεδρία στις 14.00 και θα εκδώσει ανάλογη ανακοίνωση.
“Αυτό το οποίο θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους σε σχέση με την εντιμότητα των βουλευτών είναι ποια ήταν η οικονομική τους επιφάνεια πριν να αναλάβουν το αξίωμα του βουλευτή και ποια είναι η οικονομικής τους επιφάνεια μετά που ανέλαβαν το αξίωμα του βουλευτή. Και αυτό θα έπρεπε να γίνει για όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους. Πολύ περισσότερο θα έπρεπε να ενδιαφέρει ποιοι έχουν πολλά εκατομμύρια και πως τα απέκτησαν και όχι αν κάποιος κάνει ένα δάνειο για να επιβιώσει και να σπουδάσει τα παιδιά τους, όπως ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης. Σημασία έχει αν μέσα από τη δράση του ως αξιωματούχος της πολιτείας έχει αυξήσει ή μείωση την οικονομική του επιφάνεια”, είπε.
Πρόσθεσε πως “το Κοινοβούλιο και οι αιρετοί του λαού δεν θα πέσουν σε καμιά προσπάθεια εκβιασμού, για να φιμωθούν”.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε πως “τα σημερινά λεχθέντα του κ. Κοιλιάρη δημιουργούν ένα άλλο περιβάλλον και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ποια είναι κατάσταση στην Κεντρική Τράπεζα, την ώρα δηλαδή που η οικονομία περνά αυτή την κρίσιμη καμπή, την ώρα που ο κόσμος υποφέρει, την ώρα που προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε το σύστημα και να δώσουμε μια ελπίδα, άλλοι που θα έπρεπε να επιλύουν προβλήματα και να σύρουν την οικονομία προς τα εμπρός περί άλλων τυρβάζουν”.
“Αντί να ασχοληθούν”, είπε, “με το πώς θα μειωθούν τα επιτόκια, αντί να ασχοληθούν με το πώς το τραπεζικό σύστημα θα ανασάνει και το πώς οι πολίτες θα βρουν τρόπους να αντεπεξέλθουν αυτή τη διαδικασία, κάποιοι στα ανώτατα δώματα, με τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις τους να σταθεροποιήσουν και να οδηγήσουν τον τόπο προς τα μπροστά, ασχολούνται είτε με πείσματα, είτε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είτε ακόμα και με ζητήματα που σίγουρα το μόνο που μπορεί κάποιος να πει είναι προσβλητικά και για τους θεσμούς, είναι όμως προκλητικά και για τους πολίτες”.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε: “Σήμερα ακούσαμε τον κ. Κοιλιάρη να διατυπώνει ισχυρισμούς της Διοικητού είτε για θεσμούς (Βοηθός ΓΕ), είτε για τους βουλευτές. Ουδείς πάνω από το νόμο, ουδείς στο απυρόβλητο. Αυτούς τους ισχυρισμούς της θα πρέπει να τους τεκμηριώσει. Αν όντως αυτά που ισχυρίζεται είναι αλήθεια, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Βέβαια δεν θα φταίει ο πολίτης επειδή θα δαιμονοποιήσει περισσότερο τους ήδη διαβρωμένους θεσμούς. Αν όμως οι ισχυρισμοί της είναι ψευδείς, τότε από εκεί και πέρα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και για την ίδια, αλλά βέβαια και για ολόκληρο το σύστημα”.
Σημείωσε ότι τόσο η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, όσο και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσουν τις παραιτήσεις τους και συμπλήρωσε πως “η Διοικητής της ΚΤ αυτά τα οποία ισχυρίζεται και αυτά τα οποία διαδίδει θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσει και από εκεί και πέρα ο κάθε ένας θα κριθεί με τις πραγματικότητες και όχι με τα κουτσομπολιά και τους ψιθύρους”.
“Το χειρότερο που υπάρχει είναι το πού θα οδηγηθούν οι δίκες που υπάρχουν, στις οποίες διακυβεύονται όχι χιλιάδες, όχι εκατομμύρια ευρώ, δισεκατομμύρια και την ίδια ώρα διακυβεύεται το επίπεδο και η οικονομία αυτού του τόπου. Για μένα από την πρώτη μέρα υπάρχει το mens rea, δόλος. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα. Και αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη παρωνυχίδες, γιατί τα σημαντικά φαίνεται είναι κρυμμένα αλλού και ελπίζω να βρεθούν και άλλοι όπως τον κ. Στέλιο Κοιλιάρη, που θα διακινδυνεύσουν πολλά σημαντικά για τους ιδίους και να πουν την αλήθεια. Να σπάσει το απόστημα για να μπορέσει πλέον ο κόσμος να βρει παρηγοριά και τη δύναμη να συνεχίσει”, είπε ο κ. Καρογιάν.
Ανέφερε, επίσης, ότι “ο κάθε ένας πρέπει να πληρώσει το τίμημα αυτών που έκανε, αυτών που παράλειψε και οδήγησαν τον τόπο σε αυτή την κατάντια, που δυστυχώς δεν κορέστηκε η όρεξη τους και έμειναν τρία ερείπια, για να μπορέσουν κάποιοι και από αυτά τα ερείπια να κερδίσουν”.
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με τους ίδιους ηθοποιούς και τον ίδιο σκηνοθέτη και ότι αυτά που λέχθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών άφησαν ολόκληρο το Κοινοβούλιο άναυδο.
Όπως είπε “η σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζιη δηλώθηκε και σήμερα από το στόμα μελών του ΔΣ της ΚΤ, οι οποίοι μας είπαν και σήμερα ότι η σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζιη κάποιες φορές δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Συμβουλίου, κάποιες φορές απέχει από τις συνεδρίες, κάποιες φορές δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις, λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων και αυτά λέχθηκαν από μέλος του ΔΣ και όλα αυτά δημιουργούν εύλογα ερωτήματα”.
Διερωτήθηκε αν μπορούν να εμπιστευτούν μετά από όλα αυτά την κ. Γιωρκάτζη, η οποία όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή κρατά την οικονομία του τόπου στα χέρια της. “Μπορούμε να εμπιστευτούμε την κ. Γιωρκάτζη όταν χρησιμοποιεί λίστες βουλευτές ως εκβιασμό. Το εάν 29 άτομα ή περισσότεροι βουλευτές χρωστούν ή δεν χρωστούν στις τράπεζες; Εάν αυτοί οι βουλευτές έχουν συμφέροντα, είμαι σίγουρη ότι μπορούν οι ίδιοι να τα δηλώσουν την ώρα που θα πρέπει να ψηφίσουν και το έχουν κάνει πάρα πολλές φορές και είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνουν όταν χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούνται τα ονόματα αυτών των βουλευτών εκβιαστικά, για αποφάσεις οι οποίες πιθανόν να επηρεάζουν προσωπικά είτε την κ. Γιωρκάτζιη, είτε άλλα μέλη του Συμβουλίου”, είπε.
Σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν για το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, η κ. Μαυρονικόλα είπε: “Εμείς δεν είμαστε δικαστές. Δεν μπορούμε να πούμε εάν είναι αλήθεια ή ψέματα. Εκείνο που μπορούμε να πούμε και έχουμε απαίτηση είναι από τη στιγμή που λέχθηκε να γίνει διερεύνηση. Θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να προβεί άμεσα σε ποινική ανάκριση και είμαι και πολύ σίγουρη ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα πάρει από μόνος τους εκείνα τα μέτρα για να προστατέψει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια αυτής της ποινικής ανάκρισης”.
Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έκανε λόγο για «πρωτοφανές και απίστευτο» αυτό που συνέβηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, λέγοντας πως “οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί από μέρους του κ. Κοιλιάρη είναι συνταρακτικές και η κ. Γιωρκάτζη καλείται είτε να τις επιβεβαιώσει είτε να παραιτηθεί».
Εξέφρασε την ελπίδα «αυτή τη φορά η Κυβέρνηση να μην πριμοδοτήσει αυτήν την παραίτηση με πολλές - πολλές χιλιάδες ευρώ, όπως έκανε στην περίπτωση του κ. Δημητριάδη», για να προσθέσει πως “αν όλα αυτά που καταλογίζονται όντως συμβαίνουν, νομίζω ότι η κ. Γιωρκάτζη είναι εκτεθειμένη και πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της παραίτησής της`.
“Να παραιτηθεί και να εξηγήσει ή να εξηγήσει και να παραιτηθεί, ας διαλέξει», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την ισχυριζόμενη σύγκρουση συμφερόντων βουλευτών, ο κ. Περδίκης είπε ότι θέση των Οικολόγων είναι ότι «δεν είναι βεβαίως έγκλημα, ούτε επηρεάζει, εξ ορισμού, η ύπαρξη δανείου την κρίση Βουλευτή».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα – και φαίνεται ότι τέθηκε στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας – έχουμε την άποψη ότι οφείλουν οι Βουλευτές να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά στοιχεία», για να προσθέσει πως “θα ήταν σημαντικό στοιχείο στήριξης του κύρους της Βουλής και της πολιτικής αν σήμερα κιόλας τέλειωνε αυτή η ιστορία μια και έξω”.
“Δεν είναι έγκλημα”, ανέφερε, “να έχει ένας Βουλευτής δάνειο σε τράπεζα, δεν είναι έγκλημα υπό τις σημερινές συνθήκες αυτό το δάνειο να είναι και μη εξυπηρετούμενο». Σύμφωνα με τον ίδιο «μετατρέπεται σε έγκλημα στην αντίληψη του απλού πολίτη όταν οι Βουλευτές οι ίδιοι αρνούνται τη διαφάνεια και την πληροφόρηση”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις