ΕΛΛΑΔΑ

Eurogroup για Ελλάδα: Πίεση και ξεκάθαρα μηνύματα. Πρώτα συμφωνία και εφαρμογή και ύστερα χρήματα

Eurogroup για Ελλάδα: Πίεση και ξεκάθαρα μηνύματα. Πρώτα συμφωνία και εφαρμογή και ύστερα χρήματα

Συμφωνία, αλλά με αυστηρές προειδοποιήσεις και καθόλου χρήματα. Ετσι μπορεί να ερμηνευθεί το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, όπως καταγράφεται και από τις δηλώσεις των αρμοδίων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να συμφώνησαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη πρόοδος αναφορικά με τη λύση στο πρόβλημα ασφυκτικής ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ντάισελμπλουμ: Χάσαμε πολύτιμο χρόνο – Χρήματα μόνο μετά από την τελική συμφωνία 

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να μην υπαναχωρήσει από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ, τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν και στην Αθήνα για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα ούτε η περίφημη υποδόση αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνολικού πακέτου.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προκαταβολές αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και εφαρμογή. Αφήνω ένα παράθυρο αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοιχτός να υπάρξει εκταμίευση σε δύο μέρη. Εχει ξαναγίνει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σαφής ενόχληση για τις καθυστερήσεις

Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ανέδειξαν και ένα ακόμη ζήτημα, την ενόχληση των εταίρων για τον χαμένο χρόνο και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το γεγονός αυτό τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ τόσο πριν τη συνεδρίαση όσο και μετά, ενώ, στη ίδια «γραμμή» συντάχθηκαν και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών.

«Πέρασαν δύο εβδομάδες συζητώντας ποιος θα συναντήσει ποιον, πού, σε ποιο σχήμα και με ποια ημερήσια διάταξη. Αρκετά μιλήσαμε. Ξεκινάμε την Τετάρτη. Θα υπάρξουν άνθρωποι από τους θεσμούς στην Αθήνα. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία και διαρκής ροή πληροφοριών το όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες και όσα οι συνεργάτες μας στην Αθήνα κάνουν. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο» επισήμανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Αυστηρό μήνυμα απέστειλε και ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε να δούμε απτές, αποτελεσματικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο», τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας.

Πολύ βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση και επίθεση από τον Σόιμπλε

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν πολύ βαρύ, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κλίμα ήταν «στραβό» από πριν, καθώς υπήρξε έντονη ενόχληση των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί δημοψηφίσματος, αλλά και από τις ατάκες του Πάνου Καμμένου πως η Ελλάδα θα στείλει στη Γερμανία παράνομους μετανάστες και ίσως τζιχαντιστές.

Η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών (και ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης) δεν έκαναν καν δηλώσεις προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, ενώ, μέσα στην αίθουσα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση προς τον Ελληνα υπουργό αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστικήυ κρίση.

Το επεισόδιο στο Eurogroup, επιβεβαιώνουν και από το μέγαρο Μαξίμου με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να παραδέχονται: «Υπήρξε επίθεση από Σόιμπλε και άλλους "ομοϊδεάτες" υπουργούς Οικονομικών, που ρωτούσαν για ποιο λόγο έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο το εκλαμβάνουν ως "μονομερή ενέργεια"».

Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ήταν η εξής: «Ηταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει, η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές της ΕΕ τόσα χρόνια».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τα νομοσχέδια που κατατίθενται».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέτεινε: «Θα ενημερώνουμε για νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτό δε σημαίνει ότι θα το κάνουμε όπως το έκανε η ΝΔ».

Η δήλωση «βόμβα» για τον Δραγασάκη

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε πολλή... δράση έξω από το κτίριο στις Βρυξέλλες, καθώς, η υπουργοί επέλεξαν να σιωπήσουν, μια δήλωση του Μάικλ Νούναν έφερε τρικυμία εντός και εκτός Ελλάδας.

«Ενημερώθηκα ότι σήμερα οι θεσμοί θα είχαν μια συνάντηση με τις ελληνικές αρχές και μου είπαν ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις θα βρίσκεται στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αρα έχει γίνει σημαντική τεχνική πρόοδος» είπε επί λέξει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Η κυβέρνηση, πάντως, αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης διέψευσαν κατηγορηματικά πως επίκειται «αλλαγή φρουράς» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το παιχνιδάκι με τη λέξη «Τρόικα» 

Παράλληλα, εντελώς ξαφνικά η λέξη «Τρόικα» επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς, ενώ σε άλλες δηλώσεις οι υπουργοί ήταν πιο προσεκτικοί, αυτή τη φορά δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ξανά τη λέξη η οποία είναι «κόκκινο πανί» για την ελληνική πλευρά.

Το έκανε τουλάχιστον τρεις φορές ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν ότι το έκανε επίτηδες), αλλά και ο Λουίς ντε Γκίντος κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά.

Οι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου ήταν πιο προσεκτικοί.

Απαντήσεις από τον Βαρουφάκη στη συνέντευξη Τύπου

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, απάντησε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι δεν χάθηκε χρόνος, ενώ, διέψευσε πως του επιτέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο όσο αφορά την εξειδίκευση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων για την τετράμηνη περίοδο- γέφυρα, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, που θέλουμε να τη θεωρούμε ένα συμβόλαιο της Ελλάδας, της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ποτέ δεν θα ολοκληρωνόταν σε μία ημέρα, αλλά μέρα με τη μέρα και προσδοκούμε ότι θα επιτευχθεί πολύ πριν από την προθεσμία της 20ης Απριλίου, ώστε να αποκτήσουμε και τη δομή που χρειάζεται για να αρχίσει η ανάκαμψη και να υπάρξει όσο πιο γρήγορα συμφωνία μετά τον Ιούνιο. Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στην ανάκαμψη, μετά από τόσα χρόνια αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», πρόσθεσε.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου

Σχετικά με τις επισκέψεις των θεσμών στην Αθήνα:

«Ως μέλη των τριών θεσμών πρέπει να κρατήσουμε στενούς δεσμούς μαζί τους. Άλλωστε έχουμε δανειστεί από αυτούς. Ομως, η ιδέα των επισκέψεων της Τρόικα στην Αθήνα, να μπαίνουν στα υπουργεία μας και να προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, ανήκει στο παρελθόν.

Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα. Θα καλωσορίσουμε όλα τα μέλη των θεσμών για να κάνουν τη δουλειά πρέπει. Αλλά να έρχονται οι τρεις θεσμοί και να επιδίδονται σε παιχνίδι δύναμης είναι πολιτική του παρελθόντος. Αυτή η Τρόικα έχει τελειώσει.
Ψάχνουμε τρόπους συνεργασίας που δεν θα δεν εξευτελίζει τους Ελληνες για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα με χρήσιμο και επικερδή τρόπο για το μέσο Ευρωπαίο».

Για τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ περί χαμένου χρόνου

«Δεν ξοδέψαμε χρόνο αλλά αντιθέτως ήμασταν πολύ γρήγοροι στο πώς ανταποκριθήκαμε στα όσα βρήκαμε».

Για την επίμαχη δήλωση περί δημοψηφίσματος στην Corriere della Sera:

«Σε αυτή την πολύ ευχάριστη συνέντευξη, κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος μου έθεσε το ερώτημα αν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις μας. Του απάντησα ότι αυτό είναι ανεδαφικό, γιατί έχουν ήδη αποδεχθεί πολλές προτάσεις μας. Επέμεινε και ρώτησε τι θα συμβεί αν απορριφθούν όλες. Του απάντησα ότι στην υποθετική περίπτωση, που δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, που αρνηθούν κάθε πρότασή μας, τότε ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα απευθυνθούμε στο λαό, είτε μέσω εκλογών, είτε με δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τίτλος: ''Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ απειλεί με δημοψήφισμα''. Είναι δυστυχές ότι μερίδα Τύπου υιοθετεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους που θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνω».

Για τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup:

«Ξέρετε καλά ότι στο πλαίσιο του Eurogroup γίνονται πολλές διμερείς συζητήσεις για πιο γρήγορη σύγκλιση απόψεων και για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, όπως και έγινε. Σήμερα συναντήθηκα- αν τους θυμηθώ όλους- με τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μάριο Ντράγκι, πριν από αυτόν με τον Πολ Τόμσεν, μετά από το Eurogroup με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και πριν από αυτόν, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Κοινός τόπος όλων μας ο τρόπος με τον οποίο η διαδικασία θα προχωρήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά εξανεμίζοντας όλες τις σκιές και με την εγγύηση ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη για την ευρωζώνη».

Για το αν του επιτέθηκε ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε θεωρώντας το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση μονομερή ενέργεια:

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ και προφανώς δεν το έκανε σήμερα. Πράγματι έθεσε ένα ερώτημα για το οποίο ζητούσε πληροφορίες. Νομίζω ότι η απάντηση μου τον κάλυψε, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο σε τι βαθμό. Γενικότερα η κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας ότι δεν θα κάνουμε τίποτα με αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό που έχουμε υποσχεθεί στους εταίρους μας είναι ότι καμία από τις νομοθετικές κινήσεις δεν θα έχει αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα δημοσιονομικά και τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσα σήμερα έχει καλύψει αυτά τα κριτήρια.
Σε ότι αφορά τις μονομερείς ενέργειες, δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε και θέλουμε όσο γίνεται τα πάντα να είναι στο πλαίσιο της συνεννόησης. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά άδεια για να κάνει το παραμικρό. Αυτό δεν είναι καλό για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και την Ευρώπη.
Η διαβούλευση μας με τους εταίρους θα γίνεται πάντα πριν από οποιαδήποτε κίνηση δική μας όταν μπαίνει θέμα είτε δημοσιονομικής ισορροπίας είτε χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είτε ανάκαμψης. Θα προσπαθούμε να τους κρατάμε ενήμερους για τα πάντα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετεί και θα προχωρά δράσεις με γνώμονα το συμφέρον και τη λαϊκή κυριαρχία που θα σεβαστεί».

Για τα περί «αντικατάστασής» του από τον Γιάννη Δραγασάκη στις διαπραγματεύσεις:

«Με τον κ. Δραγασάκη δουλεύουμε υπέροχα μαζί, με τρόπο που μου δημιουργεί βεβαιότητα ότι δεν είναι μόνο μία καλή συνεργασία, αλλά φιλία. Ο κ. Δραγασάκης διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό. Είναι υπεύθυνος για το συντονισμό υπουργείων με οικονομικό αντικείμενο. Εννοείται ότι συζητούμε την πολιτική και τη στρατηγική κάθε εβδομάδα. Αλλά οι διαπραγματεύσεις εδώ στο Eurogroup είναι του υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Δραγασάκης είναι μόνο μεγάλη βοήθεια. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα κακού επιπέδου δημοσιογραφίας. Ποιος το είπε στον κ. Νούναν; Δεν ήταν κανείς από το γραφείο του κ. Δραγασάκη ή το δικό μου».

Τα επόμενα βήματα

Επειτα από τη σημερινή κρίσιμη, αλλά σύντομη (πληροφορίες λένε ότι το ζήτημα της Ελλάδας συζητήθηκε για περίπου μισή ώρα) συνεδρίαση, οι διαπραγματευτικές ομάδες παίρνουν μπρος.

Την Τετάρτη οι Θεσμοί θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους τις Βρυξέλλες, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν στην Αθήνα την ίδια ημέρα για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει την άφιξη τεχνοκρατών, ενώ, λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε βέβαιος πως τεχνικά κλιμάκια δεν θα έρθουν στην πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Τυπική ήταν η αναφορά στο θέμα της Ελλάδας, στην ανακοίνωση του Eurogroup μετά από τη συνεδρίαση. Σε αυτή αναφέρεται:

«Το Eurogroup συζήτησε την τρέχουσα αξιολόγηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, υπό το υπάρχον πρόγραμμα. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις την Τετάρτη (11 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

Πηγή: iefimerida.gr 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top