ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εξαπέλυσε κριτική στο ΑΚΕΛ

Στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εξαπέλυσε κριτική στο ΑΚΕΛ

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών αφορά στο κατά πόσο «θα συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία, την αξιοπιστία που έχουμε κερδίσει» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κάλεσε εξάλλου τον κόσμο να αναλογιστεί τις διαστάσεις της επίλυσης του Κυπριακού, αν η Κύπρος δεν είχε ενταχθεί στην ΕΕ το 2004. 

 
Μιλώντας στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, και αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε παράλληλα πως είναι δυνατόν το ΑΚΕΛ να αφήνει να εννοηθεί μετά το Κραν Μοντάνα ότι ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Όταν υπάρχει αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, διερωτώμαι...θα ήθελαν να αποδεχθώ την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων εσαεί» είπε.
 
Ακόμη ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ μιλά για φτωχοποίηση «και ξεχνά ότι μετέτρεψε μια ολόκληρη χώρα σε χώρα κοινωνικών παντοπωλείων». Αναφέρθηκε εκ νέου σε δανεικά ποσοστά, και ζήτησε να τεθεί πάνω από το κομματικό, το εθνικό καλό.
 
Για τις υποθέσεις με τις δολοφονίες και εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών, είπε ότι έχει εκφράσει τη λύπη του και τη συγγνώμη του. «Εμείς τολμήσαμε και ζητήσαμε συγγνώμη, ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές. Κάποιοι δεν ήθελαν και δεν ζήτησαν ακόμα συγγνώμη από τους 13 ήρωες που κυριολεκτικά από πράξεις και παραλείψεις τους, τους οδήγησαν στον θάνατο. Και είναι αυτοί που μας κρίνουν» είπε.
 
«Θέλω να αναλογιστείτε αν δεν ήμασταν σήμερα στην Ευρώπη, εάν δεν εντασσόμασταν προ 15 χρόνων στην Ευρώπη. Όχι μόνο τις πολιτικές διαστάσεις που είναι πάρα πολύ σημαντικές, δηλαδή τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού» είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων και δεν μπορεί οι πολίτες του να έχουν λιγότερα δικαιώματα από ό,τι οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων.
 
«Την ίδια ώρα φανταστήκατε [που θα ήμασταν] αν μετά την κρίση που μας οδήγησαν κάποιοι που σήμερα μιλούν για φτωχοποίηση, εάν δεν ήμασταν ενταγμένοι στην Ευρώπη τότε που κανένας δεν τολμούσε να μας δανείσει» συνέχισε.
 
Αναφερόμενος στο ρωσικό δάνειο είπε ότι «το αναγνωρίζουμε και δεν είμαστε εξ εκείνων που αρνούνται ότι σημαντικό ρόλο και στην επιβίωση του κυπριακού κράτους δημιούργησαν οι καλές σχέσεις, οι καλές φιλίες, οι καλές διεθνείς επαφές με χώρες, μεταξύ άλλων, και της Ρωσίας».
 
«Εκείνο, όμως, που διερωτώμαι είναι ήταν εκείνα τα χρήματα αρκετά, διότι και εκείνοι από φιλία έδωσαν ένα δάνειο το οποίο όμως δεν βοήθησε στην έξοδο από την κατάσταση «σκουπίδια» της οικονομίας που μας οδήγησαν εκείνοι που σήμερα έχουν το θράσος να ασκούν κριτική. Γιατί είμαστε οι πρώτοι σε ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στην Ευρώπη. Γιατί μειώσαμε από το 17% στο 7% την ανεργία, γιατί όλοι εκφράζονται μέσα στην ΕΕ με τα καλύτερα για την πορεία της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια. Οι μόνοι που δεν ακούν που δεν βλέπουν και το μόνο γνωρίζουν είναι να μηδενίζουν, είναι το ΑΚΕΛ» συνέχισε.
 
Είπε ακόμη ότι «μιλά το ΑΚΕΛ για φτωχοποίηση και ξεχνά ότι μετέτρεψε μια ολόκληρη χώρα σε χώρα κοινωνικών παντοπωλείων.Ξεχνά πως έστειλε στην ανεργία το 17% των εργαζομένων».
 
Αναφερόμενος στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στην προσπάθεια για βελτίωση των κοινωνικών παροχών είπε ότι «έχουμε μετατρέψει πραγματικά αυτή τη χώρα σε ένα κοινωνικό κράτος από κάθε άποψη. Χάρη στις θυσίες του λαού κατορθώσαμε από τα ‘σκουπίδια’ στην κατάταξη, σήμερα να είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα». 
 
Για πρώτη φορά, συνέχισε, η Κύπρος να αναζητά διεθνή δανεισμό και να υπερκαλύπτει κατά 8% αυτό το οποίο ζητεί, όταν επί των ημερών τους δεν μπορούσαν να δανειστούν ούτε για την καταβολή των απαραιτήτων μισθών προς τους δημόσιους υπαλλήλους.
 
Είπε ακόμη ότι θέλει να υπενθυμίσει αυτούς που ασκούν σήμερα κριτική ότι «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους δεν αρκούσαν παρά για τους μισθούς ενός μηνός και τον Ιούνιο θα έπρεπε να καταβληθούν 3,6 δις ευρώ για τοκοχρεολύσια που είχαν δημιουργήσει».
 
«Ξεχνούν ότι μέσα από τις πολιτικές που ακολούθησαν, μέσα από την αλαζονεία που επέδειξαν, διότι έχουν φτάσει στο σημείο να απευθύνονται και με απαξιωτικά για πολιτικό ήθος επίθετα είτε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - βεβαίως τα αγνοώ- είτε προς πολιτικές δυνάμεις που στο κάτω κάτω έτειναν χείρα φιλίας και στήριξαν πολιτικές με υπευθυνότητα, προκειμένου να σωθεί ο τόπος από την οικονομική καταστροφή, όταν ήταν εκείνοι στη διακυβέρνηση εισηγούμασταν 120 μέτρα τον Αύγουστο του 2011 προκειμένου να διασώζαμε τη χώρα από την καταστροφή που μας οδηγούσαν» είπε.
 
«Δεν είμαι εδώ για να κατηγορήσω ούτε για να επικρίνω. Δεν μπορώ όμως να ακούω τα όσα λέγονται είτε όσον αφορά τη διακυβέρνηση είτε όσον αφορά τους χειρισμούς του Κυπριακού» είπε.
 
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε ποιος ήταν εκείνος που μέσα από τη μεθοδευμένη και τη δημιουργική παρουσία στον διάλογο οδήγησε για πρώτη φορά την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ποιος ήταν εκείνος που έθεσε την εγγύηση και την αποχώρηση, τη διεθνή πτυχή δηλαδή του Κυπριακού, ως ένα των κυριοτέρων θεμάτων.
 
«Ποιος ήταν εκείνος που κατόρθωσε το περίγραμμα των θέσεων του ΓΓ; Ποιος ήταν εκείνος που δημιούργησε τις προϋποθέσεις πραγματικά, αν η Τουρκία είχε την πολιτική βούληση, να φτάναμε σε λύση στο Κραν Μοντανά» ρώτησε.
 
Είπε ακολούθως ότι «όταν υπάρχει αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, διερωτώμαι και βασικό ερώτημα είναι, θα ήθελαν να αποδεχθώ την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων εσαεί; Θα ήθελαν να αποδεχθώ, και κατά αυτό τον τρόπο θα βρισκόταν η λύση με εγγυήσεις 10-15 χρόνων με δικαίωμα ανανέωσης αν συμφωνούν και οι δύο;»
 
Απηύθυνε επίσης το ερώτημα κατά πόσο «θα ήθελαν να αποδεχθώ τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή των θεσμικών οργάνων, και αυτό θα δημιουργούσε τις προοπτικές βιώσιμης λύσης».
 
