Την έντονη ένσταση και διαμαρτυρία του στη δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας της Συνόδου της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο, Πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) Ανδρέας Χατζηράφτης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής 1ης ημέρας της Συνόδου, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και διαρκεί μία εβδομάδα, κατατέθηκε έκθεση για τις δραστηριότητες που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια, όσον αφορά το έργο της ΜΚΕΤΓΟ.
Όπως αναφέρεται, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία αυτή κατέθεσε δήλωση με την οποία αμφισβήτησε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι, «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο, επικαλούμενος τις συνθήκες εγκαθίδρυσης, εγγυήσεων και συμμαχίας.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Χατζηράφτης κατέθεσε την έντονη ένσταση και διαμαρτυρία του, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει αμφιβολίες για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αυτή η κυριαρχία εκτείνεται σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ως θέμα διεθνούς δικαίου και γιατί η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς».
«Το τουρκικό αίτημα ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύει την Κύπρο στο σύνολό της, έχει απορριφθεί κατηγορηματικά και οριστικά από το κύριο όργανο που είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας σε πολλά από τα υποχρεωτικά ψηφίσματά του», σημείωσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως είπε, «εξέφρασε τη λύπη του για την υποτιθέμενη απόσπαση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέστησε νομικά άκυρη τη δήλωση που αναφέρει ότι δημιούργησε ένα ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κάλεσε όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν κανένα άλλο κυπριακό κράτος εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ανέφερε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας μιας αποσχιστικής οντότητας στην επικράτεια της Κύπρου δεν επηρεάζει το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή έννομη τάξη σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ομοίως, δεν μπορεί να δημιουργηθεί καμία επίδραση/αποτέλεσμα για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες αυτές».
Κάλεσε επίσης την τουρκική αντιπροσωπεία «να σεβαστεί τον τεχνικό χαρακτήρα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων και να απέχει από τις προσπάθειες πολιτικοποίησης της. Η αναφορά της τουρκικής αντιπροσωπίας σχετικά με το έγγραφο GEGN.2 / 2019/6 δεν έχει σχέση με το σημείο 5 (α) της ημερήσιας διάταξης: “Κυβερνήσεις σχετικά με την κατάσταση στις χώρες τους, σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων”, ανέφερε.
«Η μόνη πτυχή του κυπριακού προβλήματος που σχετίζεται με το έργο της ομάδας εμπειρογνωμόνων UNGEGN είναι το γεγονός ότι, η Τουρκία έχει παράνομα και αυθαίρετα αλλάξει πάνω από 35.000 γεωγραφικά ονόματα στο τμήμα της Κύπρου που κατέχει, σε μια προσπάθεια να διαγράψει την ιστορική της ταυτότητα και την πολιτιστική της κληρονομιά», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις