Το φεμινιστικό κείμενο της Έλλης Μιχαηλίδου που προκάλεσε σοκ στην Κύπρο του ’40

Το φεμινιστικό κείμενο της Έλλης Μιχαηλίδου που προκάλεσε σοκ στην Κύπρο του ’40

Στις 7 Μαρτίου 1943, ένα πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό κείμενο, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις της κυπριακής κοινωνίας. Αυτό που θεωρείται αυτονόητο σήμερα, ήταν ανήκουστο τη δεκαετία του ’40.

Το άρθρο ζήταγε απλά την εξίσωση της γυναίκας με τον άντρα. Όμως το ζητούμενο δεν ήταν ούτε απλό ούτε ασήμαντο. Η Έλλη Μιχαηλίδου από τη Λεμεσό υπέγραψε το κείμενο της και το δημοσίευσε στην εφημερίδα Παρατηρητής του Πάνου Φασουλιώτη.

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που μία ρηξικέλευθη Λεμεσιανή ζητούσε ίσα δικαιώματα για τα δύο φύλα. Είχε προηγηθεί μισό αιώνα πριν, η πρωτοπόρος Πολυξένη Λοϊζιά, μία από τις πρώτες φεμινίστριες, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την καλυτέρευση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ για ανασχηματισμό - «Τα διαβάζω, χαμογελώ και συνεχίζω τη δουλειά μου» - Οι ενέργειες της ΚΔ για τους 5 Ε/κ στα κατεχόμενα

ΠτΔ για ανασχηματισμό - «Τα διαβάζω, χαμογελώ και συνεχίζω τη δουλειά μου» - Οι ενέργειες της ΚΔ για τους 5 Ε/κ στα κατεχόμενα

Απάντηση στα όσα αξιώνει η Τουρκία στις επιστολές της προς τον ΓΓ των ΗΕ έδωσαν ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, αλλά και ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης κατά τη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

BEST OF TOTHEMAONLINE