Η υπόθεση βρίσκεται στο τμήμα της Εισαγγελίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας για να προχωρήσει στο δικαστήριο αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.
Ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθούν τρία μέλη της Αστυνομίας για την υπόθεση του θανάτου ενός υπόπτου για ληστεία, μία από τις δύο υποθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας τα όσα λέχθηκαν νωρίτερα εξήγησε ότι ο θανάσιμος τραυματισμός συνέβη στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και ο Γενικός Εισαγγελέας τότε είχε δώσει οδηγίες στην Αρχή όπως διερευνήσει κατά πόσο διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα από τα μέλη της Αστυνομίας και είχαν υποβληθεί εισηγήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις ο Εισαγγελέας είχε δώσει οδηγίες να προχωρήσει η ποινική δίωξη εναντίον τριών αστυνομικών για την πρόκληση θανάτου εξ αμελείας και τη συναυτουργία.
“Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο τμήμα της Εισαγγελίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας για να προχωρήσει στο δικαστήριο,” είπε.
Για τη δεύτερη περίπτωση που αφορούσε την απώλεια του ματιού ενός νεαρού μετά από τραυματισμό του σε ποδοσφαιρικό αγώνα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι συνέβη το 2013 και ο ίδιος υπέβαλλε παράπονο στον Γενικό Εισαγγελέα. Ορίστηκε, είπε, μέλος της Αρχής Διερεύνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης και ο φάκελος στάληκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και μαρτυρία για να προχωρήσει η ποινική δίωξη οποιουδήποτε μέλους της Αστυνομίας και δόθηκαν οδηγίες όπως μην προχωρήσει η ποινική δίωξη ή πειθαρχική έρευνα εναντίον των αστυνομικών που ενεπλάκησαν σε εκείνο το επεισόδιο.
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ωστόσο, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, με επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας στις 10 Οκτωβρίου 2014, αναφέροντας τα γεγονότα, έθεσε το θέμα της αντιτρομοκρατικής εξάρτησης των μελών του σώματος. “Ότι έπρεπε δηλαδή να υπάρχουν διακριτικά για να γίνεται κατορθωτή η αναγνώριση των μελών όταν συμβαίνουν οποιαδήποτε περιστατικά ή παράπονα. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες αμέσως και διεξάγεται μελέτη όσον αφορά την εισήγηση αυτή”.
Πρόσθεσε δε ότι εάν υπήρχε επικοινωνία της Αρχής με την Αστυνομία θα ενημερωνόταν για το θέμα των διακριτικών και την επιστολή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν διερευνηθεί από την Αρχή, τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι από την αρχή έδωσαν τα έγγραφα που τους είχαν ζητηθεί για να διευκολύνουν το έργο των ανακριτών.
Η νέα ηγεσία της Αστυνομίας έχει μια αρκετά καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων σεβόμενη το ρόλο της Αρχής και τις οδηγίες που παίρνει για τη διερεύνηση υποθέσεων, σημείωσε ο Ανδρέας Αγγελίδης.
Σε ερώτηση εάν και στις δύο υποθέσεις η Αστυνομία προχώρησε από μόνη της σε κάποια έρευνα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι οι οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας ήταν προς την Αρχή Διερεύνησης με τις οδηγίες και τα συμπεράσματα που προανέφερε. Ερωτηθείς εάν τα τρία μέλη της Αστυνομίας που πρόκειται να διωχθούν εργάζονται κανονικά, απάντησε ότι βρίσκονται σε υπηρεσία και η υπόθεση θα καταχωρηθεί στο Δικαστήριο.
Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα με επιστολή του στις 13 Ιουνίου 2014 ότι όταν υπάρχει ισχυρισμός ή αναφορά για κακοποίηση πολίτη από την Αστυνομία για οποιοδήποτε λόγο, θα ενημερώνεται ο ίδιος και θα δίδει οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης, διευκρίνησε. Σε κάποιες περιπτώσεις, είπε, έχει ορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές ή μέλη της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων για τη διερεύνηση των παραπόνων. Αυτές, πρόσθεσε, είναι οι τελευταίες οδηγίες, λέγοντας ότι στο παρελθόν διεξαγόταν διοικητική έρευνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις