ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ομήρου: «Επιβάλλεται προσφυγή στο ΣΑ για τουρκικές προκλήσεις»

Γ. Ομήρου: «Επιβάλλεται προσφυγή στο ΣΑ για τουρκικές προκλήσεις»

Η εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σκοπούμενη γεώτρηση, συνιστούν ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας την άποψη ότι "η πειρατική και αρπακτική συμπεριφορά της Τουρκίας θα δικαιολογούσε πλήρως, δυνάμει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στρατιωτική αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη, άρα σε διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή".

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημειώνει, δεν είναι δυνατόν, λόγω της στρατιωτικής αδυναμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως το εκτελεστικό όργανο της συλλογικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας, θα μπορούσε να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Όπως ορίζει με σαφήνεια ο Καταστατικός Χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού. Νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του, εξαιτίας της απειλής διατάραξης της ειρήνης. Όπως ακριβώς προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης".

Αναφέρει, τέλος, ότι η κίνηση αυτή της κυπριακής Κυβέρνησης, επιβάλλεται, ότι οι μηχανισμοί και οι προσφερόμενες διαδικασίες του ΟΗΕ, υπάρχουν κυρίως για τις αδύνατες χώρες και πως "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αποφυγή προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για ρητή και κατηγορηματική καταδίκη της τουρκικής πρόκλησης".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top