Τη θέση ότι η παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της οποίας η Τουρκία επιδιώκει την προβολή ισχύος και συνακόλουθα τη δημιουργία γκρίζων ζωνών, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα “indicator.gr”.
«Το πολιτικό μήνυμα της Τουρκίας είναι, ουσιαστικά, ότι σημασία δεν έχει το διεθνές δίκαιο, σημασία έχει η ισχύς. Και μέσω της προβολής ισχύος η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα παραμένει σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό ενεργειών, τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν «κερδίσει το τελευταίο διάστημα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που τώρα αξιοποιούμε», όπως είπε.
Κάνοντας λόγο για «αναθεωρητισμό» και για «διαρκώς παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα», ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζονται όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, την πρόσφατη σχετική δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και τις δηλώσεις του State Department, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στη διεθνή κοινότητα είναι απολύτως σαφές σήμερα ποιος έχει δίκιο». Πρόσθεσε ακόμα ότι το αναβαθμισμένο κύρος της Ελλάδας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται οι διεθνείς παίκτες απέναντι στις συγκεκριμένες εξελίξεις.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, στον αντίποδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που κινείται με άξονες τη διασφάλιση της σταθερότητας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, «η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη που καταφεύγει σε αυτούς τους αντιπερισπασμούς». «[Μ]ε αυτές τις ενέργειες [η Τουρκία] επιτείνει ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της, κάτι για το οποίο βεβαίως εμείς δεν επιχαίρουμε, γιατί επιθυμούμε μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Αναφορικά με την παρουσία των τουρκικών κλιμακίων στην Αθήνα για συζητήσεις πάνω στη διεύρυνση ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι στο σημείο που βρίσκονται οι δύο πλευρές βασικός σκοπός είναι «η εφαρμογή ήδη συμφωνημένων στο παρελθόν μέτρων, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση, για να μην προκύψει ατύχημα, ενδεχόμενο που καμιά από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί. Μιλάμε για μέτρα όπως το γνωστό Μνημόνιο Παπούλια–Γιλμάζ, που είχε παγιώσει ένα μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις σε περίοδο διακοπών και εορτών».
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο σκοπός των συναντήσεων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι «να έχουμε μια πλήρη καταγραφή, να συμφωνήσουμε οι δυο πλευρές για το τι έχει γίνει στο παρελθόν και πώς εφαρμόζεται, διότι υπάρχουν από την Τουρκία πολλές φορές αμφισβητήσεις ακόμα και ως προς τα υφιστάμενα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης».
«Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια του πολιτικού διαλόγου. Και είμαστε, αν όχι η μοναδική, από τις τελευταίες χώρες που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Δεν χαιρόμαστε με την απομόνωσή της. Αλλά, το πλαίσιο επί του οποίου μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα θέματα της θαλάσσιας εκμετάλλευσης των οικονομικών μας πόρων, το δίκαιο της θάλασσας», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις