ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απαντά η Νομική Υπηρεσία αν είχε γνώση για τις έρευνες που αφορούσαν ελλείποντα πρόσωπα

Απαντά η Νομική Υπηρεσία αν είχε γνώση για τις έρευνες που αφορούσαν ελλείποντα πρόσωπα

Απαντά με ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία αν είχε γνώση για τις υποθέσεις ελλειπουσών που εντοπίστηκαν νεκρές.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» την Παρασκευή (3/5) ανέφερε ότι φάκελοι υποθέσεων ελλειπουσών προσώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου είχαν φτάσει στην Νομική Υπηρεσία, όπως και επιστολή από συγγενικό πρόσωπο μιας εξ αυτών, ωστόσο δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή.

Με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής (3/5) η Νομική Υπηρεσία απαντά ότι στο κυπριακό νομικό σύστημα οι ανακρίσεις ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, διεξάγονται από την Αστυνομία και μετά τη συμπλήρωσή τους υποβάλλονται στη Νομική Υπηρεσία, η οποία καλείται να αποφανθεί εάν και κατά πόσον, στη βάση του συλλεχθέντος ανακριτικού έργου, θα μπορούσε ή όχι να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τις διερευνώμενες υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων και αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας « ΠΟΛΙΤΗΣ», διευκρινίζονται τα ακόλουθα :

Κατ΄αρχάς, όπως έχει επανειλημμένα λεχθεί, στο κυπριακό νομικό σύστημα οι ανακρίσεις ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, διεξάγονται από την Αστυνομία και μετά τη συμπλήρωσή τους υποβάλλονται στη Νομική Υπηρεσία, η οποία καλείται να αποφανθεί εάν και κατά πόσον, στη βάση του συλλεχθέντος ανακριτικού έργου, θα μπορούσε ή όχι να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.   Στο ενδιάμεσο των ερευνών, η Αστυνομία έχει την ευχέρεια, αν κρίνει σκόπιμο, να απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία, όχι για καθοδήγηση ως προς τις ανακρίσεις, αλλά για οποιαδήποτε νομική συμβουλή, ή για οποιοδήποτε διάβημα στο Δικαστήριο για έκδοση απαραίτητων ενταλμάτων/διαταγμάτων.

Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν ως προς το κατά πόσον οι αστυνομικές ανακριτικές Αρχές είχαν απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις ως άνω διερευνώμενες υποθέσεις, διεξήχθη χθές έρευνα, από την οποία προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

1.       Σε τρείς (3) συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά τη συμπλήρωση αστυνομικού φακέλου, οι φάκελοι αποστάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία, σε διαφορετικές ημερομηνίες.

2.       Σε καμμιά από τις 3 περιπτώσεις είχε ζητηθεί από τη Νομική Υπηρεσία οποιαδήποτε νομική γνώμη ή λήψη διαβήματος στο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ερευνών.

3.       Η πρώτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στις 21.3.2017 στη Νομική Υπηρεσία, και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή γυναίκα και τη θυγατέρα της, που είχε γίνει την 3.10.2016.  Ως αποτέλεσμα των ανακρίσεων, αναφερόταν ότι οι ελλείπουσες δεν ανευρέθηκαν, και ότι ήταν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να διαμένουν στα κατεχόμενα σε άγνωστη διεύθυνση και γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί ως Μ.Α.Φ.Υ. (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση), συνεχιζομένων των ερευνών.   Εν όψει τούτων, και δεδομένου ότι δεν προέκυπτε από το ανακριτικό έργο οποιαδήποτε εύλογη υπόνοια διάπραξης εγκλήματος, δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία οδηγίες όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί χωρίς να σταματήσουν οι προσπάθειες για εντοπισμό των ελλειπουσών.

4.       Η δεύτερη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί μετά δύο (2) σχεδόν χρόνια, στις 18.1.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή, και τη θυγατέρα της που είχε γίνει στις 5.5.2018.  Αφού αναφερόταν το εκτενές ανακριτικό έργο που είχε διενεργηθεί από το οποίο δεν προέκυπτε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια, γινόταν εισήγηση όπως στο στάδιο εκείνο η υπόθεση ταξινομηθεί και σε περίπτωση που προέκυπτε οτιδήποτε πρόσθετο, οι εξετάσεις να συνεχίζονταν. Ενόψει τούτων, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.

5.       Η τρίτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία στις 22.2.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή που είχε γίνει στις 15.12.2017.   Αφού αναφερόταν το διενεργηθέν ανακριτικό έργο και η αδυναμία ανεύρεσης της ελλείπουσας, γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση ταξινομηθεί ως «Μ.Α.Φ.Υ.» (Μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση).  Ενόψει των ανωτέρω και στην απουσία οποιωνδήποτε στοιχείων ως προς υπόνοια διάπραξης αδικήματος, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.

   Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν ετίθετο θέμα όπως η Νομική Υπηρεσία δώσει οποιεσδήποτε ενδιάμεσες οδηγίες, εφόσον δεν της ζητήθηκαν, ούτε και είναι ο ρόλος της να καθοδηγεί το ανακριτικό έργο. Θέμα αιτημάτων για άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν υπήρχε στο χρονικό στάδιο που οι υποθέσεις ετίθεντο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν στοιχεία από τα οποία να προέκυπτε εύλογη υπόνοια διάπραξης αδικημάτων ώστε να εκδίδετο διάταγμα από Δικαστήριο και ,εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα οποιαδήποτε  τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δεν επιτρέπεται να τηρούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 6 μηνών.

 Λόγω όλων των ανωτέρω, διαφαίνεται ότι οι εκάστοτε οδηγίες που είχαν δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις υποθέσεις εκείνες, ήσαν ενδεδειγμένες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top