Οι μόνοι που έδωσαν γραπτές προτάσεις ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά και τόλμησα επτά μήνες προ των Προεδρικών Εκλογών, είπε, προσθέτοντας πως «άλλοι είναι που όταν διαπραγματεύονταν, πίσω από το μυαλό τους άλλα είχαν».
 
«Αν ήταν τόσο διαλλακτικοί αλήθεια οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ή η Τουρκία κατά κύριο λόγο που δυστυχώς τους ελέγχει γιατί δεν έλυσαν το Κυπριακό όταν για πέντε χρόνια κυβερνούσαν και για τέσσερα χρόνια διαπραγματεύονταν με τον - και το εννοώ -προοδευτικό Τουρκοκύπριο κ. Ταλάτ» είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας αν είναι δυνατόν «με όσα ήταν εις γνώση τους και τα επικροτούσαν, εκ τότε από το Κραν Μοντανά να αφήνουν να νοηθεί ότι ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά; Είναι δυνατόν χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων να αγνοούν τα στοιχειώδη και να παραγνωρίζουν ότι κατά αυτό τον τρόπο δημιουργούν προβλήματα ή ενθαρρύνουν τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων;». Συνέχισε λέγοντας έτσι «αποδίδει εν τη ουσία την ευθύνη σε εμάς. Και δεν αναλογίζονται ότι αυτό δεν ωφελεί την πατρίδα μας».
 
«Μπορεί να ωφελεί την προεκλογική καμπάνια, έτσι νομίζουν, ότι θα πάρουν κάποιες ψήφους από τους Τουρκοκύπριους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Είπα και θα το πω, τα δανεικά σε μια εκλογική συγκεκριμένη αναμέτρηση που επιτρέπει και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ψηφίσουν, δεν είναι ποσοστά που μπορούν να μετρήσουν στη δύναμη ενός κόμματος, και επομένως ας θέσουν πάνω από το κομματικό, το εθνικό καλό» είπε.
 
Για τις Ευρωεκλογές είπε ότι αφορούν την τύχη και την προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρώπη. «Μου είναι αδιανόητο να εμφανίζονται εκείνοι, όπως ορθώς ελέχθη από τον  φίλο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, που εισηγούνταν λύσεις εξόδου από την ευρωζώνη, υιοθέτησης της λίρας. Αυτοί είναι που θα κρατούσαν τη μοίρα της χώρας ή της οικονομίας στα χέρια τους. Την ώρα που έπρεπε να προβληματίζονται διπλά και να ενισχύουν, επεδίωκαν πραγματικά τη χρεοκοπία, όπως και το έπραξαν» είπε. 
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι χάρη στις θυσίες του λαού μας, χάρη στην υπευθυνότητα των συντεχνιών, αλλά και κάποιων πολιτικών δυνάμεων που έγινε κατορθωτό ύστερα από την υπογραφή του Μνημονίου να φτάσουμε στα σημερινά επίπεδα που μόνο θαυμασμό εισπράττουμε από όλους τους εταίρους, είτε είναι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης είτε είναι το ΔΝΤ είτε είναι η ΕΚΤ είτε το Γιούρογκρουπ. 
 
«Χωρίς αμφιβολία έχουμε δρόμο να διανύσουμε, χωρίς αμφιβολία διαπράξαμε και λάθη, διότι ορθώς ελέχθη ότι δεν διαπράττει λάθη εκείνος που παραμένει αδρανής, εκείνος που δεν παίρνει αποφάσεις, εκείνος που κρύβεται πίσω από γεγονότα, προκειμένου να μη διαπράξει λάθος» είπε. Πρόσθεσε ότι «η πολιτική χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αυτογνωσία και αυτοκριτική. Και εμείς δεν διστάζουμε να πούμε ότι διαπράξαμε λάθη».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι το διακύβευμα στις εκλογές είναι «αν θα συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία, την αξιοπιστία που έχουμε κερδίσει, ή αν θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους να πιστέψουν πως τάχα αξιοποιώντας ακόμα και τα στυγερότερα των εγκλημάτων, να πολιτικοποιούν και να εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, χωρίς να συνειδητοποιούν την καταστροφή που δημιουργούν ή τις κακές εικόνες» είπε και αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC.
 
Για τις υποθέσεις των δολοφονιών ανέφερε ότι «έχω εκφράσει τη λύπη μου, έχω εκφράσει τη συγγνώμη μου, εμείς τολμήσαμε και ζητήσαμε συγγνώμη, ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές. Κάποιοι δεν ήθελαν και δεν ζήτησαν ακόμα συγγνώμη από τους 13 ήρωες που κυριολεκτικά από πράξεις και παραλείψεις τους, τους οδήγησαν στον θάνατο. Και είναι αυτοί που μας κρίνουν».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε την οξύτητα ή τη διχόνοια. Αντίθετα. Η μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά, τις πλείστες όσες φορές η σιωπή έχουν παρερμηνευτεί από κάποιους ως αδυναμία».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν θα δεχθούμε την ατίμωση από όσους έχουν συμβάλει σε πολλά από όσα αυτός ο λαός υπέφερε. Δεν θα δεχθούμε να συνεχίσουμε με τον μηδενισμό που τόσο πετυχημένα ενασκούν. Το μόνο το οποίο πραγματικά τους αναγνωρίζω είναι την ικανότητα να μηδενίζουν». 
 
«Το πρωί να ισχυρίζεται ο ΓΓ [του ΑΚΕΛ] ότι ουδεμία ευθύνη φέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ούτε του την απέδωσαν, και το απόγευμα να λένε ότι οι λόγοι ευθιξίας χωρίς ανάληψη ευθύνης δεν ισχύουν» συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε το ήθος που έπρεπε να επιδείξει, «και ας διαβάσουν τις σημερινές ελληνικές εφημερίδες να δουν ποιου το ήθος εκθειάζουν. Αυτής της πολιτικής ζωής, αυτού του κόμματος συμπεριφορές και τα ήθη που έχουμε εισάξει». 
 
Δεν διστάζουμε, συνέχισε, να πάρουμε αποφάσεις. «Μπορεί να είναι οδυνηρές, μπορεί να αδικούν και είναι με πόνο ψυχής που έζησα αυτές τις τελευταίες μέρες να αποστερούμε στενών συνεργατών μου, εκ των ικανοτέρων στο Υπουργικό Συμβούλιο ή και αλλού, αλλά ήταν μια επιβεβλημένη πράξη ήθους, και αυτό είναι που πρέπει να μετρά» ανέφερε.
 
Είπε ότι για 17 χρόνια ήταν Πρόεδρος της παράταξης και τα προηγούμενα ήταν πάντοτε ενεργός αξιωματούχος της παράταξης, ενεργός βουλευτής της παράταξης. «Έζησα εκλογές πολλές, βίωσα στιγμές που πίστευαν οι πάντες ότι ο ΔΗΣΥ θα διαλυόταν, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα του 2004. Και όμως το 2004 - παρά τα όσα ακούσαμε παρά τη λασπολογία, παρά την απόδοση επιθέτων, προδότες και τι δεν μας είπαν αυτοί που σήμερα τάχα ενδιαφέρονται για τη λύση, ήταν τότε που είπαν ένα όχι για να τσιμεντώσουν απλώς το ναι - το κόμμα ήρθε πρώτο τότε και πρώτο θα έρθει και τώρα, γιατί το θέλετε εσείς, γιατί το αξίζει η Κύπρος, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι το μόνο που εγγυούμαστε όπως πολιτευόμαστε, είναι την προκοπή της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το μέλλον μας, αυτό είναι το χρέος μας στα παιδιά μας, κατέληξε.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top